Sarking extra bij isoleren

Hallo,

Ik hoop hier wat meer ervaren isoleerders te kunnen raadplegen :-). Mocht dit niet de juiste plaats zijn: excuses. In dat geval open ik graag een eigen topic.
Situatie is als volgt: ons dak/zolder is geïsoleerd volgens de Sarking methode met 10cm PIR (R waarde 4,5).

De opbouw is als volgt van buiten naar binnen: Panlatten > Onderdakfolie Tyvek Pro > 10cm PIR met alu cachering > houten spanten, 16cm hoog afstand 45cm hoh.

Wij willen deze zolderruimte graag gaan inrichten als bureau/werkruimte, en zoals jullie ongetwijfeld weten is de geluidsisolatie nihil bij PIR platen. Ik zou daarom graag de spanten opvullen met houtvezelplaten: https://web.steico.com/fi...6/STEICOflex_036_nl_i.pdf. Ik twijfel momenteel tussen 80mm & 100mm.

Ik las al vaak online dat de R waarde van de isolatie aan de binnenzijde maximaal 1/3 mag zijn van het totale isolatiepakket. Dit om condens te vermijden. Maar ik lees ook her en der dat deze regel achterhaald is, en dat je gerust wat meer mag isoleren langs binnen. Ter info: er is geen actieve ventilatie in onze woning (jaren 60 woning).

Ik heb voor beide situaties een berekening gedaan op Ubakus, zie bijgevoegde bestanden.

Bij de berekening van 100mm zie ik een minimaal risico op condensatie, maar ik weet niet goed hoe ik dit correct moet interpreteren. Uiteraard wil ik maximaal gaan isoleren, maar zonder risico op condensatie :-).

Reacties