Openhuis: aanfluiting van duurzaam bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hebben met de openhuizendag - een nog steeds lovenswaardig intiatief - een zogezegde K27-woning bezocht voorzien van de nodige isolatie en ventilatie. Althans zo staat het op de website van de BBL. Wat een teleurstelling! De balansventilatie met WTW bleek niet aanwezig te zijn. De eigenaar heeft dit, naar eigen zeggen, al regelmatig gemeld aan de BBL. Helaas zonder veel resultaat.
Ventilatie in deze woning gebeurt dan maar door de ramen open te zetten. De zelfgenoegzame eigenaar verklaarde, zonder een weinig trots, de energiefactuur (lees: stookkosten) danig onder controle te houden. Al vertelde hij er later wel bij dat z'n vrouw en kinderen vaak drie truien over elkaar moeten aandoen. Tja... zo kan ik het ook in een woning met enkel glas. Het gebruikte materiaal voor en de dikte van de dakisolatie is voorbeeldig. De afwerking daarentegen is ondermaats. M'n vriendin heeft aan het korte verdiep- en zolderbezoek een koude nek overgehouden. Ikzelf had het genoegen door de spleten in het dak de hemel te kunnen bewonderen. Zelfs met de ramen open, de nodige (tocht)gaten in plafond en muren (toch al voorzien voor de misschien ooit nog te plaatsen ventilatie) en spleten in het dak, kwam de eigenaar met een eigengereide berekening aan een K-waarde van 27. Nu ben ik misschien niet de intelligentste mens op deze aardkloot (heb wel al een bouwteamcursus gevolgd van de vzw dialoog) maar K27, daar komt hij bijlange niet aan. Oh ja: er waren wel fotovoltaïsche cellen en een zonnepaneel aanwezig. Het geld voor een degelijke ventilatie - toch een must bij een zogenaamd goed geïsoleerde woning - was er blijknaar niet meer. Voor zij het die mochten vergeten: de woning staat er al vier jaar.
Wat mij nog meer verontrust, is dat deze persoon cursussen geeft over duurzaam bouwen en daarbij niet schuwt manifeste onwaarheden te vertellen zoals het feit dat houtskeletbouw (en geen SOD) stukken goedkoper is dan traditionele bouw en dat perinsul omzeggens geen frank meer kost dan cellenbeton of gewone snelbouw. Gemompel bij alle aanwezige bezoekers trouwens.
We hebben alles bij elkaar meer dan drie uur onze tijd liggen verdoen en hebben meermaals, zoals trouwens ook de andere bezoekers, onze wenkbrauwen gefronst. Ik vermoed dat er overal rotte appels in de mand liggen maar als trouw lezer van het forum en actief denker over duurzaam bouwen, raad ik de BBL aan de voorgestelde woningen wat beter te screenen. Deze woning is er écht over!