Renovatie ideeën/plannen

Hoi allen,

We hebben onlangs een nieuwe woning gekocht waar we binnen een aantal maand intrekken.
Even een snelle schets, we zijn met 5, 3 kinderen tussen 3 en 8.
Het huis is alleenstaand en wordt momenteel verwarmd met mazout en een houtkachel. Het huis is gebouwd in 1989 maar naast een badkamer renovatie is er niets gebeurd.

Eenmaal we de sleutel ontvangen, kunnen de klussen beginnen. Graag jullie advies en/of ideeën over onderstaande.

De eerste verdieping moet volledig ingericht worden, hierbij moet er nog een toilet en 3 slaapkamers komen. Zie foto.
Momenteel is deze verdieping geïsoleerd met glaswol (Isover Rollisol Plus), Rwaarde 3.75, 15cm dik. De spanten zijn 17cm dik, asbest onderdak.

Zou het een optie zijn om opnieuw te isoleren? Heeft dit zin? Zijn het deze kosten waard?

Op termijn zouden we overschakelen naar een warmtepomp dus wat gebruiken we best voor de verwarming op de kamers. 
Op het gelijkvloers en de ene slaapkamer boven zijn er de gekende hoge temperatuur chauffages. 
Wat kunnen best voorzien van warmtebron op het eerste verdiep?

Een van de eerste werken is ook het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler. Deze zouden we boven kamer 3 plaatsen.
Waar letten we op qua stevigheid? Andere opmerkingen?
De badkamer is op gelijkvloers, onder kamer 3.

Daarnaast zouden we een regenput plaatsten of evt boorput. Kent er iemand een goeie aannemer in de regio Gent/Merelbeke/Gavere. 
We denken er aan om een 2 putten van 7500 liter te plaatsen. Wat is pro en con voor beton of kunststof?
Ook een idee over het kostenplaatje is welkom.

Wat zijn jullie ervaringen met spouwisolatie?
Wat met ventilatie na het isoleren van de buitengevel? Plaatsen we ventilatie in de ramen, die we uiteindelijk ooit zullen vervangen of plaatsen we beste een ventilatiesyteem?

Bedankt om dit lijstje vragen te bekijken en voor jullie input.

 

Bestanden als bijlage
Reacties

Ik zou de zonnepanelen en zonneboiler zo lang mogelijk laten wachten....* die zijn maar de kers op de taart... net als een ventilatie systeem (als er een goede afvoer  is badkamer en.keuken, wc is dat voorlopig ok).

Kan je nog terugvinden hoeveel jaarlijks gestookt wordt?  

Tegenwoordig zit bij de verkoop een kleine epb studie; wat wordt daar voorgesteld naar isolatiewerken?  

Stel je een doel naar welke energieprestatie je wil voor de woning (waarom niet naar passiefhuis norm) en evalueer alle werken als een stap naar dat doel.  

De besparingen met veel betere isolatie zijn een veelvoud van wat zonnepanelen en ventilatie kunnen besparen.  Maar ook duurder; dus alle geld moet eerst daar naartoe...

Walter 

*idd gek de kopers van bestaande woningen daar eerst aan denken; maar zolang je grofweg meer dan 1.000l mazout, 1.000m3 gas verbruikt zou ik altijd eerst beginnen met isoleren.   Grofweg eerst S-peil onder S30 krijgen... (en als je zwaar moet renoveren op daar te geraken is nog wat lager gaan niet zoveel extra duurder...)

Dag Walter, 

Bedankt voor je antwoord. Momenteel hebben we in ons huidig huis zonnepanelen en zijn daar heel tevreden over. Vandaar dat we opnieuw vrij snel willen investeren maar ik begrijp ook je opmerking.
Ons idee was om zo snel mogelijk naar een B te gaan om daarna verder te evolueren naar A.

Het EPC is momenteel een D (375kwh). Belangrijkste aanbeveling is isolatie van de muren. Vandaar ook de vraag naar ervaring omtrent spouwisolatie. Toevallig ervaring mee?

Ik had het niet expliciet vermeld maar een van de eerste werken waaraan we dachten was ook het vervangen van de ramen. 

Met deze post proberen we vooral voor onszelf luidop te denken en te luisteren naar anderen hun tips en ervaringen. 

spouwisolatie, daarover moet ik passen. Buiten dan dat mijn reactie is dat enkel spouwisolatie eigenlijk nooit leidt tot wat ik goed geisoleerd zou noemen (voor wat betreft de muren zelf).  Je zou toch minstens naar 15cm isolatie in de muren moeten gaan. 

ter info: je EPC-waarde is 375 Kwh/m2 en per jaar.  Bv zonnepanelen zou grof 10m2 aan energie van je woning overnemen: dan blijft er dus nog veel over (om maar even te duiden dat de pv-zonnepanelen maar een klein stukje van je EPC verbeteren (al denk dat pv zonnepanelen wat rooskleuriger eruit komen omdat ze vermoedelijk naar primaire energie herrekend worden, en waar ik nog aan toe zou voegen pas zonnepanelen in de eerste plaat maar je 'gewone' elektriciteitsverbruik opvangen; je woning zelf blijft evenveel energie vragen, om nog maar eens te zeggen dat ik geen fan ben dat als eerste te doen ;-)  En natuurlijk was je tevreden van je zonnepanelen; financieel klopt dat plaatje nog altijd...Maar je loopt het risico bv de vervanging/verbetering van het dak moeilijker te maken door die nu al te leggen). 

Je ambitie naar A te gaan ondersteun ik.  Maar als je naar A gaat 'via B'; is dat niet absoluut de kortste weg. Of beter, je moet begrijpen hoe je bij B geraakt.  

Eigenlijk zou het een goed idee zijn je EPB verslag te delen.  Dan zou per onderdeel kunnen gekeken worden wat hoe kan aangepakt worden om tot A te geraken.  Zo 1 onderdeeltje bekijken levert niet veel op.  Bv als je nu HR++ dubbel glas steekt, maar nadien, omdat je de kostprijs voor goede muurisolatie niet kan betalen toch 3-voudig glas moet plaatsen ben je nog geen stap verder... Of nu de ramen plaatsen zonder rekening te houden met gevelaanpassingen om de isolatie daar goed te krijgen is ook niet de best oplossing.  

Dus: eerst een plan ;-).  En dan uitvoeren.

Vermoedelijk heb je nog recht om via provincie/gemeente advies te winnen in een van energiehuizen. 

https://mijnenergiehuis.be/sites/default/files/2022-10/Folder%20algemee…

https://mijnenergiehuis.be/

Walter

Hier is een link naar het EPC verslag
https://gofile.me/64xSq/e53iI6zqp

Indicatie van het s-peil was in het verslag: 112

Bedankt voor het delen.  

Het EPC plan is duidelijk ; voor een 120.000 euro maak je de woning klaar voor de toekomst.  

Wel interessant dat ze melden dat zonnepanelen niet mogelijk weinig zinvol zijn. Al is dat een detail.  

Wat houdt je tegen om te beginnen?  Architect aanstellen, ideeën uitwerken... 

Het plan is inderdaad duidelijk. Wat voor ons belangrijk is, in welke volgorde beginnen we.
Benedenverdieping is duidelijk, eerst de ramen en daarna de isolatie, later kan evt de vloer aangepakt worden.

Voor het eerste verdiep vroegen we ons af of het zinvol is om de huidige isolatie te vervangen?

Mochten je (of iemand) anders nog ideeën hebben dan horen we het graag

+20jaar geleden ging ik eens naar een uitleg over isoleren bij renovatie; de uitleg was toen van boven te beginnen.

Bij het dak dus... maar de redenering was vooral daar beginnen waar de meeste winst te halen is. Bij een ongeïsoleerd dak zal de grootste winst zijn bij het dak renoveren.  Maar daar heb je al redelijk wat isolatie. 

Ik denk dat je vooral moet kijken wat praktisch haalbaar is in de volgorde en waar de beperkingen zitten.  Bv als de vloerisolatie ooit de vloer beneden omhoog laat komen moet je bv niet beginnen met nieuwe buitendeuren.  Of kan je wel al voorzien bv de ramen hoger te laten komen of de binnendeuropeningen verhogen.  

Ivm de dakisolatie; naar welke isolatiewaarde wil je werken?  En de bestaande isolatie kan daar een onderdeel van zijn.  Merk op dat isolatie de laatste 40jaar niet zoveel verbeterd is.  Enkel als de kwaliteit van de plaatsing te wensen overlaat zou ik ze zeker vervangen.   Bv naar isolatie van epc-rapport werken vraagt 4-5cm extra.  Dat kan langs binnen of langs buiten.   Langs buiten bv met een harde houtvezelplaat die dik genoeg is en die je plaatst wanneer je het dak vervangt.  

Of misschien wil je het dak meer isoleren om minder isolatie elders te compenseren en dan is de oplossing...(geen idee, te veel opties en te weinig kennis over de situatie ;-)).  

Maar dat is misschien nog een foutje in het EPC verslag; het geeft niet de warmteverliezen per bouwdeel waardoor het niet direct duidelijk is waar de meeste verliezen zijn en waar je het meeste kan winnen (of misschien lees ik erover; uiteindelijk is de score toch gebaseerd op die info).   

En voor de volgorde weten we ook niet wanneer je de woning wil in gebruik nemen.  

Maar maak echt eens die afspraak met je lokaal energiehuis; ik ben eigenlijk benieuwd naar de kwaliteit van het advies dat je krijgt ;-).  

Moest ik teveel in herhaling vallen, laat maar weten.  

Walter

 

Walter en Waldtech, bedankt voor jullie feedback.
Het gaf ons wat meer inzicht over hoe we zaken kunnen aanpakken. 
Via Energiehuis hebben we een afspraak gemaakt om de mogelijkheden op een rij te zetten. We weten de komende maanden alvast wat er moet gebeuren.