Nieuwbouw : ik weet het niet meer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op deze site en andere heb ik al zo veel info gekregen, dat ik ondertussen het dus echt niet meer weet. Veel info, maar meestal 'theoretisch' of 'algemeen', maar weinig concreet.
Ik ga binnenkort bouwen, heb bouwgrond, maar moet nog architect zoeken.
Mijn bedoeling is om ecologisch een inspanning te doen, met het idee om die investering terug te verdienen door het mindere verbruik aan energie. Ik heb info gelezen over passief huis, lijkt me allemaal fijn, en mss wil ik hier wel een aantal concepten van overnemen, maar ik ga me er niet op blindstaren.
Ik heb zo een idee over wat ik wil, graag uw mening wat ik kan verbeteren...

In feite denk ik vrij traditioneel te bouwen, buitengevel in baksteen, binnenmuren in snelbouw. Heb vergelijking gemaakt ts isolerende snelbouw en silicaatzandsteen, thermisch isolerende waarde lijkt veel beter bij snelbouw.
Over spouwisolatie: ik heb in threads op dit forum gelezen dat XPS minder goed zou zijn dan minerale wollen, op andere sites lees ik dan weer het tegenovergestelde?

Ik heb getwijfeld ts warmtepomp en aardgas. Na opmerkingen dat de warmtepomp niet zo milieuvriendelijk is dan het lijkt (knoeien met grondwater) + de onzekerheid van aanwezigheid van grondwater (woon tegen fabriek dat veel grondwater trekt) en een uiteenzetting over zonnegascombi van Atag op het bouwsalon ben ik geneigd om laatste te installeren.
De achterkant vh huis is (indien ik recht bouw) ZW tot ZZW geori├źnteerd, wat me toch niet zo slecht lijkt voor zonnepanelen?
Loont het dan mss ook om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen? Moet er wel bijzeggen dat de energiebehoefte overdag beperkt is, omdat we beiden gaan werken...
Ik zou graag vloerverwarming (droog systeem?) willen, evt met een paar radiatoren. Ik heb ook gelezen dat een klassieke schouw best vermeden wordt, doch we willen graag een inbouwhaard (flam of zo).
Is dit een goed idee, of niet? Ik zou er namelijk zelf ook goed van op de hoogte zijn, en niet alles zomaar over laten aan de architect...