regeling pelletkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Stel:
- U bouwt een LEW (laag-energie-woning) of PH (passiefhuis);
- toch wenst U een romantische vlam in woonkamer;
- U kiest voor de installatie van een pelletkachel die tevens de sanitairwarmwaterproductie voor zijn rekening zal nemen. U opteert voor een type die +-20% van zijn vermogen afgeeft aan de leefruimte en zijn overige 80% schenkt aan een boiler.

Maar nu enkele vraagskes. Wat gebeurt er als:
- het binnenhuis voldoende warm is (LEW 9 mnd/jr; PH 11mnd/jr ?) en U toch warm water dient te maken? Die 20% aan de leefruimte wordt mogelijks niet meer als een geschenk aanzien doch kan voor oververhitting zorgen?
- U omwille ziek kind, tijdje afwezigheid wintervakantie,... een zeker vraag is naar ruimteverwarming, doch de sanitairboiler reeds op temperatuur is? In kookveiligheid en dus geen verwarming in de leefruimte?

Oprecht technische vragen. En antwoord nu efkes niet dat er goedkopere, andere en mogelijks nog betere verwarmingssystemen bestaan. Maar "to the point"! Hoe doen ze dat in oostenrijk-zwitserland-duitsland ?

bart cobbaert, architect