Kan je een elektrische convector op halve kracht laten werken d.m.v. een dimmer?

Wij hebben een aantal elektrische convectoren staan als verwarming (die we bijzonder weinig gebruiken) en ik zou het verbruik van enkele hiervan willen afstemmen op de productie van stroom met onze zonnepanelen. Stel nu dat we een dimmer zouden plaatsen bij een convector van 1000W (die bij 1000W elektrisch verbruik 1000W warmte afgeeft) en we stellen deze in op 500W: gaat de weerstand in de convector dan 500W warmte afgeven?

Reacties

Ja; die convector is normaal maar een domme elektrische weerstand.

Alleen zal je zo een dimmer moeten zoeken die dergelijke vermogens aankan. De meesten zijn voor merkelijk lagere vermogens.  

Ik zou nog zeggen dat die dimmer zelf een redelijk standby verlies heeft.  Maar dat is in deze toepassing niet relevant.

Je kan 2 convectoren in serie schakelen, dat zou je dan 500 watt geven.
Met een wisselschakelaar zou je zo kunnen schakelen tussen 500 of 1000 watt.

Bedankt voor de info. Ik denk dat ik hiermee wel verder kan.

Let wel op als er ook ventilatoren in deze convectoren zitten; dimmen daarop is riskant.

Er zitten geen ventilatoren in deze convectoren. Ik heb wel eens gedacht dat bij het dimmen wel ventilatoren nodig zouden zijn, aangezien de temperatuurafgifte lager zou zijn en de convectie dus minder groot. Een systeem waarbij de werking van ventilatoren omgekeerd evenredig zou werken in combinatie met het dimmen zou waarschijnlijk het meest efficiënt zijn.

Een ventilator toevoegen gaat weinig helpen.  De elektrische weerstand zal zijn vermogen afgeven en dat gaat naar de ruimte.  Als je een ventilator toevoegen zal de weerstand wat kouder komen te staan, maar die blijft gewoon evenveel energie afgeven (ik gok even dat de weerstand binnen zijn redelijk werkingsgebied zijn weerstand constant is).  

Bij een ventilo-convector is die ventilator eventueel zinvol; je zorgt dan voor meer energie-afname terwijl er water doorstroomt omdat je koelere lucht aanvoert en die meer energie kan onttrekken.  Maar bij een elektrische weerstand speelt te geen rol.  Die blijft altijd evenveel vermogen afgeven.  

Uw uitleg over de combinatie van een convector met elektrische weerstand en ventilator begrijp ik niet zo goed. In de handel kan je namelijk kleine verwarmingstoestellen vinden met een weerstand in en een ventilator om de gegenereerde warmte snel in de ruimte te blazen.

Met een ventilator heb je eventueel het plezier dat je in de warme luchtstroom kan gaan staan.  Maar de ventilator zal niet meer energie afgeven.   Die hoeveelheid energie is volledig bepaald door de weerstand en die interesseert het weinig of er een ventilator is of niet.  

Beter geen dimmer, wel een thermostaat, die zal de convector enkel inschakelen als de temperatuur te laag is.

Dimmen heeft weinig zin want op 500Watt zal de verwarming 2 maal langer moeten aanstaan dan bij 1000 Watt dus het verbruik is dan hetzelfde.

Bovendien is dit een minder goede wijze van verwarmen, ze is enkel geschikt voor ruimten waarin je maar kort verblijft, of als je nog een terugdraaiende teller hebt en nog wat vermogen over hebt.

Beste Techneut,

Het verbruik blijft inderdaad hetzelfde omdat je bij 500W langer zal verbruiken dan bij 1000W wat. Met eigen elektriciteitsproductie zorg ik er dan wel voor dat het verbruik minder frequent hoger is dan de productie. En dus minder stroom van het net halen.

Je tweede argument begrijp ik nog minder: Als ik een ruimte kort wil verwarmen zal ik de 1000W inzetten om snel te verwarmen voor een korte periode. Als ik langer wil verwarmen kan dat geleidelijk aan en zal de verwarming ifv van de temperatuur rustig bij verwarmen als nodig.

Als je slimme meter hebt, kun je enkel 2 de helft van ieder kwartier verwarmen, enkel dan  als de maand piek niet in zicht is. Zo spaar je capaciteits tarief uit.  

Als zonnepanelen expert zou ik willen opmerken dat het afstemmen van het verbruik van elektrische convectoren op de productie van zonnepanelen een goed idee is om uw energierekening te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat betreft de vraag of het mogelijk is om een elektrische convector op halve kracht te laten werken met behulp van een dimmer, het antwoord is ja. Een elektrische convector is in feite gewoon een weerstand en kan worden gedimd door de spanning te verminderen. U moet echter wel een dimmer vinden die geschikt is voor het vermogen van uw convector.

Een belangrijk punt om op te merken is dat het dimmen van een convector geen invloed heeft op de hoeveelheid warmte die wordt afgegeven per watt. Als u de convector op halve kracht laat werken, zal deze nog steeds dezelfde hoeveelheid warmte per watt produceren, maar zal het langer duren om de gewenste temperatuur te bereiken.

Een alternatief voor het gebruik van een dimmer is het gebruik van een thermostaat om de convector automatisch in- en uit te schakelen op basis van de temperatuur in de kamer. Dit kan efficiënter zijn, omdat de convector alleen in gebruik is wanneer dat nodig is en dus geen onnodige energie verbruikt.

Tot slot, voor meer informatie over zonnepanelen bekijk onze blog eens op: Zonnepanelen Regio

Beste Daan,

Dank voor de heldere uitleg. Nu weet ik dat een convector van 1000W die op halve kracht zou werken, met name 500W, ook 500W warmte zal afgeven.

De convectoren waar ik in mijn thuissituatie aan denk zijn vier exemplaren die in de living staan, in serie met een centrale thermostaat. Bij het verwarmen verbruikt dit dan 4000W en het is dat of 0W als de thermostaat aangeeft dat de gevraagde temperatuur bereikt is. Deze vier radiatoren staan op één circuit in de zekeringskast. Als ik een module van bvb Smappee op dat circuit zou zetten kan ik ervoor zorgen dat de living op zonnige momenten verwarmd met zonneënergie in functie van wat naar het net gestuurd word. Zeker in het tussenseizoen zou dit goed zijn op zonnige maar frisse dagen.

 

edwin.hacken schreef: Zeker in het tussenseizoen zou dit goed zijn op zonnige maar frisse dagen.

Dat is een idee...; maar om te beoordelen of het echt zinvol is, zou je iets moeten vertellen over je huis. 

Bv hier thuis; als de zon mooi schijnt komt er meer energie binnen via de ramen dan de 6kw die de zonnepanelen produceren.  En heb ik eigenlijk geen verwarming nodig...   Dan nog extra gaan verwarmen via elektriciteit is zinloos.  

Walter

Pertinente vraag inderdaad. Onze ramen zijn relatief klein en door de vensterramen komt pas laat zonlicht door het overdekte terras. Voordeel: max 26°C vorige zomer. In de zonnige periodes tijdens de koudere maanden (oktober, februari, maart) is het aangenaam de ruimte een paar graden extra te verwarmen. En dat mag dan geleidelijk gaan in functie van de stroomproductie. Als de living tijdens de dag op die manier op temperatuur gehouden wordt gaan we de houtkachel (recent met goede verbranding) minder snel gebruiken.

Je zou een convector van 1000 Watt dmv een dimmer willen omvormer tot een die slechts 500 Watt warmte afgeeft ?

Ik weet niet hoeveel een daarvoor geschikte dimmer kost maar een nieuw radiatortje van 500 Watt kost u wellicht niet veel meer.