Nuttig alternatief elektrische boiler

Welke alternatieven/uitbreidingen zie ik over het hoofd nu ik een elektrische boiler moet vervangen, goed voor 4/5 personen.

Zonneboiler leek me nuttig, maar de plaatsing is wat anders.  Op dit huis zonnecollectoren plaatsen op het dak is visueel not done.  Dan zouden die collectoren ergens  op het terrein moeten geplaatst worden wat de nodige warmteverliezen met zich meebrengt, en een leegloopsysteem niet zo evident is.  Verder zou het wel kunnen.  Ik zag hier de draadjes over de zonneboilers waar knappe ingevingen naar boven kwamen.

PV panelen plaatsen ? Ook niet op het dak, maar dat kan eventueel op het terrein er rond.  Maar is dat financieel interessant ?  Een huis in Frankrijk, waar het ferm warm wordt, wat de opbrengst verminderd.  En dan moet dit gekoppeld worden aan het net, of misschien beter aan batterijen ?

Warmtepompboiler is duur.  Het verschil met een gewone boiler is best groot.  Wanneer haal ik dat er uit ? Als de boiler versleten is ?

Reacties

Gaat het idd over een huis in Frankrijk?

Als je enkel financieel wil bekijken; er zijn hier niet zo veel mensen met de kennis over de prijzen van elektriciteit in Frankrijk.  Die moet je eens duiden.  En hoe is de regeling voor pv stroom injectie?

Ergens in frankrijk; pv zal altijd meer opbrengen dan hier want meer zonne-uren; dat zal het rendementsverlies bij warmer weer altijd compenseren. 

Hoe verwarm je de rest van het huis?

Ik ben wel benieuwd waarom een zonneboiler niet op het dak kan.

Persoonlijk zou ik het in de eerste plaats niet financieel bekijken; meer nuttig; hoe vervuil ik mijn leefmilieu zo weinig mogelijk is een betere zoektocht.  

Walter

 

 

Het dagtarief is in mijn geval ongeveer 23 cent, en het nachttarief ongeveer 11,5 cent.  Ik heb gewoon het maandelijks abbonnement meegerekend, sorry.  Het zal dus wat wisselen, afhankelijk van het verbruik.

Die zonnecollector zou wel op het dak kunnen, maar er zijn 2 bezwaren:

- ze ligt niet naar het zuiden, eerder zuid-oost (dak badkamer) of zuid west (hoofddak), meer naar het westen.  In het eerste geval is er in het tussenseizoen belemmering door het hoofddak 's morgens, in het 2de geval door de bomen na de middag.  

- Dat is een historisch gebouw van de 16de-17de eeuw.  Met zo van die romeinse pannen, en een zonnecollector daarop vloekt enorm.  En ik weet niet goed hoe ik dat zou oplossen.

Ik heb even iets opgezocht rond die verkoop van de opbrengst: Tout savoir sur les tarifs de rachat photovoltaïque (hellowatt.fr)

Dat zou dan iets tussen 0.13€ en 0.19€ zijn. (contract met voorziening van max. 9kva heb ik gekozen op dit ogenblik).

Het hangt blijkbaar ervan af of je alles verkoopt of een deel zelf gebruikt. 

Het systeem van elektriciteitsvoorziening is anders in FR dan in B.

 

 

Ik zou zeggen; start zelf eens met een rekenvoorbeeldje.  Je hebt bijna alle info.  

De start: Hoeveel geef je nu uit aan opwarmen warm water?

Maar als je nachttarrief idd zo laag is, denk ik zelf dat er financieel weinig te winnen is met energie te gaan besparen voor wat warm water.

En dan hoop ik nu dat je een zuiver financiële gewin  even opzij zet ;-).  Dan kunnen we de discussie zinvol verder zetten.  Tegen morsen met stroom door ze zo goedkoop weg te schenken kan geen zonnepaneel op...

Het gaat inderdaad om het zuiver financiële, om de reden is dat er hier weinig tot geen verschil is tussen grijze en groene stroom, buiten de meest goedkope stroom en dat is niet deze, wel die van EDF.

Als er al gebruik gemaakt wordt van pv, dan zou dat ook bijdragen voor dagverbruik.  Daar ligt het tarief hoger.

Maar dan nog vraag ik me af of dit allemaal de moeite waard is als je groene stroom afneemt.

Daarom vond ik een zonneboiler te overwegen, vooral omdat er nu toch een nieuwe boiler moet komen.

 

In de eerste plaats zou je moeten kijken naar een producent die zuiver groene stroom aanbiedt; grijs/groen; het gaat over het ondersteunen van de duurzame productie methoden.  Wat zijn de prijzen hier?  Of bedoelde je dat al die prijzen gelijk liggen?

En ik zou denken dat je toch al zo slim was je warmwaterboiler enkel op nachttarrief op te warmen?

Pv gaat natuurlijk je dagverbruik beperken.  En dat heeft dan weer niets te maken met je warm water verbruik (tenzij je dom bent bij die tarieven ook overdag warm water te maken...).

Los van je warm water kan pv zinvol zijn. 

Maar ik heb gewoon te weinig kennis van de Franse tarieven op zinvol advies te geven (een stuk kennis dat jou ook lijkt te onberen ;-)).  

De boiler stond inderdaad op nachttarief.

Frankrijk geeft 2 mogelijkheden: via de teller een contact gebruiken die een relais aanstuurt, of een apart toestel die de relais aanstuurt (voor als de teller niet bij de verdeelkast staat zoals hier nogal vaak gebeurt).

De tarieven kan je in Frankrijk eenvoudig vergelijken, net als vreg in België.  Het verschil in groene en grijze stroom is inderdaad erg gelijkaardig in Frankrijk.  

En zoals ik schreef is EDF een kleine uitzondering, omdat zij laag tarief moeten aanbieden, die is wel niet groen.