Luchtwarmtepomp

Beste

Ik ben nieuw hier en ik heb een vraagje gezien ik een nieuw skeletbouw huis wil kopen dat verwarmt en gekoelt word op 2 lucht warmtepompen. Er zijn  ook 14 zonnepanelen aanwezig en een thuis baterij en 2 warmteboilers van 240 liter. Mijn vraag is of dit wel rendabel is? Gezien het hartje winter is en ik lees op het internet veel verschillende artikelen maar het beste is natuurlijk van de mensen die dit al hebben en het ervaren. Ik hoor graag reacties. Mvg

Reacties

Hi Italo, 

je zal wat meer informatie moeten geven.  Om te starten: wat bedoel je met 'rendabel'; tov van wat wil je dit rendabel noemen?

Als het idd een nieuw huis is, zou de verkoper je info moeten kunnen geven hoeveel energie nodig is om het huis te verwarmen.  En daarnaast moet de verkopen kunnen geven hoeveel energie de warmtepompen zullen gebruiken om die energie op te wekken.   Ook enkel 2 lucht-Lucht warmtepompen 

Je moet even duiden wat een warmteboiler is: is het een 'warmtepompboiler'.  Een woning met 2 warmtepompboilers is bv wel uitzonderlijk.  Dat kwam ik nog niet tegen. Ook enkel 2 lucht-Lucht warmtepompen is eerder uitzonderlijk.  Maar voor een zeer goed geïsoleerde woning, is dat best een goede optie.  

Merk op dat '14 zonnepanelen' geen goede referentie is: een zonnepaneel kan eentje van 200W of eentje van 400W; en afhankelijk van dat vermogen is je installatie mogelijk 2 keer zo groot.  Of ook: onthoud dat wanneer je moet verwarmen is er niet veel zon is; voor het verwarmen helpen de zonnepanelen weinig. 

Walter

Hey Walter

Ik heb nog niet veel informatie over de toestellen ben hier nog op aan wachten. Er is wel een lastenboek zal daar eens kijken. Rendabel bedoel ik brengt het op of ga ik hier me blauw betalen aan electriciteit. In de zomer zal dit wel gied werken met de zon. Maar in de winter vraag ik me af. 

Hoeveel verbruik voor verwarming: Dat hangt natuurlijk van de isolatiegraad en grootte van de woning af.  Is bv gebouwd naar passiefhuisstandaard dan zou je voor verwarming bv 1.500kwh aan elektriciteit en minder kunnen nodig hebben als je enkel verwarmt met een elektrische verwarming of minder dan 500Euro.  Met een lucht-lucht warmtepomp is dan grofweg nog de helft.   In gas zou dat bv een 300 Euro zijn (waarbij ik reken op 30cents/kwh voor elektriciteit en 20cent/kwh voor gas: momenteel zit er veel beweging in beide). 

Maar als je maar gewoon aan de belgische norm voldoet kan dat een 5-voud zijn.  Het is dus in de eerste plaats het isolatieniveau dat zal bepalen hoeveel je zal betalen voor verwarming.   Uiteindelijk is de technische installatie maar een detail.   

Of ook: als woning airco nodig heeft, is die voor ons klimaat gewoon slecht ontworpen... Je kan perfect een woning bouwen die geen airco nodig heeft en comfort biedt.  Zonder dat je wat elektriciteit  gaat verkwisten.

Walter

Ok ja hier geraak ik al wat verder bij ja verbruik ligt van mens tot mens ik woon op moment in een huis van 1972. Muren zijn niet geïsoleerd dak wel het is allemaal gelijkvloers en heb genoeg aan 17 graden binnen. Water word  verwarmd met een warmtewisselaar. De nieuwbouw is skeletbouw en is geisoleerd naar de nieuwste normen dus denk ik dat dit wel goed komt. Bedankt voor  de uitleg als het de woning word zal ik hier ongetwijfeld meer uitleg van geven. Thx

Mijn boodschap is vooral dat 'de nieuwste normen' geen goed geïsoleerde woning garanderen.  

Je mag nog altijd wat ik 'slecht geïsoleerd' noem bouwen en als je genoeg zonnepanelen zet,  kom je daar mee weg.  Dat kan die factor 5 verschil geven.   Dat is niet een factor 5 met een oude woning maar met een andere nieuwbouw.  

Een passiefhuis heeft maximaal 15kwh per m2 aan verwarming nodig, dikwijls is dat veel minder.  Probeer in je vraagstelling te weten te komen hoeveel het normverbruik zou zijn in kwh en haal daaruit wat het verbruik in per m2 is; dan kan je vergelijken met wat ik goed geïsoleerd noem.

Als er aan verwarming idd enkel 2 lucht-lucht warmtepompen voorzien zijn is dat een goed teken.  Zoiets zou enkel werken in een passiefhuis.  Anderzijds kunnen veel zonnepanelen er weer op wijzen dat er weinig  isolatie is en dat die gecompenseerd moet worden. 

Walter