Rendabiliteit zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ben een beetje ontgoocheld. Na veel rekenwerk ben ik tot de vaststelling gekomen dat de meerprijs van een zonneboiler bovenop een klassieke CV-brander, IN ONS GEVAL niet de moeite loont.

Ik wil daarbij zeker niemand afschrikken, ik vind het nog steeds een prima ding, maar bij ons bleek het niet interessant te zijn aangezien we (vinden dat we) al vrij weinig verbruiken.

Met gas koken we, en zorgen we voor verwarming en warm water. Samen hadden we daarvoor in het afgelopen jaar nog geen 12.000 kWh (bij ons: 1154 m3, 410 euro). Ik ga ervan uit dat hiervan 1/4 werd gebruikt voor warm water (en dat lijkt me al veel, aangezien alleen ons plat dak (6 cm) geïsoleerd is en we overal ramen met gewoon dubbel glas hebben, en dus waarschijnlijk nog relatief veel moeten verwarmen, ook al wonen we in een rijhuis).

Dan hebben we dus 3000 kWh gebruikt voor warm water. Reken dan dat je daarvan de helft kan voorzien met de zonneboiler. Ik zou dus 1500 kWh x 0,035 euro = 52,5 euro kunnen besparen per jaar. Dat is wel héél weinig om de zonneboilerinvestering te verantwoorden.