mechanische ventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb nieuwbouwplannen en nu overweeg ik onder andere welk ventilatiesysteem ik zal laten installeren. Ik denk eerder aan mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Alleen heb ik daarbij nog een aantal vragen.

Ik denk dat zo'n ventilatiesysteem vooral interessant is in de winter (bijna geen energieverlies) en misschien ook wel in de zomer op de warmste dagen omwille van het gebruik van een grondbuis (koelere lucht aanzuigen). Voor de andere dagen denk ik eerder aan het openzetten van een raam. Maar dat is misschien omdat dat het er zo ingebakken zit dat het leuk is om een raam te kunnen open zetten.

Ook denk ik dat het de laatste twee weken goed is om te beschikken over een ventilatiesysteem met een filter. Amaai, er hangt wat in de lucht (leuk voor fietsers en voetgangers!).

Heb ik het goed met bovenstaande of zit ik er compleet naast. Laat het me weten.

Groeten en alvast bedankt voor de reactie,
Dorien

Reacties

Beste Forummers,

Ik heb een ventilatie-systeem van O***N HRC-4, met warmteterugwinning.

Ik heb helaas een zeer goed gehoor. Ik hoor steeds een zeer laag frequent gedreun, dat ik op geen enkele manier gedempt krijg.

Mijn vrouw hoort het niet, ik wordt er zot van...

Iemand raad?

Merci!

Jeroen

NB Het toestel zelf heb ik voor een tijdje gewisseld met onze vrienden die hetzelfde toestel hebben. Bij hen is het geruisloos... Onwaarschijnlijk!

terug effe vanboven zetten....

jeroen,

dan is het misschien niet het toestel maar een andere oorzaak:
- onderdeel van het leidingennet waar de lucht ff in een trechter terechtkomt of door bepaalde bochten turbulentie krijgt
- heb je al geprobeerd een geluidsdemper net voor je inblaasmond te plaatsen?
- misschien is de ophanging niet trillingsvrij?
dan mag de installatie nog door de beste installateur zijn geplaatst (wat bij jouw het geval is geloof ik), als je echt overgevoelig bent aan geluid dan zijn het die minidetails die het kunnen maken vrees ik.

bij ons is de hrc nu ook een paar weken in gebruik: zowel ikzelf als mijn vrouw hebben geen last van geluidsoverlast: vandaag staat het zelfs op middelste stand.
waar we WEL geruis horen is in de wasplaats (waar het toestel hangt) en in de buro (het toestel hangt tegen de muur vlakbij de buro, en de trillingen lopen over de muur naar de buro blijkbaar), maar in de buro maken mijn PCs meer lawaai dan dat ik het toestel hoor, dus dat is ook geen probleem.

groeten,
christophe