opgepast voor overisolatie!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gelezen in de bibliotheek vanmiddag:
Het tijdschrift 'Ik ga bouwen' waarschuwt in zijn hoofdartikel voor overisolatie!
Hun redenering is als volgt: wanneer je meer isoleert (bv de muur van 5 naar 10 cm) dan verlies je maar 5 procent energie minder dan zonder die ingreep.
Bovendien loop je een goter risico op een probleem met koudebruggen en condensatie.
Zij stellen voor enkel de vensters te verbeteren van een U-waarde van 3.0(!!) naar 1.1 tot 1.3. Zodoende bespaar je veel meer energie dan met meer isolatie en haal je een beter rendement op je investering. Zij stellen dan ook dat de huidige norm de meest optimale is (welke ze bedoelen weet ik niet).(tot daar hun redenering).

Nu persoonlijk heb ik geen probleem met een argument dat zegt dat je geen financïëel voordeel haalt uit extra isolatie (een studie van TestAankoop bv zegt trouwens van wel). Maar met dat argument van die koudenbruggen kan ik moeilijk overweg. Dat meer isolatie je constructie aantast zou pijnlijk zijn.

Bestaan er ergens studies die vaststellen dat beter geïssoleerde huizen meer vochtproblemen hebben?

Walter