onkosten architect / aannemer

Goeiemiddag

Wij willen zelf de handen uit de mouwen steken bij deze totaalrenovatie. Hoe verloopt de kostenberekening van architect en aannemer als je zelf veel doet bij het renoveren?  Heeft iemand daar ervaring mee? Alvast bedankt. Myriam

Reacties

Grofweg is het;

- architect;  percentage van het totaalproject; dat je geld uitspaart door zaken zelf te doen verandert daar niets aan.

- aannemer; die rekent gewoon  zijn uren of volume werk.  Wat je zelf doet moet je hem natuurlijk niet betalen. Maar je moet natuurlijk een goed onderscheid maken tussen wat jij doet en de aannemer.  Als je aannemer de gevelwerken doet en jij metst in het weekend verder kan je niet verwachten dat hij een bedrag in mindering brengt als dat niet eerder is afgesproken.   

 

En zoals met alles is er vanalles af te spreken.  Al zou ik me zo organiseren dat je een architect niet neemt om enkel een plannetje te tekenen maar dat die wel een volwaardige partner is in het project.  In je leven zal je zelden een beroepscategorie tegen komen zoals de architect die verplicht is in jouw belang te handelen.  Maar je zal hem daar ook voor moeten betalen... (lees; ik heb al te veel ongelukken gezien met mensen die de architect zagen als een plannetjestekenaar en daar nadien spijt van hebben...)

Als het mogelijk is, is het beter om specialisten in te huren. Dit kan je uiteindelijk tijd en geld besparen. Specialisten hebben de kennis en ervaring om taken efficiënter en effectiever uit te voeren. Hierdoor voorkom je mogelijke fouten en extra kosten die kunnen ontstaan bij het zelf proberen te doen. Bovendien kun je je eigen tijd besteden aan andere belangrijke zaken.