Lucht- en winddicht?
Beste forumleden,
Zat onlangs te lezen in 'Leefruimten, de grote raadgever voor ecologisch bouwen en wonen', u ongetwijfeld welbekend, en kwam bij het onderwerp lucht- en winddicht bouwen. Ik moest meteen denken aan de wandopbouw van onze HSB voor de living, die bestaat uit gevelsteen, spouw, isolerende vezelplaat, cellulose, OSB (of multiplexplaat) met aan de binnenzijde nog een houtengevelafwerking. Waar precies de dampfolie moet worden aangebracht is mij niet duidelijk. Is dat gewoonlijk aan de binnenzijde van de isolatie of aan de buitenzijde?
En, vroeg ik mij af, wat is gangbaar voor electra in zo'n wand? Een inbouwstopcontact komt al gauw in de cellulose terecht? Kan dit zomaar? Of moet daarvoor weer een extra installatiewand worden voorzien (wat de kamer weer kleiner maakt)?
Wat is gangbaar bij HSB?
Iets anders waarover ik de kluts kwijt ben... Ik lees dat isolatie gebaseerd is op de in het isolatiemateriaal onbeweeglijke lucht. Zo zou het belangrijk zijn alles zorgvuldig luchtdicht te maken. Maar bij metselwerk b.v. zit de isolatie toch in de spouw die allesbehalve luchtdicht is (juist vaak ventilerend wordt gehouden)? Zodat de isolatie evenmin luchtdicht is? Of ben ik nu helemaal abuis???
Marc
Reacties
Mijn plat dak (buitenzijde met EPDM, later vegetatiedak) is opgevuld met strobalen. De onderkant is nog open (buiten de duimse planken waarop die balen liggen). Voor de plafondafwerking ga ik eerst nog een damprem plaatsen (blijkbaar dat intello van pro clima om nog een uitdrogend effect te hebben in de zomer), en dan met grenen planken (tand+groef) afwerken. Die planken zou ik aan de reeds aanwezige planken willen bevestigen door te schroeven of nagelen. Wil dit zeggen dat de damprem daardoor zijn functie verliest, of is de hout-damprem-hout schroefverbinding op zich geen probleem?