PV installatie met batterij ondersteuning om eigen verbruik te maximaliseren
Is er een oplossing om een PV installatie te combineren met batterijen?
In die zin dat wanneer de eigen productie groter is dan het eigen verbruik de batterijen worden opgeladen.
Wanneer eigen verbruik groter is dan productie helpen de batterijen bij tot dat de batterij leeg. En als batterij leeg is, neemt het net weer over.
met vriendelijke groet,
Walter
Reacties
SMA heeft de Sunny backup en binnenkort ook de Sunny boy 5000 smart energy die in het verlengde zit van de sunny back up.
http://en.sma-sunny.com/2012/08/07/smart-home-with-solar-electricity/
Dit systeem werkt wel nog steeds paralell met het net (dus niet 100% off grid tenzij dit ingesteld staat als noodvoeding) maar dit systeem optimaliseert het eigen verbruik en slaat overtollige zonne-energie op in een battterij in plaats van op het net te steken om het dan later terug af te geven (paralell met het net).
Als je echt conitue off grid wil werken en het net wil laten bijspringen als je te weinig stroom hebt dan werk je beter met een volledig off grid systeem die je kan schakelen met relais. Contact voor de back up stroomgenerator is hier dan om het net in te schakelen en de bateriijen ofwel bij te laden of te bypassen. Batterijen bijladen met het net is niet zo interessant omdat indien er dan wel zon is de batterijen minder zonne-energie kunnen opslaan. Hier kan je bv een SMA Sunny island voor gebruiken omdat deze met een klassieke PV omvormer paralell werken en je dan ook eerst uw zonnestroom opgebruikt voor het overschot in de battrijen gaat.
Hier hangt wel een prijskaartje aan vast, alle (semi) off grid systemen trouwens.
bedankt bert voor de feedback
dat lijkt me idd waar ik aan dacht.
Enig idee van de kostprijs; ik vind niet direct een richtprijs terug.
Enig idee of er nog andere aanbieders zijn van een dergelijk systeem?
Walter
walter-8.
Nog eventjes wachten op betere litium battrijen,
die nu in elekrtische auto's worden gebruikt.
eenmaal die aan een betere prijs komen ,is er een markt voor (off grid PV)
Nu nog te duur.
Je kan ook auto batterijen in serie aanschakelen.
en omvormer van 24v naar 220v
Geschikt voor huishoudelijk klein verbruik ,maar niet voor vb. waterverwarmers van 2KWh
Chris
@Walter,
Er zijn zeker nog andere aanbieders. Ik haal nu SMA aan omdat ik deze producten ken en er al opleidingen over heb gevolgd. Als je eens google gebruik op "off grid solar system" of dergelijke dan kom je vooral in de VS en Australië op veel grotere en complete systemen uit.
Maar de meest zijn gemaak om volledig off grid te werken. Systemen zoals SMA aanbied die meer in de richting gaan van "Smart grid" die paralell met het net werken en gericht zijn om het eigen verbruik te maximaliseren zijn er bij anderen niet echt te vinden. Vooral zoiets als de SB5000 smart energy is uniek. PV inverter en tijdelijk opslag in 1 toestel om tegen de muur te hangen, voor gewoon huishouden.
Van de SMA SB5000 smart energy zijn nog geen prijzen bekend. Dit zou in de loop van 2013 op de markt komen. De Sunny back up 5000 komt op een 3100 Euro zonder batterijen die iets van een 2000 Euro kosten. Dit moet dan ook nog samenwerken met de home manager die alle meet en stuurt (400 Euro). Uw gewone PV installatie blijft.
Walter-8
http://omvormers-12v-naar-220v.welke-kiezen-kopen.nl/capaciteit-berekenen-accu-ah.php
http://www.solarhotwaterswitch.co.uk/solar-pv-switch.html
http://www.solarloader.eu/nl/goal-zero-extreme-ranger-350-wh-battery.html
http://www.ysebaert.be/nl/Autonome-Energie.php?goto=484
Stel je verbruikt jaarlijks 3500 KWh x 0,22= 770 euro
+ netmeter 50 euro en netvergoedingen omvormer 217 euro
totaal =1037 euro
Als je alles op één afsteld ,is er volledige autonomie
PV installatie + batterijen (huishoudelijke voor lage verbruikers)
Cv installatie op aardgas.
Aardgasstroom generator (voor gebruik van zware vervruikers, wasmachine enz..)
Neem 6 maanden PV stroom = 50% =1750 KWh
1750 KWh met stroom van generator andere 6 maanden.
Vb. van aardgasgenerator
http://www.kipor.nu/index.php?item=kipor-gas-generatoren&action=page&group_id=24&lang=NL
Maakt 10KW bij 3 m3
Stroom productie 6 maanden winterseizoen, 1750 KWh
(1750KWh/10KWh)X 3 M3 = 525 m3 gas verbruik voor stroom produktie
525 m3 X 0,58 euro = 304 euro= uw jaarlijks verbruik+ uit pv productie stroom.
Volledig autonoom van NET is een besparing van 733 euro.
Stroomgenerator moet enkel draaien voor batterij's laden of bij zware verbruikers.
Theoretisch!!
Chris
Voor de duidelijkheid; het is niet mijn doel een eiland systeem na te streven. Enkel om afhankelijkheid van het net op een redelijke wijze wat in te perken. Idd volgens de filosofie van de SMA SB5000 smart energy.
Momenteel is ons stroomgebruik van mei tot september ongeveer 0. Ttz, het wordt gecompenseerd door de 3kWp PV panelen. Het zou mooi zijn moest ik in die periode bv naar 80% dekking kunnen brengen.
Momenteel is er de netvergoeding. De meeste zullen hier de forfaitaire optie kiezen. Ik zou echter graag overgaan de effectieve afrekening. Financieel zal deze overstap zeker niet voordelig zijn (maar ook geen ramp). Maar het zal wel een intentie geven om grote electriciteitsgebruikers overdag te gaan gebruiken ipv na zonsondergang.
Walter
Bert weer bedankt voor de feedback:
ivm de batterijen: welke capaciteit krijg je voor 2000 Euro; Enig idee welke garantie/verwachte levensduur er zit op die batterijen?
Walter
Walter-8
Effectieve rekeningmeting gaat meerkost zijn!!!
van mei tot september 0,
Zal er toch veel op en afname van net geweest zijn .
Of is er altijd iemand thuis om alle verbruikers op te zetten tijdens piek productie.
Niet vergeten injectiekost !!!
Daar is men nog aan het onderhandelen.
Chris
Dat is ongeveer een 5 kWh bruikbare capaciteit. Per kWh opslag mag je rekenen met rond de 400 Euro. Levensduur is iets van een 10 jaar als je een systeem hebt die goed gedimensioneerd is.
Bedankt,
Ik dacht met 5kWh daar kom je al ergens mee; Langs de andere kant denk ik dat we aan bijna 15kWh per dag zitten.
Heb je al simulaties gezien van tot hoeveel eigengebruik je daarmee kan gaan?
Walter
Met een systeem van tijdelijke opslag zoals van SMA waar men opslag en verbruik stuurt in functie van de beschikbare pv energie geraakt men aan 60% of meer. Onvermijdelijk ga je in de zomer overcapaciteit hebben maar het heeft geen zin de batterijen daarop te voorzien omdat dan de batterijkost te hoog oploopt in functie van het aantal keer je die vol gaat krijgen. Bij zo'n Smart grid die paralell met net werkt gaat de overschot het net op. Bij een off grid systeem ben je het kwijt als de batterijen vol zijn tenzij je zwaar overdimensioneerd wat het duur maakt.
Off grid systemen scoren niet veel beter op gebied van eigen verbruik. Mede omdat je in de zomer overcapaciteit hebt en in de winter zwaar te kort waardoor je ook veel beroep moet doen op een stroomgroep (of het net). Komt bijna op hetzelfde neer als met een semi off grid.
hallo Chris,
ik heb nu even de tijd genomen om je links te volgen. Maar ik denk niet dat iets inzit dat me helpt. De meeste info zit rond eiland gebruik. De solarhotwaterswitch heeft misschien opties maar lijkt me niet zo ver te brengen.
Walter
Walter,
ja dat bestaat allemaal
maar ik denk dat je doel is om geld te sparen?
indien ja, dan moet je stoppen met aan dergelijke zaken te denken, want je gaat op het einde altijd meer geld kwijt zijn.
leer er mee leven dat de Staat geld wil inpikken van ons, ze hebben dit altijd gedaan en zullen dit altijd blijven doen (meer en meer tenzij er een echte verandering komt in het apparaat)
Nog een gelijkaardig systeem: http://powerrouter.com/nl
idd: dit lijkt oplossingen te bieden voor wat ik zoek. Ik ben benieuwd voor de prijzen.... Ik ben al bang dat het pijn zal doen als ik de cijfers zie.
Walter
Ben voor mijn toekomstige (bouwvergunning hopelijk voor volgende week) nulenergiewoning ook aan het spelen met een dergelijk idee.
Voor mij ging het vooral om stroomuitval te overbruggen ("sunny back-up").
Maar met de nieuwe netvergoeding (bij ons toch 67 euro BTW in per KWp) heb ik toch enkele nieuwe ideën gekregen.
- zolang eigen verbruik op zonnige dagen niet financieel gestimuleerd wordt (al was het maar dat je voor die Kwh geen netvergoeding moet betalen) zullen we er ons broek aan scheuren. In de ons omringende landen zijn reeds fiscale stimuli voor je PVstroom die je NIET op het net zet (op zonnige dagen, dus). Dan wordt het natuurlijk leuk om op die momenten zoveel mogelijk zelf te verbruiken
- aangezien de netvergoeding berekend wordt op het maximale vermogen van de omvormer , denk ik er ernstig over na om een deel van mijn toekomstige installatie gewoon niet aan te geven , en te werken met 2 omvormers :
* bvb totale PV 5000 kwpiek op mijn dak , daarvan 2000 kwp "officieel" , daarop wordt netvergoeding betaald , en dat dient om het winterverbruik te neutraliseren.(doel : teller jaarlijks op 0 + de gratis KWh, bij ons toch 500 Kwh)
* voor de premies moet je je installtie niet meer aangeven , die zijn toch te verwaarlozen
* de rest zit dan op een aparte omvormer, 3000 Kwp , die we dan in zomer gaan gebruiken voor allerhande toepassingen, en zoveel mogelijk zelfbedruipend (dus opslag in accu's om donkere dagen te overbruggen, in nood is er altijd nog de netstroom.
* die zomerstroom wordt uiteraard niet op het net gestoken, want die zullen op een aparte ("niet-officiele") kring zitten.
* financieel plaatje : ipv 5 X 67 euro te betalen, wordt dit 2X 67 euro , de 201 euro verschil (3 X 67 ) dient om de extra omvormer te betalen (kostrpijs +/-1000 euro, terugbetaald op 5 jaar). De accu's en sturing reken ik niet als meerkost , die investering ging ik toch doen om netonafhankelijkheid bij stroomuitval te bekomen.
Wat denken jullie hiervan ?
heb ik ergens gezegd geld te willen besparen?
Neen; mijn doel is te bekijken op welke manier eigen gebruik geoptimaliseerd kan worden.
In dit geval heeft het allemaal weinig met 'staat' te maken; in een zuivere markeconomie zou de huidige situatie niet kunnen. Ik bedoel dan het systeem dat je evenveel geld krijgt voor stroom die je op het net zet, versus stroom dat je van het net haalt. Het is net omwille van de staat dat ik momenteel net wel geld verdien aan PV panelen. Oppassen dus met de staat te beschuldigen van alles. In dit geval kan je wel de staat de beschuldigen van weinig toekomst visie. Door om de haverklap van regelgeving te veranderen heerst er rechtsonzekerheid. Er is trouwens helemaal niets in het PV verhaal dat naar de staat gaat. Het is een verhaal over hoe de netwerkbeheerders het geld kunnen vinden om hun netwerk te laten werken. Op zich zijn die netwerkbeheerders onafhankelijk van de staat.
Dus misschien een antwoord van jou: welk geld pikt de staat in dit verhaal? Ik denk niets; ik kan je wel zeggen hoeveel geld je verdient met PV dankzij de regelgeving van de staat.
Walter
geert,
waarom ben je zo bang van 'stroom' uitval? Voor die paar keer per jaar (en dan nog voor een paar uur) is dat toch nauwelijks een probleem te noemen. En ook al zouden we in een toekomst meer stroom uitval kennen zie ik daar nauwelijk problemen in. In tegendeel; die zondagochtend dat telenet half vlaanderen zonder internet zette was best een interesante voormiddag.
Walter
Walter,
- enerszijds denk ik dat er een periode aankomt dat stroomuitval regelmatiger en langduriger zal zijn ( " amerikaanse toestanden"), omdat het net verouderd en er onvoldoende geïnvesteerd wordt in een aangepast net met veel decentrale opwekking.
- anderzijds is er bij mij toch een drang om een zekere onafhankelijkheid tov. de "staat" of de netbeheerder zoals je het wilt noemen, als er nog veel "pest"vergoedingen worden uitgevonden of als bvb. een verplichte uitrol van de slimme meter eraan komt , lijkt het mij wel aangenaam dat je nog een back-up installatie staan hebt , die WEL nog werkt als ze je stroom komen afsluiten (natuurlijk van op afstand met zo'n slimme meter , nietwaar).
En ik wil daar best wat geld tegenaan smijten.
Minder netvergoeding betalen is dan weer in dit verhaal mooi meegenomen. Trouwens het verhaal in de media van 50 euro per kwpiek is dus bij ons mooi 67 euro per Kwpiek , btw inb. Alstublieft !.
Heb verleden week al een betalingsvoorstel van mijn energieleverancier in de bus gekregen.
't is natuurlijk een catch22; wil je Amerikaanse toestanden vermijden moet er voldoende geinvesteerd worden in het net; maar we willen allemaal weinig betalen voor dat net.
Walter
hoe het ook anders kan
http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3302760/2…
foutje in link: de juiste denk ik: http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3302760/2012/08/24/Britse-batterij-maakt-ook-buren-blij.dhtml
Powerrouter 5kW met 22 kWh opslag kost een 9100 Euro excl. BTW... Ene met 5 kWh opslag komt op 3800 Euro excl. BTW.
@Geert:
Ik zou toch opletten met een deel niet officiële zonnepanelen te leggen. (en al zeker niet op een openbaar forum zeggen). De dag dat Eandis gaat controleren val je door de mand met mss nog een boete of achterstallen met intrest op erbij.
Hier zie ik het minste probleem : welke regelgeving gaat mij beletten om een aantal panelen te plaatsen en deze zonnestroom op te slaan/zelf te gebruiken ?
zolang ik hier geen premie/subsidie/GSC voor vraag/krijg , is er toch niets aan de hand ?
Ik zal natuurlijk moeten kunnen aantonen dat deze stroom niet op het net terechtkomt , vandaar de 2 omvormers.
Als ik spreek over officiële/niet-officiciële panelen bedoel ik gewoon panelen die al dan niet aangesloten zijn op het openbaar stroomnet.
Ik doe hier niets "in den duik" , men zal mij altijd mogen controleren .
Ik vergelijk het een beetje met openbare waterleiding/regenwatersysteem. Eerste is gekeurd , en je moet betalen voor je water, 2e systeem niet, je mag in principe met je regenwater doen wat je wilt , je moet er gewoon voor zorgen dat beide soorten nooit kunnen gemengd worden.
Idem voor electrische installatie in huis.
Ja, als die ene omvormer volledig off grid staat en niet paralell met het net werkt is het OK en doe je er mee wat je wilt, dan moet je niets aangeven. Ik dacht dat je 2 "on grid" installaties wou aansluiten maar slechts ene zou aangeven aan Eandis.
Het is inderdaad een mogelijkheid om een bepaalde installatie te voorzien om uw winterverbruik te kunnen dekken met een gewone on grid omvormer. En de rest van het jaar off grid werken in de periode dat er voldoende zon is. Zo kan je ook uw batterijkost mss wat beperken.
ok; dit moet ik dan vergelijken met een 1500euro voor een gewone pv omvormer van 5kw.
Walter
Toch wel een sympathiek idee om het winterverbruik af te dekken met on-grid en de rest met off-grid, een goede stimulans om het directe zonnestroom optimaal te benutten. Niet alleen goed voor het milieu en portemonnee, maar ook gunstig voor de belabberde netwerken die zuchten onder zomerse netinjectie. Misschien zelfs nog beter om helemaal geen on-grid te plaatsen voor afdekking van winterverbruik, maar gewoon stroom af te nemen van het net. Bij een jaarverbruik van 3.600 kWh praten we over 600 kWh voor de donkerste maanden ofwel € 130 per jaar... En dan 4 kWp aan PV plaatsen, scheelt € 2.500 aan investering (-1k voor extra omvormer en -1,5K voor PV), goed voor 20 jaar netstroom in de winter.
Zodra de kWp-prijs verder wegzakt (nieuwe technologie) wordt het interessant het geïnstalleerde off-gridvermogen verder op te voeren om het netverbruik in de winter verder terug te dringen. Uiteraard blijven we ondertussen hopen op (werken aan) een technologische doorbraak op het gebied van efficiënte en milieuvriendelijke stroomopslag. (5m2rz)
Ingir,
Door de netvergoeding is een mooie werking weer de nek omgewrongen.
Een gekeurde aansluiting voor omvormer /minigas WKK.
stroomproduktie 10KWh en thermisch 17KWh verbruik 3m3 gas/uur
4uur draaien = 40 KWh stroom injectie
en 65 KWh thermisch warmte voor VW en SWW
stroom productie op 150 dagen = 6000 KWh
Kostprijs indien deze stroom van net gekocht werd = 1320 euro !!!
Totaal verbruik warmte in winter en stroom voor heel jaar =
(150 dagen X 12m3)X 0,60 euro = 1080 euro !!!
Spijtig van netvergoeding zal hier ook meerkost zijn.
Zo zouden er twee groepen zijn,die elkaar mooi aanvullen.
WKK winter injectie en zomer afname.
PV zomer injectie en winter afname.
ho, in Belgie loopt het toch altijd scheef van mensen die dingen doen dieniet legaal zijn, dat ik mij uberhaupt afvraag, als alle regelkes moeten gebaseerd zijn op intimidatie, waar enw anneer willen die gestapoleiders dan nog eens ervan uitgaan dat ze regels uitvaardigen die ze effectief kunnen controleren...
Ik ga het daarom niet doen, maar heb toch wel een genuanceerde mening daarover. Maar inderdaad als je het doet, moet je het zeker niet aan de grote klok hangen. ik durf wel aan de klok hangen dat het allemaal zo gek los niet zal lopen, dat de burger zijn recht heeft om die panelen te leggen zonder subsidies...
DNB = de staat, er zitten enkel politiekers in raad van bestuur, DNB voert enkel uit wat overheid beslist
netvergoeding = als ze dit neit invoeren moet er een extra "vorm" van belasting komen om net te betalen ...
het deel van energie dat alle particulieren samen "te veel" produceren gaat toch integraal het net op en wordt verkocht aan andere "klanten", deel gaat naar leveranciers, deel naar DNB
en als je geen geld wil besparen, wat is er dan mis met het "net" te blijven gebruiken als buffer?
Daarom stel ik ook voor om alleen off-grid te werken. Met een kleine accubatterij (cap. 2-3 kWh) voor nachtverbruik en zo'n 3-4 kWp voor direct verbruik en opladen accu's. (sr6lj)
Ingir,
U ziet dit toch niet ecologisch /economisch genoeg.
50% PV en 50% WKK gespreid(volledig jaar injectie /afname over net .
Dat is een dikke centrale die draait.
Dit moet elders niet geproduceerd of ingevoerd worden.
Chris
Ik probeer het zo ecologisch mogelijk te zien. De vraag is of die 8 autoaccu's kwalijker zijn voor het milieu dan het verstoken van duizenden liters fossiele brandstof in een WKK...
Ook probeer ik verder te kijken dan huidige regelgeving, marktsituatie, subsidieregelingen e.d. Voor de toekosmt is het belangrijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperkt wordt. Het verwarmen van de woning en SWW met een warmtepomp via PV zie ik voorlopig als de meest ecologische optie, uiteraard onder voorwaarde dat de warmtevraag beperkt is tot hooguit 25 kWh/m² per jaar (Trias Energetica). auf1v
Van die batterijen zou ik niet teveel inzitten naar milieu toe. Zeker niet voor de klassieke lood/zuur batterij omdat deze al zolang bestaan is hiervoor al een deftig recyclagesysteem beschikbaar. Nieuwe batterijen maken met het hergebruik van de grondstoffen van oude batterijen vergt ook veel minder energie (zoals alle recyclage). Nieuwe batterijen maken valt qua energie ook wel best mee, het is vooral in de metalen dat het meeste energie kruipt maar deze zijn op het einde niet verloren.
Li-ion is nog iets moeilijker maar vermits deze grondstof ondertussen ook al schaarser begint te worden zijn daar ook al oplossingen voor gevonden omdat recycleren nu ook rendabel is geworden.
Stefan,
ik kan alleen maar vaststellen dat ik momenteel nog altijd (en veel) geld verdien aan mijn PV panelen wat in een zuivere marktsituatie niet zou kunnen (of ontken je dat?).
Net gebruiken als buffer, is een probleem in de zin dat ik dan minder zelfbedruipend ben en minder zelf voor mijn energie in sta. De energie die ik zelf produceer is groen; de energie die van het net komt veel minder. Opdat de buffer kan werken moeten er momenteel (en ook de komende 20 jaar) gas en steenkoolcentrales draaien (ook al zit ik bij een leverancier die zuiver groene stroom levert). Als ik dan minder buffer gebruik moeten die centrales minder draaien.
Walter
Ingir,
Betreft mini aardgas WKK ,
Verbruikt+- evenveel m3 gas dan huidige CVgas ketels.
Enkel de bijkomende stroominjectie ,
kan voor 50% door PV eigenaars in winter terug genomen worden.
Net zoals WKK eigenaars stroom terug nemen in zomer bij PV injectie.
En de cirkel is mooi rond.
Fossiele, bedoel ik gassoorten, aardgas, biogas mix waterstof.
geen stookolie of kolen ,pellets of dergelijke.
PV eigenaars die verwarmen met WP, saladeren meer dan WKK eigenaars.
WKK eigenaars nemen enkel huishoudelijk stroom terug.
Het salderen is juist een halt toe geroepen met de netvergoeding, deze regeling kan komende jaren eenvoudig meegroeien met de netstroomprijs zodat er weinig liefhebbers zullen zijn voor energiesystemen die gebaseerd zijn op saldering en netvergoeding. De interesse voor accu's is het logische gevolg van de netvergoeding, in Duitsland zie je ook massaal wordt overgestapt op autonome systemen vanwege de verlaagde opbrengst van netinjectie.
Verder denk ik dat mensen liever de gasaansluiting opgeven en niet de netstroomaansluiting. Het probleem van WKK heb je zelf al aangetoond: er wordt teveel stroom geproduceerd bij de benodigde warmte, en die overtollige stroom gaat men liever niet op het net zetten. Dus dat wordt weer de oude truc: elektrische kacheltjes en boilers om warmte en stroom in balans te krijgen.
Ik ben daarom meer voorstander van het reduceren van het huishoudelijk stroomverbruik, de resterende stroomvraag zoveel mogelijk af te dekken met zonnepanelen met accubatterij en in de donkerste maanden gebruik te maken van het net. De combinatie van lager stroomverbruik en gemaximaliseerd direct verbruik van zonnestroom lijkt mij gunstiger voor het milieu.
Walter,
ik begrijp dat je verdient aan PV, maar je deed toch ook een investering? op dat moment was voor iedereen duidelijk wat rendement van die investering zou zijn, daar heb ik ook op gebaseerd, maar nu worden de afgesproken regels éénzijdig aangepast, is dat logisch?
en neen, ik persoonlijk heb er nog niets aan verdiend, bijna 20k € geïnvesteerd 15 maand geleden, dus nog zeker niet uit de kosten.
Ik loof je instelling om "echt" groen te worden, maar maakt dit verschil, één gezin op een paar miljoen (in B alleen) ?
gas en steenkool als "compensatie : is louter een keuze geweest van de overheid, waarom zijn er niet meer "toestanden zoals Coo" ?
ik probeer ook een beetje de "groene" gedachte te steunen, maar in mijn verhaal mogen gascentrales BLIJVEN, maar de kerncentrales moeten afgebouwd worden en vlug ook
stefan
Ingir,
WKK+ batterij 15Kwh is de enigste vorm van autonomie.
1,30 uur per dag met WKK =15 KWh verbruik 4,5 m3 aardgas.
(4,5 m3 X 365 dagen)= 1642 m3 X 0,6 euro = 985 euro
985 euro gasverbruik voor heel jaar stroom.
+ elke dag <10KWh thermische warmte SWW
Dit kan je niet met PV installatie,
Neem de helft 2737 Kw op batterij 6 maanden.(zomer)
En dan moet er elke dag minimaal 15 kWh zijn.
Winter aankoop 2737X 0,22 euro= 602 + netvergoeding 4KWp = 850 euro
Zo is er nog altijd netaansluiting (PV is geen garantie op altijd stroom)
Zonder PV aansluiting en aankoop volledig van net.
(15KWh X 365 dagen )= 5475 KWh X 0.22euro = 1204 euro
Is kostprijs voor enkel netsroom.
+ kostprijs SWW voor heel jaar nog bijtellen.
PV 850 euro aankoop netstroom
+ Kostprijs SWW voor heel jaar nog bijtellen.
PV kan niet zonder netaansluiting ,
omdat er geen zekerheid is op altijd stroom.
Besluit:
Mini WKK heeft beter rendement met batterij ,
tegenover PV installatie + batterij.
@ carisfire:
Op wat draait die wkk om autonoom te zijn? Aardgas, mazout, ...wat ik niet echt autonoom of onafhankelijk durf te noemen. Of is het op pellets, PPO, ...?
Ik wil ook helemaal niet autonoom zijn maar zo weinig mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen en accubatterij worden gebruikt om het directe zonnestroomverbruik te maximaliseren dus stroomopslag voor hooguit 8-10 uur.
bertvdg,
Voor mij is autonomie , geen eurocent aan stroomnetbeheerders.
PV +dag batterij of mini WKK + dag batterij.
Stroom maken wanneer je wilt en hoeveel je wilt.
Plus volledige jaardekking SWW.
Kan je niet met PV installatie + dag batterij
Ingir,
Pv produktie is moeilijk te sturen met hoge dagproduktie of direct verbruik.
In mijn ogen is PV installatie + WP passé door netvergoedingen.
PV is hierdoor niet geschikt meer voor WP.
Wanneer word de WP het meeste gebruikt ,in winter.
Pv + batterij is hier niet van nut.
Dan is mini WKK veel geschikter en rendabeler.
Maak die oefening zelf maar eens.
Chris
Geert ,
Ik begrijp dat je niet graag netvergoding betaalt maar vrees je niet dat je systeem met batterijen een veelvoud zal kosten van de netvergoeding ? Misschien zal de stroom in de toekomst vaker uitvallen maar ook hiervoor zal de prijs en de levensduur van je batterijen voor een erg dure " verzekering " zorgen vrees ik.
Er mankeert niets aan de combinatie WP + PV, de netvergoeding heeft wel een einde gemaakt aan het onbeperkt op het net pleuren van zomerstroom om dat 's winters weer van het net te plukken ten behoeve van de 16 kW warmtepomp... Maar dat was sowieso een kwalijke zaak, prima dat daar een einde aan gekomen is. Uitgangspunt voor een energiezuinige woning is nog altijd ver doorgedreven isolatie en als dat goed zit kun je ook toe met een kleine warmtepomp (orde van 2-4 kW).
Nemen we een woning met een warmtebehoefte van 2,5 kW en een L/W-warmtepomp van 4,0 kW. Dit komt overeen met een warmteverlies van ca. 4.800 kWh over het hele stookseizoen en bij een SPF van 3,0 betekent dit een stroomverbruik voor ruimteverwarming van 1.600 kWh ofwel zo'n € 350 waarvan de helft afgedekt kan worden met direkt gebruikte zonnestroom. Voor die € 175 per jaar voor ruimteverwarming ga ik niet lopen sappelen met onderhoudsgevoelige techniek.
Voor de duidelijkheid:
- PV wordt off-grid gebruikt dus geen netvergoeding
- accubatterij alleen voor bufferen nachtverbruik (niet voor winterverbruik)
- tijdens de donkere dagen draait de warmtepomp op netstroom
- huishoudelijk stroomverbruik volgens hetzelfde principe: alleen tijdens donkere dagen op netstroom, rest via PV
Juist
je zult bvb per 1000 duizend PV gezinnen die hun energiebehoefte volledig virtueel dekken met PV een evengrote groep WKK gezinnen nodig hebben die hun winterbehoefte dekken met WKK
De PV gezinnen produceren een OVERSCHOT aan energie, die wordt gebufferd in 'methaangas' en de WKK-absorptieverwarming gezinnen verstoken die buffer in de winter zo efficient mogelijk naar elektrische energie voor het net en warmte voor het gezin.
Dus er is geen behoefte aan 'penalisering' van de burger die overschotten produceert, en er is geen behoefte aan penaliseren van 'efficiente burgers' Je moet inefficiente burgers penaliseren. Dat zijn diegene die geen zonnepanelen hebben, en die geen WKKmet absorptiewarmtepomp hebben. Die twee burgers verstoken fossiele grondstoffen. Dus de fossiele stokers moet je penaliseren met simpelweg een goeie CO2 taks die gecompenseerd wordt met een vermindering van de lasten op arbeid
Het gaat er uiteindelijk om hoeveel fossiele brandstof je verbruikt. Een gezin dat 500 m³ gas verstookt per jaar en daarbij 2.500 kWh huishoudelijke stroom van het net gebruikt is in mijn ogen beter bezig dan een vergelijkbaar gezin dat 2.500 m³ gas verstookt voor verwarming en opwekking huishoudelijke stroom via WKK/PV.
uw vergelijking loopt mank:
je moet zeggen een gezin die 500m3 gas + 2500kWh stroom is beter bezig dan een WKK gezin die 1000m3 gas verbruikt en 0kWh stroom....
Volgens mij is dit niet helemaal juist, die 500m3gas + 2500kWh stroom verbrandt 500ù3 gas in huis +500m3 gas in de centrale
Die WKK burger verbrandt bvb 750m3 dus dat is bvb in dat geval beter... tenzij als je alle stroom groen of nucleair begint te maken, dan heb je natuurlijk niet mere dat probleem/ Dan kun je zeggen dat die elektrische burger beter doet
En vanaf aardgas puur biogas en methaangas uit overschotten van energie geproduceerd wordt, maakt het echt niet meer uit.
Dus je kunt niet op voorhand zeggen wat beter of slechter is. In feite zolang aardgas zonder WKK elektriciteit maakt is het niet beter dan die WKK, en zolang de WKK niet samengaat met die ammoniumabsorptiecyclus is het onderste nog altijd niet uit de kan gehaald.
En waneer haal je het onderste uit de kan ? Als energie zodanig duur wordt dat het rendabel wordt. En als techniek zodanig goedkoop wordt dat het ook rendabel wordt. Dus ja het komt eraan hoor, het is techniek die moet opgeschaald worden, maar nu vandaag kun je dat standpunt niet veralgemene
Ingir,
Hier maakt iedereen een fout.
Bij z'on laag verbruik is alles in aankoop te duur.
4800 KWh voor een heel stookseizoen?
Dat is 288 euro jaarkost gas verbruik!!
+ verbruik van huishoudelijk vb. 2000KWh x 0,22 = 440 euro
totaal jaarkosten 728 euro.
Hierbij zijn WP L/W en PV installatie van 3,5KWp zotte kosten
+ jaarlijkse netvergoeding =227 euro
Aankoop WP L/W en PV +-14 000 euro
26 jaar netvergoeding =5900 euro
totaal =19900 euro/ door net&gaskosten 728 euro = 27 jaar TVT.
Veel LEW en passieve woningen zijn al in die val gelopen .
Door allemaal dure installaties met < 20 jaar TVT.
Enkel bij veel verbruik(stroom en thermisch) zakt de TVT.
extreem vb.
20000 KWh stroom kopen van net in dag kost = 4400euro.
20000KWh stroom maken met minigasWKK kost= 3600 euro
enkel is hier nog 32000 KWh thermische energie beschikbaar.
Dit vormt toch mogelijkheden.