kieren aan deur in houtskelet garage

Beste

We hebben een houtskelet garage laten zetten die bekleed is met houten latten. De deur is gemaakt in hetzelfde materiaal (dus ook bekleed met houten latten). Tussen de houten deur en de wand zijn kieren van op sommige plaatsen meer dan een centimeter breed (zie foto's in bijlage, genomen langs de binnenkant, bij een gesloten deur). Toen we aan de aannemer vroegen of dit wel normaal is (zeker omdat hij de wanden persé wou vullen met 14 cm Knauf isolatie), antwoordde hij via mail het volgende: "De door jullie beschreven kieren zijn nodig voor het uitzetten van de buitengevelstructuur zodanig dat de deur voldoende ruimte heeft om open en toe te gaan. Dit kan niet anders wanneer er gevelbekleding wordt geplaatst op de deur."

Zelf zijn we in ons gezin niet technisch genoeg aangelegd om dit al dan niet tegen te spreken, maar ons gevoel zegt ons dat het toch wel zeer eigenaardig is om enerzijds zoveel isolatie te steken en anderzijds zo'n kieren te laten voor wat ze zijn. Voor hem is het project klaar en vindt hij dat hij niets meer moet doen. Kunnen we dit zomaar aanvaarden?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Bestanden als bijlage
Reacties

Wat zegt je architect?

Hoe gaat de garagedeur open? 

En wat is de ventilatiestrategie in de garage?

En plan je de garage te verwarmen?

 

Beste Walter

Er is geen architect bij betrokken. Het is een losstaand garage van 25m² (vervanging van een oude prefab houten garage die versleten was), bedoeld als stockageruimte voor fietsen, auto en wat tuingerief. Er is geen ventilatiestrategie en het is evenmin de bedoeling om ze te verwarmen.

De garagedeur gaat naar buiten open.

 

Ok; dan zou ik aanraden de openingen als verluchting te houden.  

Je auto, fietsen zullen de garage ingaan en je hebt echt wel verluchting nodig om dat vocht weg te krijgen.  Dat is belangrijk om je auto en fietsen en alle spullen in de garage in goed staat te houden.  En ook voor de gezondheid van je garage zelf.

Ik begrijp nog niet goed hoe de garagedeur opengaat; is het schuifdeur?  Ik zie nergens scharnieren.  Dat begrijpen is maar belangrijk om als het zinvol zou zijn de spleten toe te maken.   Daar zijn zeker opties voor, maar dan zou ik de opbouw van de deur moeten begrijpen.

Je zal wel plezier hebben van de isolatie in zomer en koudste deel winter.  Maar de garage potdicht maken zonder verluchting zie ik ook niet als een oplossing.  

Naar verluchting moet je echt iets voorzien zodat er trek komt.  Een kant kan die niet volledig dichte deur zijn, maar er zou nog een 2de verluchtingsplaats moeten zijn zodat de lucht kan circuleren.  Eventueel met een ventilator.  En eventueel met de deur toch beter luchtdicht afgewerkt. Maar niet te luchtdicht... 

Dankuwel voor uw reactie, Walter!

De deur is een draaideur en gaat naar buiten open; de scharnieren zijn langs de buitenkant in het hout gefreesd (hoop dat ik dit goed zeg; als u wil stuur ik een foto daarvan). Naast de deur zit een raam dat op kip en open kan staan. En uiteraard is er ook nog de garagepoort, die tegenover de deur en het raam staat.
De deur staat aan de zuid-west-kant; we voelen de wind fameus door de kieren blazen.

Ok ik begin het te begrijpen ;-).  Ik dacht dat de foto de garagepoort was.  Dus naast de poort is dit dus de deur ;-).

Er is dan wel een zeer simpele deur geplaatst.  

Normaal is een buitendeur een kader dat met zeer weinig speling in zijn deurkader past.  Zo weinig dat de afwerking luchtdicht is. Als je dan wil dat de gevel doorloopt in de deur, zet je de gevelbekleding mee op de deur met de juiste afstanden opdat de speling van het materiaal wordt opgevangen.  

Ik begrijp dat je nu de meest simpele 'tuinhuis' deur hebt...

Wil je een goede deur zal je een goede deur moeten laten maken.  Een beetje buiten deur in standaard maten in een DHZ zaak kost rap een 1.000 euro.  

Maar nogmaals, voor een garage moet dat niet slecht zijn.   Ik hoop wel dat er geen regen binnenkomt...

Nogmaals dank voor uw reactie.

Er komt wel degelijk regen binnen door de kieren. Vandaar mijn vraag of die kieren wel oké zijn en of we toch niet beter protesteren tegen de aannemer.

Beste,

Omdat je een deur hebt geplaatst zonder kozijn is dit het resultaat. Ik kan aan de foto's niet zien of de deur aan de binnenzijde gelijk loopt met de wand want dan kun je aan de binnenzijde een schijnkozijn achteraf maken. Je kunt dan een d.m.v. cls, sls in de maat 38 x 69 mm een overlap maken op de binnenzijde van de wand zodat de kier ruimschoots is afgedekt. Als je de timmerman een kleine sponning in dat stuk cls/sls laat maken kun je er een tochtstrip in maken zodat er geen wind en regen meer naar binnen kan.

Loopt de deur niet gelijk met de binnenwand dan moet je hout op maat laten maken om in de dag van de deur te monteren op een zodanige manier ( ook weer met een tochtprofiel erop ) dat de deur daar mooi op aansluit.

De onderzijde blijft dan open voor ventilatie. Als die ventilatie onvoldoende is dan kun je ervoor kiezen om in de wand binnen een ventilator te plaatsen die  bijvoorbeeld 1 uur per dag automatisch inschakelt.

Eigenlijk is dit zeer eenvoudig op te lossen door het plaatsen van slaglatten.

Dat kunnen latjes zijn van 1 cm op 2 cm die je tegen de zijkanten van het deurgat plaatst aansluitend tegen de gesloten deur. Je hebt dan het effect dat je bij uw binnendeuren in de woning ook zult zien.