Spots en PU-isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil in mijn nieuwbouwwoning enkele spots plaatsen (enkele waar ik er niet van uitkan ...) Nu voorzie ik nergens een vals plafond, dus spots worden ingewerkt (ingeboord) in de gewelven. Daarboven zal echter gespoten PU schuim als vloerisolatie liggen (dus op vloer bovenverdiep). Dat betekent dat die spots vrij dicht (enkele centimeters) bij die PU isolatie.
Kan dit kwaad ? Ik bedoel dan vooral naar brandveiligheid toe ? (ik weet dat PU schuim niet direct het meest brandveilige materiaal is), kan eventueel dat PU-schuim gaan smelten (en dus m'n vloer verzakken ?) of zelfs branden door de warmte van de spots ?

Aangezien ik ook geen plaats heb voor transfo's (zoals gezegd geen valse plafonds), zal ik best 220V spots kiezen ? (lagere levensduur lampjes, ik weet het, maar heeft dit verder nadelen ?)

Reacties

ik heb in de keuken van die GU10 inbouwspotjes van 7W...
twee kringen met 2 schakelaars. Ze zijn niet te dimmen, maar ik kan één groep of beiden laten branden.
reuze content van. Bestaat in koud wit en warm wit.
Of je kan het doen met GU10 LED verlichting, komt ook in die buurt van verbruik en gaat hééél lang mee.
AL weet ik wel niet welke van de twee het zuinigste zijn?
Ze zijn in elk geval "koud".

En vraagje over de spaarlampen met GU10 fitting.
Waar kan je zo'n lampen krijgen? en mogen die gedimd worden?
We hebben namelijk van die halopgeenspotjes in ons verlaagd plafond ingebouwd, maar die gaan bij ons vrij snel stuk (binnen het jaar) bovendien 8x50 W is toch ook niet niks.

Als antwoord op de vraag van welke spots moet je volgens mij navragen / nakijken in catalogus welke spots ingebouwd mogen worden, denk niet dat de warmteproduktie zo groot gaat zijn dat de PU boven op de welfels + druklaag gaat smelten.
De meeste inbouwspot voor betonnen vloeren hebben een voldoende grote holle ruimte en een ventilatieopening naar onder.
Als je spots inbouwt in verlaagde plafonds moet je natuurlijk oppassen met de isolatie, dat die niet rechtstreeks in contact kan komen met de isolatie, en waardoor er geen ventilatieruimte meer is.
Wij hebben in het verleden toch al inbouwspots gebruikte, met de nodige inbouwhulsen, zonder problemen te hebben met de op de druklaag van de welsfels aangebrachte spuitisolatie

Hangt er een beetje vanaf van waar je bent. In een normale groothandel zowiezo. In sommige doe het zelf zaken ook.

die GU10 spaarlampen kan je niet dimmen, vandaar dat ik twee kringen voorzag, ééntje randverlichting en een reeks centerlichten op tafel en spoeleiland (resp. 9 en 6 keer 7W, dus verbruik van 42, 63 of maximaal 105 W).

En er bestaat ook een 9W versie van die lampen.