Is overdimensioneren van een zonneboiler zinvol?

Hallo allemaal,

Als je een gezin hebt bestaande uit 2 personen, dan kun je volstaan met een bepaald volume zonneboiler met bijbehorende oppervlakte aan zonnecollectoren. 's Zomers heb je dan energie voldoende, maar 's winters zal je bij moeten verwarmen met een andere energiebron.

Stel dat er voor gekozen is voor een zonneboiler van 200 liter en 2 zonnecollectoren met een oppervlakte van totaal 3 m².

Als je nu voor dit gezin van 2 personen een zonne-installatie voor 6 personen zou installeren, dus bijvoorbeeld 600 liter zonneboiler en 9 m² aan zonnecollectoren. Zou dit gezin van 2 personen dan ook voldoende energie opwekken in de wintermaanden? Of zou er nog steeds in de winter bij verwarmd moeten worden met een andere energiebron?

Wie heeft hier ervaring mee?

Reacties

De vraag is wat overdimensioneren is; misschien is de standaard ondergedimensioneerd.  

Je dimensioneert naar je doelstelling.  Is je doelstelling 100% afdekking dan ontwerp je daarnaar.  Maar veelal wordt bij zonneboilers naar maar 50% afdekking gedimensioneerd.  

100% afdekking is in ons klimaat enkel voor een zonneboiler voor warm water nog niet uitgevoerd (iets voor streken in Griekenland en in Turkije denk ik ;-)).  

Naar energiesparen kan je natuurlijk altijd hoger mikken dan de 50% standaard.  

Een goede ontwerper heeft wel ergens het tabelletje dat weergeeft hoeveel opp zonnepaneel, grootte boiler, grootte gezin welke afdekking geeft.  Je voorbeeld configuratie geeft zeker geen 100% afdekking.

Ik zelf moet al in Duitse magazines van 15 jaar oud gaan pluizen om zo een grafiek zelf terug te vinden ;-).