Nieuwe klap voor groene stroom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een recent arrest van de Raad van State zet het systeem van de groenestroomcertificaten, dat duurzame energieproductie in Vlaanderen ondersteunt, op losse schoeven.
Voor de producenten betekent het arrest, na het afschaffen van de gratis verdeling van groene stroom, een nieuwe tegenslag, zo schrijft de krant De Tijd donderdag.
De Raad van State schorste eind december een artikel uit een besluit van de Vlaamse regering over de groenestroomcertificaten, die de productie van duurzame energie uit wind, waterkracht, biomassa of zonne-energie stimuleren in Vlaanderen. "Door die schorsing komt het systeem op losse schroeven te staan", waarschuwt André Pictoel, voorzitter van de Vlaamse energieregulator VREG.
Producent Ecopower zette inmiddels wegens het onzekere rechtsklimaat alle geplande projecten stop. "Als er geen groenestroomcertificatensysteem meer is, dan is er geen groenestroomproductie mogelijk in Vlaanderen", aldus de producent.

GVA 13/1/2005