pv=panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ga binnenkort in Hasselt wonen. Mijn nieuw huis heeft een plat dak dus idiaal om pv-panelen te installeren. Alleen ben ik nog niet goed wegwijs aangaande subsidies in Vlaanderen. Mijn vraag is deze! Waar moet ik zijn om de zo gunstig mogelijke subsidieregeling te krijgen.

Alvast bedankt

P.S Is het waar dat je in Vlaanderen extra taxen moet betalen op een regenput???

Luc

Reacties

Beste,

Thin film (amorphous Silicon of a-SI) PV panelen worden (onderandere) door Kaneka gemaakt.
http://www.pv.kaneka.co.jp.

Opbrengst van een K60 paneel is 63,1 Wp/m2.

Ingevoerd in Belgie door (of in ieder geval te koop bij) Ecostream.
http://www.ecostream.be

Hans,

Jij zegt dat a-SI panelen goedkoper zouden zijn (rendementsgewijs). Kan je de logica (eventueel of zelfs liefst met cijfers) toelichten ?

Mvg

Jan Van Achte

Hans,

Ik moet U (alweer?) gelijkgeven.

Ik heb even op een Duitse PV web shop (http://www.webinweb.de/catalog/index.php) een paar prijzen bekeken en de prijs vergeleken per Wp:

Kaneka K60: 3.47 EUR/Wp

Mono en Polykristallijne PV panelen zitten tussen 4.40 en 4.80 EUR/Wp, dus toch 25% duurder.

Ik heb ook nog thinfilm gevonden bij Mitsubishi
http://www.mhi.co.jp/tech/pdf/e404/e404258.pdf
maar bovenstaande webshop geeft daar een belachelijke prijs voor, dus waarschijnlijk een typfout.

Hans,

Jij hebt blijkbaar thinfilm op je dak staan. Zijn er nadelen t.o.v. Mono/Polykristallijne PV panelen (behalve dan dat ze minder rendement per m2 hebben en dus meer plaats vragen ?)

Weet jij bovendien of je de inverter in Duitsland mag gaan halen of is dat zoals met gasketels, verboten ?

Mvg

Jan

Jan VA

Volgens mijn papieren is de gestabiliseerde waarde (na enekel maanden) voor de Kaneka K60 60 Wp per paneel, de beginwaarde ligt bij 79 Wp.
Wij hebben ook een aantal projecten met Kaneka, en ik ben in elk geval heel enthousiast (wij voeren ze overigens ook zelf in).

" Kaneka K60: 3.47 EUR/Wp "
meestal zijn dit lokaanbiedingen, gewoonlijk kunnen ze je maar een paar m² leveren, want dat is wel erg goedkoop.

Wat de Kaneka module betreft, buiten de door jou aangehaalde benodigde extra ruimte, zie ik geen nadelen. Als ik mijn opbrengsten zie, krijg je aan mij geen kristallijn meer verkocht, duurder, en brengt zeker niet meer op.

Je kan je invertor in Duitsland halen, maar wat als er iets fout gaat? Ook telkens weer naar Duitsland. De enige vereiste is dat de invertor goedgekeurd is, en dat is de enige voorwaarde.

Hans

ivm de CIS panelen vond ik oa het volgende http://www.wuerth-solar.de/we_web/medienpool/download.php?parFilename=data/1148971332.pdf&parDLname=Solarmodule%20WS31100%2075%20W.pdf
op de site van deze producent staan nog andere bestanden met info over die CIS panelen,
heeft iemand bedenkingen hierbij?

Naar aanleiding van de gunstige eigenschappen (gelezen op deze site) opbrengst,eco-aspect (of vice versa) heb ik prijs gevraagd voor Thin film PV panelen (Kaneka). Installateur beweerde dat thin film enkel meer opbrengst geeft in geval van ongunstige oriëntatie. Maar waar dan de grens juist lag, konden ze niet zeggen.

Kan iemand hier iets meer over vertellen?

In het algemeen: waar moeten we op letten bij keuze van PV-systeem? Zijn er merken of omvormers die af te raden zijn?

alvast bedankt

Hans

Indien je een "ongunstigere" orientatie van je dak hebt zouden thin film PV dan vergelijkbaar in opbrengst tov van kristallijn kunnen zijn ervan uitgaande dat je voor een even groot bedrag zou installaren, dus een groter oppervlak voor thin film.

Mvg

Benny

Hallo,

Ik ben op zoek naar installateurs van Kaneka thin film zonnepanelen voor ons allerminst ideaal georienteerde dak (O-W).

Ik heb er eentje gevonden in Genk, maar ik zou graag prijzen vergelijken. Zijn er nog andere? Graag erkende installateurs om de 10% overheidssubsidie te kunnen genieten.

(reageren kan evt via m'n emailadres)

Dank,

Guy