Stinkende regenwaterput: zuurstofpomp of product als Bio Recup LQD?

Onze regenwaterput stinkt geregeld. We kuisten hem vorig jaar volledig uit, dit jaar opnieuw van hetzelfde. De meest voor de hand liggende dingen sloten we al uit (netjes in de dakgoot, asfalt op plat dak behandeld, geen problemen met afvalwater dat zou terugsteken, ...).

Ik las al dat een zuurstofpomp een oplossing kan zijn, elders raden ze bioproducten met bacteriën aan zoals Bio Recup LQD.

De zuurstpomp steken we sowieso, maar voor ik dat product erin giet wil ik eerst weten of dit geen negatief effect kan hebben? Ik vind maar bitter weinig terug op internet.

Reacties

Is het een betonnen put?

Is het enkel de put die stinkt of ook het water? 

Krijg je de geur misschien binnen via de overloop van de put? Of hoe zit de overloop in elkaar?  Hier was er ooit een probleem met de overloop waardoor afvalwater via de overloop in de regenwaterput kwam en het water onbruikbaar maakte.

Een betonnen regenwaterput zou toch enkele jaren zonder onderhoud moeten kunnen.  

Ik geloof zelf niet in de beluchting of producten...

Ieder jaar rond april haal ik het vuil uit de put door middel van een dompelpomp aan een lange stok.

Om de 5 seconden verzet ik de pomp op de grond van de put en zuig zo het bezinksel weg.

Dit voorkomt bij ons dat het water stinkt.

Vorig jaar, toen de put bijna leeg was, regende het op een warme dag en de volgende dag stonk het water. Dan heb ik al het water eruit gepomt.

Als er dus te warm water (wanneer de put ver leeg is) inkomt heb je kans op stinken.

Hier zit tussen de neergaande regenwaterpijp en de waterput een betonnen 3-kamerput/bezinkput (ong 100x50x50cm?). Er zitten lavastenen in, die als bedoeling hebben regenwater te filteren. Geen idee of ze die functie vervullen. De put is mogelijk te klein om bij een flinke bui het vuil te laten bezinken. Om de ong. 2 jaar trekken we de zakken met lavastenen eruit en spoelen die, en scheppen sediment uit die tussenput. Hij houdt dus wel vuil tegen.

De regenwaterput zelf hebben we vorig jaar toen het water laag stond een eerste keer gekuist door het deksel lang open te laten liggen en erin te kruipen en alles te schrobben. Op de bodem lag vooral resten bouwafval van de installatie (betongruis en -brokken), wat bezinksel, en ook van de wanden kwam toen wel wat bruingroene smurrie.

Er zit ook nog een 3-staps filter na de regenwaterpomp. Het regenwater heeft een geur maar stinkt niet. We douchen ermee.

 

Op http://eautarcie.org/nl/03b.html staat veel informatie over o.a. regenwatergebruik.

Ik denk dat het toevoegen van een zuurstofpomp en biologische producten op basis van bacteriën zoals Bio Recup LQD een goede zet zou zijn. Dit helpt het water in uw stortbak fris en schoon te houden en voorkomt de groei van bacteriën en schimmels die geurtjes kunnen veroorzaken.

https://promocodius.be/

Ik treed auot090 bij.

In al mijn waterputten heb ik altijd zo'n aquarium luchtpompje met een steentje geplaatst.

24/24 uur blaast dat lucht door het water.

De gebruikte energie is verwaarloosbaar (enkele watt).

Nooit stinkend regenwater gehad.