Stok in het hoenderhok: passiefhuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Afgelopen week-end was ik een artikel aan het lezen over de voorspelde klimaatsveranderingen. Daarbij wordt uitgegaan van een continue stijging van de gemiddelde temperatuur in deze streken, en zelfs sneller dan tot nog toe verwacht.
Er zouden volgens de laatste onheilspellende berichten al serieuze stijgingen kunnen komen vòor 2025.
Wat recentelijk ook opduikt is de vrees dat door die plotse klimaatverandering ook de warme Golfstroom die onze streken van warm water voorziet op erg korte tijd kan stilvallen. Dat zou voor deze streken betekenen dat het hier niet warmer, maar integendeel erg koud zou worden met een (mini-) ijstijd als gevolg.

Nu, gelijk wie het bij het rechte eind heeft, we mogen ervan uitgaan dat er een serieuze wijziging van ons klimaat staat te gebeuren! :-(

Nu mijn vraag:
Passiefhuizen, zijn maximaal ingespeeld op het huidig klimaat om tot maximale rendementen te komen. Eigen aan dit type woning is de lage vraag naar verwarming.
Wat zou een gevoelige tempertuursdalin/-stijging in de komende 30-40 jaar nu betekenen voor dit type huis?
Stel dat het écht kouder wordt en de vraag naar verwarmingsmogelijkheid toeneemt, is er dan geen zware kost om dit te voorzien in een passiefhuis?
Alternatief, het wordt aanzienlijk warmer. Kan dit huis dan té warm worden om nog bewoond te worden?

Ik kan mij indenken dat bij b.v. een LEW, de infrastructuur makkelijker up- of downgradeable is daar alles voor verwarming/koeling.

Dot is zéker géén aanval! Ik ben zelf zéér geboeid in passiv-huizen uit eco en technisch aspect, maar toch spelen die vragen. Wat als.. ???

Jullie opinies hartelijk welkom!

Mvg,
Bart