Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Andy,
'groot genoeg'; dat hangt maar van 1 ding af: hoeveel vermogen wil je dat die kachel levert.
En verder; hoe zwaarder de kachel is, hoe meer hij in staat is een bepaald vermogen in de tijd af te geven (bv gaat 1 stookbeurd geduren 24 of geduren 36 uren warmte afgeven). Maar dat hangt even goed af van het materiaal waarin hij gemaakt is.
Vraag eens na of ze ergens deze eigenschap in een bepaalde eenheid kunnen weergeven.
Walter
Walter, al bedankt voor de reply !
de kachel die we in gedachten hebben :
Warmte-uitstoot/dag: 48 kWh
Nominale warmte-uitstoot/tijd: 2,3 / 7,3 kW/h
Gewicht product: 1400 kg
Bedoeling is dat de kachel erin slaagt de ruimte warm te krijgen (21°-23°). Ikzelf heb geen flauw benul wat ze met 48kWh bedoelen. Tulikivi vermeld simpelweg het aantal m2 die de kachel aankan.
gr
A.
Andy,
48KWh is het produkt van het vermogen van je kachel en de tijd.
Dus als dat over 1 dag is, dan geeft je kachel een vermogen van 48KWh/12h= 2KW.
Wat ze er juisst mee bedoelen weet ik ook niet daar de hun nominaal vermogen ergens tussen 2,7KW en 7KW zit(volgens jouw cijfers). De juiste relatie tussen het nominale vermogen en die 48KWh ontgaat me eigenlijk (ze zijn volgens mij niet in overeenstemming met elkaar). Misschien dat die 48KWh verwijst naar het afgegeven totale vermogen bij 1 stookbeurt.
Mark nog dat een speksteenkachel stralingswarmte is; een muurtje naar de keuken toe zal de energie van kachel tegenhouden.
Vraag toch nog maar eens bij tulikivi na of ze die cijfers ook niet hebben, zou me verwonderen van niet.
Walter
Bedankt Walter,
k ga me zeker nog eens informeren bij Tulikivi.
Andy,
Het verschil in vermogen zou volgens mij te verklaren zijn dat in begin de kachel meer warmte afgeeft dan op het einde. Wij hebben ook eens nagedacht over een speksteen en voor onze grote woonruimte van 60m2 met keuken 16m2 en bureel 16m2 enkel gescheiden door deuropening zonder deur hadden we toch een kachel nodig an 2000 kg. Dus ik denk dat u met 1400 kg wel genoeg zal hebben de andere zal iets meer reserve kunnen geven.
Twee keer stoken per dag zal de boodschap worden, maar dan heb je verder geen verwarming meer nodig. De warmte is ook anders dan bij radiatoren of zo.
Groeten,
Hans V.
Andy,
Ik zit met een Tulikivi van om en bij de 2500 kg, ik maak er ook warm water mee en heb het ding als enige verwarming voor het hele huis, beneden is dat ongeveer 50 m².
Ik zou me om die 300 kg meer of minder weinig zorgen maken, in het slechtste geval moet je in de lichtere inderdaad 2 keer per dag stoken zoals Hans al zei. Wij stoken in die van ons maar 1 keer per dag, dat is voldoende om het hele huis op temperatuur te houden.
Dat muurtje houdt de warmte tegenhouden in die zin dat je aan de andere kant in de schaduw zit van je 'binnenzon' echter het muurtje zal ook als warmtecapaciteit warmte opladen.
bedankt iedereen voor de info.
k Maak mij al minder en minder zorgen
gr
andy
Ik heb persoonlijk geen speksteenkachel maar zie wel hoe de Tu****vi van m'n moeder werkt. Ik weet natuurlijk niet hoe jullie situatie is maar vind dat er nogal licht gegaan wordt over dat 2x/dag stoken.
Ten eerste moet er dan iemand thuis zijn gedurende 't stoken want je moet de kachel toch een paar keer bijvullen. Het stoken zelf duurt toch zeker een uurtje. M.a.w.: niet zo evident als je met twee uit gaat werken, vroeg vertrekt en laat thuiskomt.
Ten tweede is er een dubbel probleem (dat tegelijktijd ook voordeel is) i.v.m. de inertie:
Als je je kachel stookt is het zeker niet zo dat die onmiddellijk warmte afgeeft (behalve langs het glas van de stookopening dan). Indien ik me goed herinner begint heel die massa pas echt op temperatuur te komen tegen 't einde van de stookperiode. M.a.w. als je stookt met een speksteenkachel moet je m.i. ernaar streven om dag en nacht een min of meer constante temperatuur aan te houden, grote schommelingen zijn uit den boze omwille van de traagheid van het systeem. Dat is ook zo met lae-emperatuurverwarming in en goed geïsoleede wonng behalve dat je in dat geval slechts en zeer laag vermogen nodig hebt. Er valt ook niet veel aan te regelen en soms kan de temperatuur soms nogal oplopen, vooral indien tijens de tussenseizoenen de zon tevoorschijn komt.
Enfin, dat waren gewoon een paar bedenkingen; indien iemand er een andere mening over heeft hoor ik dat graag.
Werner
Werner,
Dat van die inertie klopt. Wij hebben een goed geisoleerd (verbouwd en zeer oud) huis en hebben vandaag pas voor het eerst gestookt en dan nog voornamelijk omdat onze eettafel voorlopig nog in de veranda staat en het daar vanochtend te koud werd bevonden door mijn vrouw om te ontbijten (15 graden) Dus van dat oververhitten in het tussenseizoen valt nogal mee als je een fatsoenlijk geisoleerd huis hebt, je stookt in dat seizoen ook nog niet echt.
Wij werken beide en stoken maar 1 keer per dag, dat is ruim voldoende, ik durf ooit wel eens een keer een dag overslaan ook, voldoende warmteopslag in het huis.
Wij hebben gisteren eindelijk de knoop doorgehakt en hebben een Tulikivi speksteenkachel besteld bij Geerts in Kasterlee. Het is de TU 2200/4, eentje van 1870 kg. Maar er is ook nog een speksteenbankje bij (1m40 x 45 cm). Ik weet niet wat daarvan het gewicht precies is of in welke mate dit bankje nog voor extra warmte zorgt.
In september of oktober komen ze hem plaatsen en vanaf dan kan ik hier terug komen zoeken hoe ik hem precies moet stoken, want dat schijnt ook een kunst te zijn.
Jan, hoe krijg je het klaar om ook je water met uw Tulikivi te verwarmen? Volgens Geerts is dit niet mogelijk???
Oli,
Ik ben jan wel niet maar ben ook bij Geerts in Kasterlee geweest.
De warmtewisselaar kun je toch in de speksteen laten plaatsen door hun. Hebben ze ook bij Jan gedaan. Wel moet je zorgen voor een extra massa, omdat dit uw kachel gaat afkoelen. Ze zijn er wel niet happy op bij Geerts dat je er achter vraagt, maar Dutry, de invoerder van Tulikivi die heeft mij info bezorgt dat het wel degelijk kan. Misschien op later momenten toch problemen of zo, zodat ze er liever niet van willen spreken, ik weet het niet.
Ik dacht dat zij het je vertelde hoe je moet stoken, je kunt toch ook bellen op het moment dat je gaat stoken of aan het stoken bent, normaal geven ze bij Geerts dan meer info, was vroeger toch zo. Eigenlijk wel goeie mensen, ze zullen je altijd verder helpen, ben daar maar zeker van.
Veel succes met je kachel en de rest natuurlijk ook.
Hans V.
Hoe we moeten stoken zullen ze ons wel vertellen als het eens zo ver is, daar twijfel ik niet aan. Ik heb wel al van verschillende Tulikivi-eigenaars horen zeggen dat het toch iets is wat je moet leren. In het begin kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je iets te hard of te lang gestookt hebt en het ineens subtropisch is in huis Maarja, daar hebben we dan nog ramen en deuren voor hé.
Over die warmtewisselaar... Toen ik de eerste keer bij Geerts kwam heb ik terloops eens gevraagd of het mogelijk was om ook water te verwarmen met de kachel en het antwoord was negatief... Ook op een info-avond van Tulikivi werd hier niets over gezegd als ik mij goed kan herinneren.
Stel nu dat het toch kan en dat ik dit nog zou overwegen...Over welke meerprijs zouden we dan ongeveer spreken (want eigenlijk is het nu al duur genoeg vind ik ). Bovendien heb je natuurlijk alleen in de winter hier het voordeel van als de kachel gestookt wordt. Eigenlijk sta ik hier redelijk sceptisch tegenover maar ik zou toch graag weten hoe de vork in de steel zit!
Wat de keuze van Geerts betreft... Het is niet de goedkoopste, zeker niet. Ik had ook een offerte van een andere zaak, voor precies hetzelfde bedroeg deze offerte ongeveer 500 euro minder. Maar overal hoor ik vertellen dat Geerts goed plaatst en een uitstekende service heeft en dat heeft ook zijn waarde vind ik. Hiermee wil ik niet zeggen dat een 'kleinere' zaak geen goede servive heeft maar wij hebben het zekere voor het onzekere genomen. Uiteindelijk moeten we ons heel leven verder met onze kachel!
De meerprijs van de ww weet ik eigenlijk niet meer. Het is een plaat die tussen de stenen wordt geplaatst waar het water tussen loopt. Je moet er ook geen wonderen van verwachten.
Je hebt inderdaad enkel warm water als je de kachel stookt. Als je dan een bufferboiler hebt samen aangesloten op zonnepanelen heb je in de zomer ook warm water.
Maar of je met de kachel je behoefte aan warm water kan voldoen, twijfel ik een beetje. Zal altijd wikken en wegen zijn.
Hans V.
Hallo,
Ik heb vandaag nog met de dochter van geerts in kasterlee gesproken en die vertelde dat er twee maten warmtewisselaars zijn.
1. voor boven in de tulikivi 600 x 270 mm voor 247 euo en 2. voor tussen de verbrandingkamer en de achterwand 600 x 780 x 15 mm. voor 700 euro.
Ben ook nog aan het dubben over de terugverdientijd van de 700 euro.
Ik heb een tulikivi van 1260 kg van iemand overgenomen maar er moet nog geinformeerd worden of de kachel qua gewicht geschikt is voor de warmtewisselaar
Heb de heer geerts zelf ook gesproken twee weken terug en die vertelde mij ook dat er niet te veel van verwacht van moet worden.....2KW. geloof ik.
Er schijnt 3 tot 5 liter water in de wisselaar te circuleren, dat moet toch hardstikke heet worden of niet??
http://www.speksteenkachel.be/speksteenkachel_speksteenkachels_verwarming.htm
Dirk,
Zoals in de brochure u vertelt moet u een elektrische weerstand in uw boiler bijsteken, "voor als de kachel niet brand" maar hoe weet je dat hij eli afneemt of via de kachel werkt? Dus zal het nogal dikwijls op eli zijn.
Jan kan dat eigenlijk weten want die heeft ook eli in zijn boiler. Misschien teller eens dagelijks opschrijven, of verbruiksmeter tussen de boiler plaatsen.
Als hij 2 kw geeft, dan kan je er 30 liter water per uur mee opwarmen of 720 liter per dag, waarschijnlijk tijdens het stoken, en je stookt maar een kleine periode. Vandaar dat er wordt vertelt dat je er niet teveel van kan verwachten.
Als je logisch redeneerd kun je ook niet meer energie uithalen dan je erin stopt, dus afhankelijk van hoeveel hout je gaat verbranden, ga je een aantal liter waters kunnen opwarmen, wat nogal logisch lijkt volgens mij.
En 1 kg hout levert ongeveer 4 kw warmte op.
Hans V.
Wat is de prijs ongeveer van zo,n kachel, wij zijn ook hierin geintresseerd, ongeveer een 100m² te verwarmen
De prijs ?
Als je hierover nog niets weet zal je waarschijnlijk, zoals veel mensen onmiddellijk een heel pak minder geïnteresseerd zijn ineens.
Onze kachel kost ongeveer 7500 euro... en ik denk niet dat we met die kachel 100 m² warm krijgen.
De totale prijs, incl nog een speksteen-bankje en heel wat meters inox buis voor de schouw... zit ik nog net onder het half miljoen belgische frankskes.
Heel begrijpelijk dat heel veel mensen door de hoge prijs afhaken, maar wij hebben ons toch laten overtuigen, hebben er lang over nagedacht en uiteindelijk de knoop doorgehakt.
De toekomst zal uitwijzen of we een goede beslissing genomen hebben...
Dirk,
Je krijgt je 300 liter mijns inziens maar moeizaam op 65 graden met de WWdie je beschrijft, die heb ik namelijk ook, het vermogen is daar te laag voor. Ik heb ook een boiler van 300 liter en ik krijg het water, als ik fatsoenlijk stook, op 50, 55 graden. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de sturing ook, mijn sturing is niet optimaal, is electromechanisch, met aquastaten, de volgende keer zou ik het een stuk intelligenter doen, destijds vond ik geen (goedkope) PLC om te programmeren, ondertussen heb ik er met een ingenieur van Buderus over gepraat en ik zou een bestaande zonneboilersturing kunnen gebruiken, is ook handig naar onderhoud en garantie toe, Buderus stond tijdens mijn laatste gesprek met ze open om te helpen.
Ik wil je graag mijn systeem laten zien en eventueel ook de contacten met Buderus terug in leven roepen om je systeem te bouwen, ben zelf ook nieuwsgierig om het mijne te gaan optimaliseren.
De combinatie zonneboiler-speksteenkachel levert bij ons nu ongeveer 80 % van het warm water, naar mijn gevoel kan dat nog bijna 10 % beter.
Groeten,
Wij hebben in de achterwand van de kachel een warmtewisselaar zitten, alsook boven in de kachel, die is geleverd door Geerts, eigenlijk is het niet meer dan een geplooide koperen leiding die op een koperen plaat is gelast, kun je bijna zelf. Ik ben destijds samen met een ingenieur van Buderus bij Geerts op bezoek geweest om te bespreken hoe we de zaak zouden aanpakken, Geerts heeft trouwens bij hun in de winkel (of had) een warwatersysteem zelf.
Je kunt bij mij altijd komen kijken hoe ik het sturingstechnisch heb opgelost, eigenlijk vrij simpel met aquastaten. Ik zou het nu anders doen, heb daar met Buderus ook al over gesproken, het zou nu een stuk intelligenter bestuurd kunnen worden met een sturing afgeleid van een zonneboiler sturing.
Groeten,
Sven,
Opnieuw mijn excuses voor de dit keer wel zeer late reactie, zeer drukke laatste weken gehad op het werk, wezen skieen een week,de feesten, enfin …
In ieder geval kan ik niets toevoegen aan je commentaar en aan die van Andy, ik heb 16000 Euro betaald voor de kachel, met bakoven, warmtewisselaar, bank die ook de hoek omgaat en de installatie, inclusief dubbelwandige innox schoorsteen doorheen twee verdiepingen. Dat is inderdaad veel geld en we zijn destijds niet naar meerdere verkopers gegaan ( niet vergeten dat 4 jaar geleden de speksteenmarkt een stuk kleiner was dan nu)
Ik blijf erbij dat ik bij Geerts goed geholpen ben en dat ik waar voor mijn geld heb gekregen.
Uiteraard moet je geen geld te veel uitgeven, als je vindt dat je het welfde voor minder geld elders kunt krijgen, niet twijfelen, zou ik ook doen. Met Nunannuuni heb ik geen ervaring, kan ik dus ook niks zinnigs over vertellen.
Veel succes.
Groeten,
PS ik heb al mijn onlangs gestuurde mails maar op het forum gecopieerd, kwestie van geen x keer hetzelfde uit te moeten leggen.
Jan,
Je schreef:
eigenlijk is het niet meer dan een geplooide koperen leiding die op een koperen plaat is gelast, kun je bijna zelf.
De primaire waterkringloop die doorheen de kachel loopt staat niet onder druk. volgens tulikivi.
Ik heb toevallig nog een koperen plaat waar ik wel mee kan werken.
Zou je mij informatie kunnen geven over de diameter en lengte van de koperenleiding en de overdrukbeveiliging van de primaire waterkringloop ??
Als het eenvoudig is dan zou het fijn zijn als ik wat geld kan besparen.
Jan,
Ik ben na mijn laatste bericht gebeld door de firma geerst en zij vertelde dat mijn tulikivi (TU 1220/2) te klein is voor de standaard warmtewisselaars.
De enigste mogelijkheid is dus om zelf een warmtewisselaar te fabriceren.
Het lijkt mij trouwens zeer interresserd om jouw systeem gecombineerd met zonneboilersturing te komen bekijken.
Dirk,
Je kunt bij mij altijd komen kijken, let wel dat dat van die zonneboilersturing is zoals ik het de volgende keer zou doen, niet zoals het nu is, ik hoop dat dat duidelijk was.
groeten,
ik heb mij 2 jaar geleden uitgebreid laten informeren over alle mogelijkheden omtrent tegel/speksteenkachels.
wij hebben een woonkamer van 35m2, alles hr dubbel glas en spouwmuren.
onze keus was gevallen op een nunna-uuni kachel van ong 1300 kilo, daar het als hoofdverwarming zou dienen, wilden we liever een overcapaciteit.
we hebben de kachel laten plaatsen door een dealer die ook direct het rookkanaal heeft geplaatst. in de herfst kwamen we er al snel achter dat de kachel de woonkamer in de verste verte niet warm kon stoken, terwijl het buiten ong. 7 graden was! contact met de dealer opgenomen en na gedeeltelijke demontage/hermontage weer verder stoken maar geen verschil. weer contact opgenomen, en we zijn toen doorverwezen naar de importeur nunna-uunni in lelystad.
uiteindelijk is er iemand langsgekomen die mij vertelde dat ik mn huis misschien maar beter moest isoleren, en dat er niets mis was met de kachel(dit kon hij mij vertellen door naar de buitenkant te kijken, hij hoefde de kachel niet te zien branden). hij zou nog contact met mij opnemen.
hij vergat echter zijn aantekeningenboek en wat blijkt: ER ZIJN NOG MEER MENSEN ZOALS IK!!er stonden klachten in van meerdere mensen die een speksteenkachel gekocht hadden en die hun woning niet verwarmen kon.
heb je dus een nederlandse woning met dubbele muren en dubbel glas, geisoleerd naar de moderne nederlandse maatstaven, koop dan geen speksteenkachel!!!!!!!
je kunt je 7000 euro beter besteden, en als je je geld hebt overgemaakt is de dealer/importeur niet meer thuis.
Dat klinkt zoals het verhaal dat ik bij Geerts gehoord heb. De fout zou liggen aan de te kleine massa en dus te kleine warmteopslag van de kleinere (-2ton) kachels. Volgens hun informatie gaat Tulikivi in de toekomst zulke kachels dan ook uit hun aanbod nemen.
2 ton speksteen kan evenveel warmte opslaan als 470 liter water. Om de kachel op te stoken van 20 naar 90 graden heb je 38 kW nodig, dit is ongeveer 10 kg hout. Over 24 uur geteld komt het overeen met een elektrisch vuurtje van 38/24 = 1600 Watt. Als je 2 x per dag stookt heb je 3200 watt, maar het blijft een beperkt vermogen. Ter vergelijking : gewone houtkachels hebben meestal een vermogen van 4000 tot 8000 Watt.
vr gr
Pluto
Een aantal maanden geleden liet ik een Tulikivi speksteenkachel plaatsen type TU 2200/4H van 2720 kgr door de firma Geerts uit Kasterlee. Alles is volgens afspraak geleverd. En de plaatsing ... ONBERISPELIJK VAKMANSCHAP tot in detail !!! Wat ik niet begrijp is de uitlating van " jormar " ik denk dat er wel degelijk iets mis moet zijn met de Nuna Uni als je met een kachel van 1300 kg geen 35 m² kan warm stoken. Ik heb ook een geisoleerde woning met dubbele beglazing ( 25 jaar oud ) en stook momenteel mijn living de keuken en bureel in totaal 70 m² dat is dus het dubbele ( de speksteenmassa ook ) moeiteloos warm gedurende 24 uur op 25°c met nog geen 5 Kgr hout in één stookbeurt. Ik begrijp nu pas goed wat men bedoeld met " HET MENSDOM " want ik heb 20 jaar lang gestookt ( met een casette van een zéér bekend merk en met warme lucht ) om de ATMOSFEER op te warmen. Er bestaat dan ook maar één juiste omschrijving voor een Tulikivi speksteenkachel F E N O M E N A A L !!!
halo meen je dat alles warm stoken met 5kg hout en hoe dikwijls stook je dan ,wij zoeken er ook een te plaatsen maar we onderzoeken nog even alles en bekijken het nog wat want het natuurlijk een hele invenstering he .
Ik weet het wel het klinkt ongelooflijk als je met andere toestellen hebt gestookt vroeger. Ik kon het nauwelijks zelf geloven toen ik de eerste dag had gestookt ( toen nog de instookprocedure 2 x 1 kg + 1 x 1,5 kg de eerste dag met telkens 2 uur tussentijd ) en de kachel 's anderendaags nog warm was. Ik stook nu gemiddeld 5 à 7 kg in één stookbeurt 's avonds dus per 24 uur !! en dat is het.
Het maximum dat ik van na de verlofperiode al heb gestookt is 10 kgr ( hadcompactblokken ) toen het 's nachts rond de 0°C was, maar als ik nu 10 kg zou stoken dan zit ik zeker met temperaturen boven de 25 °C . Ik moet er echt op letten dat ik niet te véél hout in de kachel steek. Dat was vroeger wel anders met de inbouwcasette van Flam ... waar ik 20 jaar lang heb mee gestookt, ik kan het verschil dus weten. Als je het niet kan geloven ( wat begrijpelijk is ) stuur mij dan een mail en kom zelf kijken, meer kan ik niet doen hé
Mgv Ulrik
Wij hebben een speksteenkachel van Tulikivi van 2960 kg met bakoven. Daarmee kunnen wij gemakkelijk onze keuken en living verwarmen.
Ik zou ten zeerste Tulikivi aanraden.
Kennissen van ons hebben een Nunnauuni en hebben problemen.
Véél problemen, die niet opgelost raken.
Mijn keuze is duidelijk : TULIKIVI !!
Wij hebben nog geen problemen gekend, en hebben het lekker warm !
Reageer op bericht van jorm.
Wij hebben dezelfde ervaringen met onze speksteenkachel van nunnauunni.
Eerst grote verhalen hoe goed het wel niet is maar als blijkt dat dat niet zo is krijgt het huis (glas isolatie ect de schuld.
Volgens de importeur en de leverancier waren wij de eerste met klachten.
Wij hebben de kachel nu 2 jaar en zijn er inmiddels ook achter dat wij niet de enigste zijn!!!
Wij zijn bezig aan onze derde winter met onze nunnauuni speksteenkachel van 1600 kg. Wij verwarmen er 45 m² living mee + een aansluitende keuken van 14m² Wij kunnen bij koude temperaturen verwarmen tot 19 a 20 graden (nu makkelijk 21 a 22 graden. De kachel staat dicht tegen de zetels waardoor we 's avonds stoken en ook genieten van de directe warmte. Hiervoor gebruiken we toch 15 tot 18 kg hout eventueel 2 stookbeurten bij koud weer.
Wij klagen dus niet over onze nunnauuni en zijn er tevreden over, maar toch zouden we naar een eventuele verklaring van de problemen moeten zoeken
-is het de kachel zo ja hoe komt het
-is er wel een verschil tussen tulikivi en nunnauuni (constructie,soort steen...)
-zijn er andere oorzaken.
groeten
Tom
De spekstenen van Tulikivi en van Nunnaunni komen (oorspronkelijk)uit dezelfde groeve. Nunnaunni heeft plm 80% in eigendom en Tulikivi 20%. Ik ben zelf (bij 25gr vorst) in 1997 wezen kijken. Daarom haalt Tulikivi het merendeel van elders, zoals Canada en Zuid-Amerika. Over wat het best is laat ik mij niet over uit, maar in Finland worden er meer Finovens gemetseld van bakstenen dan van speksteen.
Fetze.
Beste Fetze
Een kleine rechtzetting is hier toch wel noodzakelijk denk ik
Dat de spekstenen van Tulikivi en NunnaUuni uit tegenelkaar liggende groeven komen ( nu nog steeds ) dat klopt, maar de verhoudingen die u aangeeft zijn wel net andersom. NunnaUuni zit als het ware tussen twee héél grote speksteengroeven van Tulikivi geklemd. De speksteengroeven die in Juuka door Tulikivi werden opgekocht zijn zeker 10 maal groter dan deze van NunnaUuni. Zoals ik het hier op het voor mij liggend plan van de kaart kan zien is de groeve van NunnaUuni hooguit 1 km lang de groeven van Tulikivi (de twee gedeelten samen links en rechts van NunnaUuni ) zijn wel tien km lang. Daar moet je ook nog de groeven van Tulikivi in Suomussalmi en in Kuhmo nog bijtellen die meer Noordelijk gelegen zijn en dan weet je hoe groot Tulikivi eigenlijk wel is in verhouding tot NunnaUuni. De speksteen voor de massieve speksteenkachels van Tulikivi komt dus wel degelijk EN NOG STEEDS uit deze groeven van Finland zoals in het verleden. Tulikivi gebruikt dus géén speksteen voor de massieve speksteenkachels die uit Zuid Amerika ( Brazilië ) of Canada of van waar dan ook komen
Wel hadden zij in het verleden een speksteengroeve opgekocht in Canada, maar deze werd kort nadien weer verkocht want de ontgonnen speksteen voldeed niet aan hun hoge kwaliteitseisen.
Tlikivi werkt ook onder het ISO 9001 kwaiteitscertifikaat en is trouwens ook een beursgenoteerd bedrijf in Amerika, en dat is niet voor de kleintjes weggelegd dacht ik.
De Canadeese of Braziliaanse spekstenen die niet geschikt zijn voor massieve speksteenkachelbouw worden wel gebruikt voor de " met speksteen belegde " kachels en zijn daar wel geschikt voor omdat zij dan niet rechtstreeks met het vuur in aanraking komen
Mvg
Ulrik
Opgelet met speksteenkachels!
Ik heb een massieve speksteenkachel, doch na 5 jaar redelijk intensief gebruik (nochtans niet té hard gestookt, denk ik) is de brandhaard volledig aan het uitbrokkelen.
De steen barst en scheurt eerst en nadien beginnnen de wanden geleidelijk aan af te brokkelen.
Wel jammer voor zo'n dure investering!
Zijn er nog mensen hier op het forum met dit probleem?
Stef
Heb je al eens contact opgenomen met je dealer ? en wat zegt hij over het probleem ?
Er bestaat toch nog iets als garantie ???
Je spreekt over en redelijk intensief gebruik van 5 jaar Bij tulikivi geeft men 5 jaar waarborg
En wat heb jij staan ?
Ulrik
wat zjn de nadelen van een speksteenkacels ,dat is nie zo een goede reclame na 5 jaar de brandhaard al stuk ??
ik heb al wat informatie opgedaan maar ik zie op de prijslijst nog en bijkomende prijs van vervoer en instaleren dat is me wel onduidelijk kan me iemand dit vertellen hoe dat zit, of ervaring ermee? wij zijn bij geerts geweest in kasterlee daar hadden ze nie over vervoers kosten.
Beste Willy
Ik ken mensen die al 15 jaar lang probleemloos elke dag stoken met een speksteenkachel zonder schade, en ik kan er tientallen die er zéér tevreden over zijn ( zoals ikzelf )
Ik kan er één met een probleem van afschilferende stookruimte " Stef " maar waarom antwoord hij niet meer op de bovenstaande vragen die ik gesteld had ???
Een nadeel van een speksteenkachel vraag jij,even hééééééééééééééééééééééééééél diep nadenken
Ja ik heb er één gevonden.
Bij centrale verwarming draai je enkel aan de knop, en in een speksteenkachel moet je wel hout inleggen en aansteken eer je het gezellig warm krijgt, dat vraagt wat meer werk maar een ander nadeel kan ik echt niet bedenken
Mvg
Ulrik
Hallo iedereen,
Ik zit met vragen en hoop dat er iemand is die mij kan en wil helpen!
Ik heb namelijk een Tulikivi 2200/4 1870kg +bankje (samen 2000kg speksteen) laten plaatsen,ik stook 2 maal per dag +-15kg hout per stookbeurt en de opp. Liv. 42m² met doorgang naar keuken en eetplaats waar de centrale verwarming aanstaat op 20°
Na de stookbeurt is de t°op het bankje tegen de kachel 60°.
Ik krijg het dus in de living niet warmer dan 21°
Wat doe ik verkeerd,of is dit normaal?
Stoken met schuiven open half open of hoe moet het nu?
Moet ik meer stoken?
Mvg.
Ruud
Beste Ruud
Ook ik heb een Tulikivi type TU 2200/4H + nog wat speksteen rond de buis van het rookkanaal tot aan het plafond samen goed voor 3 ton speksteenmassa
Sinds ik de speksteenkachel heb staat de centrale verwarming volledig uit
Mijn living + keuken + bureel = 60 m² stook ik moeiteloos met één stookbeurt van max 3 uur bij vriesweer op 24 tot 25 °C de gangdeur staat op een kier waardoor ik eveneens in de gang beneden en boven + 2 slaapkamers + badkamer temperaturen haal van 18 tot 20 °C ook bij vriesweer !
Deze temperaturen haal ik met één stookbeurt van 25 kg hout bij vriesweer zoals een week of 2 geleden ( - 6 °C )
Je preekt van 2 x 15 kg hout
Op zich zegt dat niet zo veel
Hoe lang heeft je hout liggen drogen ??? 3 jaar ??? dan zit je goed is het minder dan zit je fout !!!
Ik stook al 20 jaar hout, en ik heb ooit hout gekocht waarvan de verkoper beweerde dat het door en door droog was tot ik het in de toen nog Flam casette ging vebranden. Het schuim kwam er letterlijk uit ! Toen heb ik mij een digitale vochtigheidsmeter gekocht
Als je hout géén 3 jaar heeft liggen drogen dan is het ook niet echt droog. Hout droogt 1 cm per jaar in beide
richtingen
Dus een blok hout van 6 x 6 cm heeft 3 jaar nodig om te drogen, en dan nog heeft hij een vochtgehalte van 15 tot 20 % wat wil zeggen nog 15 tot 20 % kalorieënverlies
Momenteel stook ik hardcompactblokken en die hebben een vochtgehalte van 6 tot max 10 % neemt weinig plaats in is zeer goed en proper te stapelen en is altijd droog en je hoeft het pas te kopen voor de winter en ook maar voor één jaar.
Ik heb daarvan 1 ton gekocht ( 160 euro ) en daarmee stook ik waarschijnlijk de ganse winter want ik heb ongeveer nog de helft liggen bij temperaturen zoals vandaag stook ik max 10 kg om de volledige woning te verwarmen
Haal jij dat niet dan is ofwel je hout nog véél te nat ofwel is je woning slecht geisoleerd waardoor je veel meer warmteverliezen hebt dan ik
Mijn woning heb ik 25 jaar geleden gebouwd en is zeer goed geisoleerd.
Bij buitentemperaturen zoals vandaag rond de 7 graden moet ik mij werkelijk inhouden om te stoken
Als ik nu 25 kg hout moest stoken dan haal ik waarschijnlijk de 30 °C in de living
Ook ik doe al gans de winter temperatuurmetingen aan de buitenwand van de kachel en op mijn fotowebsite kan je dat zien
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY
Binnen kort doe ik ook metingen in het rookkanaal, want ik heb mij 2 temperatuurmeters besteld eentje met een temperatuurprobe waarmee ik tot 1.300 °C ga kunnen meten in de kachel en dan nog zo een ding met een lazerstraal waarmee je op een bepaalde plaats " schiet " en de temperatuur op die plaats meet
Bij de vaststelling van deze twee grote verschillen van resultaten denk ik dat er maar twee mogelijkheden zijn
Ofwel stook jij nat hout waardoor je de kachel niet echt op temperatuur krijgt ( ik heb al 95 °C gemeten bij vriesweer en dan is de straling enorm dat voel je gemakkelijk 4 tot 5 m ver ! ) ofwel heb je een slecht geisoleerde woning waardoor jij te veel warmteverliezen hebt
Doordat je kachel in omvang ( m² ) kleiner is dan de mijne zal hij minder warmte per uur kunnen uitstralen
Waar en hoe meet jij die 60°C ?
Is je hout echt droog ?
Mvg
Ulrik
Voor allen die willen en kijkje gaan nemen naar de opbouw van mijn speksteenkachel op de fotowebsite
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY
Bovenaan klikken op diavoorstelling
Mvg
Ulrik
Hallo iedereen,
Ik ben nieuw op dit forum en langs deze weg wil ik Ulrik bedanken voor zijn fotoreportage die voor ons zeer leerrijk was... Bedankt !!!
Nog een prettige dag allemaal....
Steven.
PS.: Onze Tulikivi is besteld...
Vandaag naar de Carnavalstoet in Aalst geweest van 1 tot 6 uur - stijf bevroren thuis gekomen!!!
En dan kom je binnen ...in een living waar een spekstenkachel staat in 23 °C !!!
Zaaaaaaaaaaaaaaaalig is dat
Ulrik
hallo,
Ik hoor her en der dat als je een speksteenkachel plaatst deze in aanmerking komt voor fiscale aftrek (40% tot een max van 2600€) omdat het hier zogezegd een energiebesparende maatregel betreft.Op de officiele lijst van energiebesparende maatregelen (dakisolatiewerken,ramen met isolerend glas etc....) komt de speksteenkachel niet voor. Heeft iemand hier al positieve of negatieve ervaring mee?
mvg
Jan
hallo
Ik denk dat jij het hebt over de renevatiepremies die inderdaad in de loop van volgende weken zullen vastgelegd worden maar waar ik het over heb is een belastingvermindering die je krijgt en die je moet invullen op je belastingbrief als je een energiebesparende maatregel hebt getroffen
groetjes
jan
T.a.v. Jan Kesters
Zoals belooft is hier de link met het desbetreffende KB van Marino Keule
http://www.bouwenenwonen.be/uploads/b1978_renoprincipieel165519.doc
Mvg
Ulrik
T.a.v. Jan Kesters
Zoals belooft is hier de link met het desbetreffende KB van Marino Keule
http://www.bouwenenwonen.be/uploads/b1978_renoprincipieel165519.doc
Mvg
Ulrik
Bedoel je deze premie dan ?
http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_ener/_supp/1823.asp?content=Fiscale%20aftrek%20voor%20energiezuinige%20investeringen
Urik
Hallo Ulrik,
Je hebt een mooi verhaal en een mooie fotosessie neer gezet,hieruit blijkt,dat je er dieper op in gaat,wat betrefd het stoken met een speksteenkachel.
Zelf stook ik een NunaUuni met warme bank van totaal 2200 kilo voor +/- 45 m2. Ook ik ben al enige tijd van plan om wat meetapperatuur aan te schaffen,en nu ik lees dat jij daar ook mee bezig bent,zet ik er meer vaart achter.
Mijn vraag aan jou is,hoe zijn de bevindingen hiervan,ga je de voeler (meetpen) voor de 1300c boren in de stookruimte ???.Mijnsinzien kan je met een lasergestuurde meter (te koop tot 1370c - en - 1600c)alles mee meten,zowel de buitenwand - de stookruimte - en het schoorsteenkanaal.
Mocht je al resultaten hebben,dan hoor (lees)ik dat graag van je.Via Google kwam ik bij keramiek groothandelzaken die deze meters verkopen.
vr.gr.
willem
halo heb gisteren een speksteenkachel besteld de sarmi/c
1845k en ben in de toekomst benieuwd wat een lekkere warmte hij ga geven.