Lengte bodemwarmtewisselaar?

Voor onze nieuwbouw wil een BWW plaatsen voor onze ventilatie D met warmtewisselaar. Als ik een PE-leiding van 100m neem kan ik gezien onze bouw en locatie van technisch lokaal slechts een 60-tal meter benutten (ver genoeg van fundering, niet onder carport etc: daar ga ik alles in wachtbuizen te steken). Is het dan beter dan ik een extra stuk leiding steek (en aan mekaar las) of kom ik met 60 meter toe?
Noot: onze grondwaterstand is erg hoog dus zeker in de winter zal die 60m in het water zitten.

Reacties

Waarom zou je ze niet ook onder de carport leggen ? Of zelfs onder de woning.

In https://www.ecobouwers.be/forum/post/bodemwarmtewisselaar-0 wordt toch aangeraden voldoende afstand van funderingen etc te bewaren, misschien zijn er nu betere inzichten?

Ik moet niet echt diep gaan graven om in grondwater te zitten dus voel ik er weinig voor op alles tot 2m diep uit te graven. Gevolg is dat ik niet al te diep onder de (toekomstige) stabilisé onder mijn carport uitkom.

Ons huis staat in een zonk van 50 cm, er is met funderingen/vloerpas rekening mee gehouden dat dit zal worden aangevuld, deels al met grond die we voor regenwaterput/septische put/infiltratievoorziening bovenhalen. Alleszins: ik moet nu maar +/- 50cm graven om later op 1m diepte te zitten. Beetje dieper uitgraven wil ik op zich doen, maar of 50 dan wel 70 cm zo'n groot verschil maakt... risico dat ik liever toch niet neem.

Dieper gaan dan grondwater is normaal niet nodig.  Al moet je wel begrijpen wat het grondwater in de zomer doet als je ook wat koeling wil.  In grondwater zal je een goede energieoverdracht hebben en zal de bodem minder uitputten.  

Een bww is maar een beperkt vermogen (max 1kw?) Waarbij je lucht max +/- 10 graden opwarmt.  Als je idd in grondwater zit, zie ik geen gevaar dat beperkte vermogen rond je fundering te halen.  Als risico dan invriezen is van de grond rond de fundering.  

Maar omdat het vermogen beperkt is denk ik wel dat je echt wel maximale opp en lengte moet nemen opdat je voldoende energie naar de warmtewisselaar brengt.  Je wilt echt proberen de temperatuur van de grond terug te krijgen in de warmtewisselaar.   

Ik vind wel niet direct cijfers welke lengte PE buis met welke diameter in welke grondtemperatuur welk vermogen geeft en welke opp grond niet tot uitputting leidt.  Ik zou verwachten dat de fabrikant of installateur van de warmtewisselaar hier wel een goede inschatting kan geven.

Walter

BWW installeren wordt DIY, en ik ben me bewust van beperktere koeling door BWW in de zomer wegens dalend grondwater, op zich een argument om eerder lange buis in grond te steken, minder efficiënte overdracht deels compenseren door groter contactoppervlak (langere buis dus)

BWW, AWW; Belangrijkste is denk ik idd voorkomen invriezen van de balansventilatie in de winter; beetje koeling in de zomer is mooi meegenomen (al zou ik zeggen dat de ontvochtigde lucht ook fijn is bij zeer warm weer).  

Bijkomende; een beetje aannemer is zeer gedreven in het graven van sleuven; de beperkte extra kost dat uit te besteden was in mijn geval voldoende motivatie niet zelf te beginnen graven ;-).  

 

kan een BWW op elk type balansventilatie aangesloten worden? Of moet de warmtewisselaar al in het toestel zitten? Op sites die ventilatiemateriaal verkopen zie ik alvast niets staan

niet echt een antwoord op de vraag van de TS maar ik wil toch volgende bedenking meegeven:

Ikzelf heb ook gekeken voor een BWW en ik kwam uit dat de drukval over de batterij nogal groot is (40pa bij de comfo-fond van zehnder bij 350m³/h). Dus extra vermogen van de ventilator in ventilatie-unit. En dan nog eens het vermogen opgenomen door de circulatiepomp. Ik heb er nu niet heel diep naar gerekend maar zo snel bekeken leek het sop de kool niet waard. Neem nu een goed geïsoleerde woning met LW warmtepomp heeft een jaarverbruik van 1000kwh voor verwarming en koeling. Enkel een extra drukval van 40pa geeft een extra verbruik van 250kwh van de ventilatie-unit. (gegevens uit https://shop.systemair.com/nl-NL/save--vtc--500--l/p609979 en doorklikken naar prestaties. Daar kan je het opgenomen vermogen zien ifv debiet en druk)

Wil je drukval beperken dan kom ik uit bij: http://www.ght.lv/products/

Wil je het energieverlies beperken door de voorverwarmer dan kan je ook kiezen voor een enthalpiewisselaar. En wil je koelen in de zomer: de kans is groot dat je zal werken met warmtepomp? Je kan dan ook beetje koelen en in de zomer is er toch energie genoeg.

En wil je veel winst halen dan zorg je voor gezoneerde ventilatie.

Wel heb ik mensen zeer positief horen spreken over canadese put.

Allemaal nog theorie en geen praktische ervaringen. Ik kan er dus totaal naast zitten ook.

 

Het is mogelijk dat de temperatuursensor van uw Viessmann W-222 defect is en onjuiste informatie doorgeeft aan het verwarmingssysteem. Dit kan resulteren in frequente starts van de brander, zelfs als de kamertemperatuur al op de gewenste temperatuur is.

Een andere mogelijkheid is dat de instellingen van het tijdprogramma niet goed zijn afgestemd op uw dagelijkse routine of de verwarmingsbehoeften van uw huis. Misschien moet u de eindtijd van het tijdprogramma aanpassen om ervoor te zorgen dat de kachel niet onnodig wordt gestart nadat de kamertemperatuur al is bereikt.