Speksteenkachel in de winter

Beste , 

ik ben nieuw hier op het forum maar volg al enige tijd de vele conversaties over speksteenkachel.

ik heb een vraag omtrent de stralingen van een speksteenkachel . Zelf heb ik een tulikivi (1500kg)  Geplaatst door Philippe vercruysse ( Deinze)  vorige maand . 
 

als ik nu bijvoorbeeld een beetje stook (aangezien het toch niet een echt zomer is ) dan is de temperatuur in huis 21 graden . Buitentemperatuur is momenteel zo’n 10 ‘s nachts en 16/19 overdag . 
maar in de winter als het buiten rond het vriespunt draait geeft de kachel dan evenveel warmte af door middel van de stralingen en kan ik dus zo ook verwachten dat zelfs bij vriespunt temperaturen de binnenhuistemperatuur nog steeds rond de 21 graden schommelt of zie ik dit helemaal verkeerd.

 

alvast bedankt 

vriendelijke groeten 

 

 

Reacties

Hangt een beetje af van de isolatiegraad van je woning. 
Elke woning verliest continu warmte nr buiten, en daar is het temp. verschil binnen-buiten belangrijk voor. 
(Isolatie vertraagt dit verlies).
Maw temp. verschil (deltaT) van 5 graden is veel langer vol te houden dan een deltaT van pakweg 20 of 25 graden ..
Mbt. je massakachel is het misschien ook niet de meest ideale meetmethode om de temperatuur van je omgeving te meten. Die dingen werken nl adhv. stralingswarmte en veel minder door de lucht binnen in de woning op te warmen. 
Hetzelfde principe geld vb. bij vloerverwarming, waar een binnentemp van 18gr heel aangenaam kan zijn terwijl dat bij klassieke radiatoren niet meteen het geval hoeft te zijn. 
 

De kachel zal in de winter evenveel energie geven als nu voor zelfde verbranding.

Maar daarmee kan je geen enkele uitspraak doen over hoe warm het zal zijn in huis.  

Vl; je huis heeft nu bij 10 graden buiten 5kw energieverlies bij 21 graden binnen; door 5kw constant uit de kachel te houden blijft de temperatuur binnen op 5 graden. Die 5 kw is in staat 11 graden verschil tussen binnen  en buiten te compenseren.

Bij 0 graden buiten kan de kachel ook 11 graden overbruggen; en dan zou het  bij 0 graden buiten dus 11 graden binnen worden...

Het is ingewikkelder omdat als het bij kouder is, bv de ventilatie verliezen groter worden, de interne warmtewinsten anders zullen doorwegen. 

Daarnaast is er mogelijke de stralingswarmte die kan zorgen dat het comfortabel is bij 18 graden in de buurt van de kachel.   

Walter

 

Ps; ik hoop dat je al even de verwarming kon uitlaten dan het binnen comfortabel bleef ;-).

Dag Martignago,

Ik heb van 2012 tot 2022 mijn volledig huis verwarmt met een speksteenkachel van 1700kg Nunauuni die zijn verbrandingslucht van buiten haalt. In het tussenseizoen stookte ik 30l hout voor 48 uur , bij positieve temperaturen in de winter 40L per 24 uur, bij vriestemperaturen dag en nacht bleef het geen 24 uur méér dan 21° .Volgens de gegevens van de kachel levert deze 45  KWH bij 20kg hout (eikenhout méér dan 5 jaar gedroogd) komt ongeveer overéén met 40L hout.(45 KWh/per dag wil zeggen ongeveer 1,8 KWH is voldoende in een passief huis maar iets te weinig in een goed geïsoleerde woning (in mijn woning heb ik bij vriestemperaturen bvb. van 8 januari tot 12 januari 2024 heb ik 2,4 kWh nodig) 2 x per dag stoken leverde eigenlijk niet veel op doordat de buitenmantel geïsoleerd was en de buitenwand niet warmer werd dan 60°.Door méér kg hout te verbranden werd enkel en alleen de schouwtemperatuur hoger en de 1,5 Kwh die door het glasraam van de kachel gaat heb je extra tijdens het stoken. Heb je een slecht geïsoleerde woning dan moet je een ouder type kachel kiezen van een groter gewicht zonder isolatie en dubbelwandig i.p.v dubbele spouw met een buitenwand die dan méér dan 100° wordt en een verbruik van 40 tot 50 kg hout per dag liefst centraal in het huis opgesteld. Volgende winter ga ik in het tussenseizoen gebruik maken van lucht-lucht WP (omdat hout kopen duur is vroeger had ik het gratis) en in jan., febr. en maart de speksteenkachel (heb nog 70 m³ droog hout met een verbruik van 6m³ per jaar) en de 15 vriesdagen de wp in keuken en hal aanzetten. De meeste mensen denken dat het verschrikkelijk warm is in het tussenseizoen dat is niet waar door de accumulatie wordt dit teniet gedaan daarom dat je nu denkt het niet warm te krijgen in de winter. De mensen van tulikuvi pakken dit professioneel aan en houden wel rekening met de warmteverliesberekening dus moet je niet ongerust zijn tenzij je zelf gekozen hebt voor een kleiner model wegens plaatsgebrek.

groeten Lowtech