kleine doorstroomverwarmers
Ik heb dezelfde vraag reeds in mijn vorige thread gesteld maar is een beetje verloren gegaan.
Meer specifiek. Als ik spreek van doorstroom verwarmers dan denk ik aan kleine electrische toestelletjes die vlak bij de kraan staan. Bv badkamer en 1 in de keuken.
Wanneer ik het forum doorzoek naar doorstroomverwarmers kom ik steeds uit op een grotere centraal geplaatste verwarmer.
Dit is niet wat in gedachte had.
Kent er iemand deze toestellen en zo ja welke zijn deze?
Ik had ook graag geweten in hoevere deze kunnen geregeld worden. Bv ik plaats een zonneboiler waarvan ik warm/lauw/koud water tap (naargelang de zon zijn werk heeft kunnen doen) en gebruik dit voor sanitair water in combinatie met de el. doorstroomverwarmer.
Kan dit?
Alvast bedankt,
Koen
Reacties
1994 - na er eentje hebben zien werken in Engeland, de eerste doorstroomboiler gekocht. Gainsborough Jazz, 3,6/7,2 kW naar gelang het jaargetijde. Zo een mooie waterbesparende kop van de 12 Ambachten er op en draaien maar. Geweldig. Het beste douchecomfort ooit. Met zijn tweeen nemen wij in onze franse ruine zo een 1.000 douches per jaar. We staan er meestal net zolang onder tot we het vuil van ons lijf geschrobt hebben. In de periode 95/98 is er nog eenzefde (gastendouche) bijgekomen. Bij de wastafels zijn resp. een 2 kW Hotman, 2 x 3,5 kW Elro en een Clage uitstroomgarnituur bijgekomen. Wij krijgen veel bezoek, veel eters, we koken op inductie, we maaien (0,8 ha) electrisch, verder wat gezeur als enkele magnetronnen, grill, waterkoker, weinig audio en alle lampen spaarlampen. Verbruik jaarlijks rond de 2700 kW.
Stand van zaken. Gainsborough is verkrijgbaar maar vooral als doucheboiler. Hotman en Clage zijn verschwunden. Elro hoeft niet meer van mij, teveel technische problemen.
Ik ga verhuizen, en in ons nieuwe (kleiner) huis doen we het weer. IK ZOEK NU DOORSTROOMBOILERS VOOR KLEINE VERMOEGENS (2 tot 3 kW)
Jan Ornez
Jan
Zoek eens bij clage
Op ebay in dtsl staan ze vanaf 125 euro NIEUW (3.5 tot 6.5 kW) zoek op clage of durchlauferhitzer
Zoals al eens eerder gezegd, na de winter maak ik de afweging: als de zonnecollectoren in de overgangsmaanden al wel voor voldoende verwarming kunnen zorgen (lage temp vloerverwarming ca 30 graden ingaand) maar geen warm water (45-60 graden bovenin buffervat nodig) plaats ik een 5-6 kW doorstroomverwarmer tussen het vat en de verbruikrs zodat de pelletketel nog een maandje eerder uit kan en maandje later aan. Ik hou je op de hoogte
Mvg Arnold
Eindelijk, twee postings voor deze iets ove de kleine electrische doorstroomverwarmers.
Ze hebben er bij Brico (Clag dacht ik). Van 3,5 via 4,4 tot hogere vermogens. De genoemde op stopcontact, de iets zwaardere rechtstreeks aangesloten.
Ik ben mijn woning aan 't isoleren, glass foam aan 't plaatsen, heb isolatie onder mijn nieuwe vloer gelegd, ga de 55kW ferroli brander binnenkort buitengooien en een combi plaatsen met zonneboiler etc etc...
In mijn keuken heb ik echter een keukenblok met wasbak. Daar gebruik ik zelden een beetje warm water (A+ klasse vaatwasser). Nu heb ik daar weinig water nodig op een grote afstand van mijn voorraad/ brander; En daar ligt voor mij de keuze tussen een kleine electrische doorstromer of een 10 liter electrisch boilertje. De rest is gekkenwerk, of verspilling van water en energie. Doe dus aub niet o hypocriet en verduidelijk at in zo'n geval het zuinigste is: boilertje met stilstandverlies of doorstromertje? Volgens mij het laatste, bij gering gebruik dan toch...
of niet?
Yourt,
Hoe ver is je ketel van je keuken?
Je zal steeds voordeel doen als je je warm water voor de keuken laat maken door de ketel. Neem eventueel vrij dunne warmwaterleiding naar de pompbak.
Je kan ook nog je vaatwasser op je warmwaterkraan aansluiten. Dat alleen zal je voldoende besparingen opleveren om toch niet voor die boiler te kiezen.
Walter
Yourt
Doortromer van 3.5 W, dat is dan eerder een soort electrische druppelteller. Je hebt dan nog geen 2 lt per minuut, althans uitgaande van 10° naar 50° wat je, neem ik aan, in de keuken wel nodig hebt. En je vaatwasser, met koud water?
" De rest is gekkenwerk, of verspilling van water en energie. "
Met een retourleiding en een vraaggestuurd pompje verspil je maar weining energie, en geen druppel water. En je kan wel gebruik maken van je boiler.
Hans
Hoi,
als de afstand keuken-CV ketel te groot is: waarom dan geen leiding voorzien van de cv ketel naar de keuken die toekomt in een grote boiler? Hierdoor heb je steeds onmiddelijk warm water in de keuken.
Als dit om god weet welke reden niet zou kunnen: is het niet mogelijk van te werken met een gasboiler: mijn schoonvader heeft zo eentje van een goeie 100 liter, met eigen gastoevoer en brandertje: wat is er mis met deze optie, want hier zegt niemand iets over?
teizman
Teizman
" als de afstand keuken-CV ketel te groot is: waarom dan geen leiding voorzien van de cv ketel naar de keuken die toekomt in een grote boiler? Hierdoor heb je steeds onmiddelijk warm water in de keuken. "
Als Yourt maar nu en dan een klein beetje water nodig heeft, is dat ongeveer de slechtste keuze die je kan maken.
" is het niet mogelijk van te werken met een gasboiler: "
zelfde opmerking als hierboven.
" mijn schoonvader heeft zo eentje van een goeie 100 liter, met eigen gastoevoer en brandertje: wat is er mis met deze optie, want hier zegt niemand iets over? "
Daar is al een paar keer over geschreven, energetisch zijn dat gedrochten!
Hans
merciekes Hans,
En wat als ik zeg dat de badkamer ook aan de kant van de keuken is.
We hebben nl een kinderbadkamer met douche+bad aan de kant van de cv ketel.
Aan de andere kant van het huis een ouders-badkamer + keuken.
Hoe zou ik dit het beste oplossen?
Onze architecte dacht nochtans dat het perfect mogelijk was van een boiler op afstand van de cv ketel te plaatsen (dus in de nabijheid van de keuken+ouders-badkame) en nog een tweede boiler bij de cv ketel (voor de kinder badkamer).
greetz,
teizman
teizman,
>En wat als ik zeg dat de badkamer ook aan de kant van de keuken is.
>We hebben nl een kinderbadkamer met douche+bad aan de kant van de cv ketel.
>Aan de andere kant van het huis een ouders-badkamer + keuken.
Dit is, vanuit energetisch standpunt, natuurlijk jammer. Beter is om alle kamers die warm water nodig hebben tegen elkaar te leggen. Maar bij een bestaande situatie gaat dat niet altijd.
>Hoe zou ik dit het beste oplossen?
>Onze architecte dacht nochtans dat het perfect mogelijk was
>van een boiler op afstand van de cv ketel te plaatsen (dus
>in de nabijheid van de keuken+ouders-badkame) en nog een
>tweede boiler bij de cv ketel (voor de kinder badkamer).
Technisch zal dat goed werken, energetisch is het minder aangewezen. Beter is een enkele grote boiler.
Ik vermoed dat de beste oplossing voor jouw een boiler met ringleiding zal zijn. Zet de boiler zo dat die dicht bij de grootste afnemer van warm water staat. In je ringleiding mag het warm warm niet continue rondgepompt worden. Je moet deze zo maken dat de circulatiepomp voor bv 1 minuut opspringt als het licht van de kinderbadkamer aangaat, of als men in de keuken (of kinderbadkamer) op een 'warmwaterknop' duwt. Deze ringleiding natuurlijk ook isoleren.
Wim Van Goethem
bedankt Wim,
tsja: het gaat hier natuurlijk om een renovatie, vandaar de (ongelukkige) situatie dat de afstanden vrij groot kunnen zijn.
Het idee van een ringleiding is voor mij (als leek) een openbaring. Als ik het goed begrepen heb laat dit in feite toe dat (na 1 minuutje rondpompen) overal vrijwel onmiddellijk warm water is, niet?
Dit lijkt fantastisch.
Wat we natuurlijk niet meer kunnen kiezen is de plaats van de CV en de plaats van de grootste verbruikers. Het spijtige is, is dat deze maximaal gespreid liggen (negatief dus). Speelt dit eigenlijk wel zo'n rol bij een ringleiding?
Ik dacht nl die ene grote boiler bij ons (keuken+ouder-badkamer) te zetten + ringleiding + cv-ketel in de garage.
OK?
teizman
Teizman
Ik kan Wim alleen maar bijtreden, 1 grote boiler, en wat mij betreft liefst op de plaats waar hij het dichtste staat bij de meest gebruikte warmwatertappunten. De rest kan je dan via de circulatieleiding bedienen, daar is al wat over gediskuteerd. Kijk eens onder "circulatieleiding", die benaming hebben we courant gebruikt.
Hans
teizman,
>Het idee van een ringleiding is voor mij (als leek) een
>openbaring. Als ik het goed begrepen heb laat dit in feite
>toe dat (na 1 minuutje rondpompen) overal vrijwel
>onmiddellijk warm water is, niet?
>Dit lijkt fantastisch.
Ligt eraan hoe lang de ringleiding is enzovoort. Meestal heb je al na een paar tot 10 seconden heet water. Die minuut is gewoon als zekerheid.
>Wat we natuurlijk niet meer kunnen kiezen is de plaats van
>de CV en de plaats van de grootste verbruikers. Het
>spijtige is, is dat deze maximaal gespreid liggen (negatief
>dus). Speelt dit eigenlijk wel zo'n rol bij een ringleiding?
Weinig, een ringleiding word juist gebruikt om dat nadeel te beperken.
Een ringleiding wordt voor die reden dus ook in hotels, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en zovoort gebruikt. Daar heeft elke badkamer niet zijn eigen boiler .
>Ik dacht nl die ene grote boiler bij ons
>(keuken+ouder-badkamer) te zetten + ringleiding + cv-ketel
>in de garage.
>OK?
Lijkt mij in de gegeven omstandigheid het beste. Wel ALLE leidingen goed isoleren.
De ringleiding (van boiler naar 2de badkamer) moet je goed isoleren omdat deze anders als wand/vloerverwarming gaat fungeren (zeker als je continue rondpompt in de ringleiding).
In de winter is dat nog zo erg niet, het verlies zal er dan voor zorgen dat je hoofdverwarming minder hard moeten stoken. Maar in de zomer betekent dit dan wel dat je huis nog heter word tijdens een hittegolf. Dus zeker goed isoleren en de pomp maar een minuutje laten lopen als je het nodig hebt.
Als de ketel niet naast de boiler kan, is dat maar zo. Maar ook deze leidingen zeer goed isoleren, want hier heb je zelfs verlies tijdens de winter.
Voor wat meer info, lees de berichtjes over "circulatieleiding" eens...
Wim Van Goethem
ik lees hier dat walter zegt ;leg een dunnere leiding naar de keuken; heb zelf al eens geschreven dat ik overal buizen van10 heb geplaats,en dat het voor mij een groot comfort heeft meegebracht
als ik in de badkamer warm water nodig had,moest ik bijna 6liter water laten lopen ,nu nog 1.5 wat ook wil zeggen serieuze besparing en niet lang op warm water wachten
aan de lavabo en douch zie ik geen verschil van debiet, bad duurt iets langer om vol te lopen,maar dat mag geen reden zijn om het niet te doen voor die paar minuutjes
ik begrijp echt niet dat er hier op het forum echte specialisten zitten en dat meen ik,dat zij dat probleem niet meer onder ogen brengt begrijp het echt niet
en komt ook nog goedkoper uit aan matrialen
ik durf zelfs nog verder gaan als er buizen van 5 moesten zijn,zou ik er al zeker 1 naar de lavabo leggen,en ik denk zelfs dat douch het ook zou kunnen daar ik nu niets van debiet merk aan de douch
Marcel
Buis van 10mm? Dus binnendiameter van 8mm. En dan nog 1.5 lt laten verloren lopen? Dat zou betekenen dat jij ongeveer 30 meter leiding hebt van de boiler naar de badkamer? Of bedoel je 10mm binnendiameter? Dan zou je ongeveer 18m warmwaterleiding hebben.
Als je buis van 5mm zou leggen, zou er geen water meer uit de kraan komen. Van 13mm buis naar 10mm (binnendiameter) buis verhoogt de drukval met bijna 400%, naar 8mm wordt dat zowat 800%. I
Met 10mm buis (netto) verlies je 350 Pa per meter buis bij een debiet van 2lt per minuut. Met 18 meter is dat dan bijna 0.6 bar drukverlies lineair, en dan praten we nog niet over bochten, kranen, aansluitingen. In veel gevallen zal dat problemen veroorzaken.
Als dat bij jou met zo'n dunne buis lukt, heb je geluk, in het Antwerpse is de leidingsdruk dikwijls zo laag dat je dan nauwelijks nog water uit de kraan komt.
Maar dat dit goedkoper zou uitkomen aan materialen? Vergeet dat maar, die kleine diameters zijn zo weining courant dat die prijzen soms een stuk hoger liggen, dan nog geen rekening houdens met het feit dat niemand dat op voorraad heeft. vb gegalvaniseerde stalen buis 1/2" kost 2.18 de meter, de kleinere maat 3/8 kost er 2.26, bochten kosten resp. 0.74 en 1.12.
Hans
die buis van 10 is 8meter lang waar ongeveer 2liter water in zit smorgens is een stuk van de buis verwarmt door natuurlijke warmte stijging zodat ik met de kan gemeten 1.5 het kan dan ietsje meer zijn dan warm water heb
heb dit in praktijk en daar kan theorie niets aan veranderen
meen ik
ik woon wuustwezel waar ik geen hinder heb van minder druk bepaalde uren is het wel iets minder maar geeft geen enkele storing,mijn zoon woont aan de andere kant en daar kan het in de zomer bedroevent zijn
Ha... bedankt allemaal voor de info. Bruikbaar. Misschien een ringleiding dan, ga het nog eens verder bekijken.
Hier nog wat praktijk: leiding boiler->keuken 13m 10mm buitendiameter. voor de keuken voldoet dit wel, maar we hebben hier dan ook constant 4kg druk op de leiding.
Voor een bad is dit echter absoluut niet bruikbaar.
ik heb overal 10mm het bad duurt wel wat langer maar dat wordt al niet veel gebruikt,en dan nog vind ik het geen overlast,want een bad neemt men meestal niet rap rap als het dan wat langer duurt draait men het gewoon wat vroeger open en kijk nog wat tv
wat de water druk hie is zou ik niet direct kunnen zeggen
op de lavabokraan heb ik zelfs nog een waterbesparend zeefje gezet dat 40a 50procent bespaart,en geen enkel probleem geeft
Hoorde net een verhaal van een schrijnwerker die een pelletCV systeem instaleerde én zelf z'n pellets maakte??
Is dit toegelaten. Kans bestaat dat alles "erin gedraaid" wordt.
JB
Beste,
Kan er mij iemand zeggen hoeveel gasverbruik ik zal hebben met een oude Junkers gasdoorstroomboiler(13l.)met waakvlam.
Er zit een ligbad,douche en 2 lavabo's op aangesloten.
Deze werkt op propaangas van primagaz.
Dank u.
Nico.