Thermografie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik start even een nieuw item omdat ik merk (en niet alleen op het forum) dat er nogal wat vraag bestaat naar het hoe, wat, waar en tegen welke prijs van thermografieën.

Voor diegenen die het nog NIET weten: een thermografie is een foto gemaakt met een infraroodgevoelige camera, die via de kleurzones op de genomen foto (en soms zelfs met temperatuuraanduiding) visualiseert welke delen van het gefotografeerde object ongeveer welke temperatuur hebben.

Dit wordt veel gebruikt in de industrie, maar ook in de woningbouw. Vooral deze laatste mogelijkheid is voor de bezoekers van dit forum interessant, aangezien je daarmee een idee kunt krijgen van warmtelekken in de 'buitenmantel' van een bestaande woning. Meer info kan je inderdaad krijgen op de site http://www.infraredservices.be/ zoals Stefan al aangaf in bij het item 'welke isolatie'.

De grote moeilijkheid ligt hem nu in de beschikbaarheid van die IR-camera's. Ze zijn niet zomaar te krijgen (want militaire technologie) en heel duur (een dergelijke camera kost al snel 10.000 euro!)

De website http://www.irinfo.be geeft tenminste toch al enkele adressen van bedrijven die thermografieën uitvoeren (zie het item: IR-WERELD). En ook op de site van het WTCB vind je enkele bedrijven. Ga naar http://www.bbri.be/homepage/nl/databanken/productdatabank/index_productdatabank.html en start een search met het trefwoord "thermografie".

Aangezien dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan het energiezuinig (ver)bouwen, zou ik bij deze een oproep willen doen om andere bedrijven toe te voegen aan deze lijst, indien iemand nog coördinaten/lijsten vindt.

Zeker ook ervaringen met thermografieën posten!

Christophe

Reacties

Hallo aan allen

 

Camera's zijn niet overdreven duur meer. Een camera van Flir is beschikbaar vanaf 2495.00 Excl btw. Flir is in de infraroodwereld het aangewezen merk. Ze profileren zich dan ook niet voor niets als wereldleider in de infraroodtechnologie.

In de Hi-end zijn er nieuwe camera's ter beschikking T/B 335 , T/B 365 en T/B 425. Deze camera's zijn tot 0.05°C precies of anders verwoord 50mK. De evolutie staat niet stil. De mogelijkheden zijn enorm.

Wil je meer informatie tom@rato.be . Wij verkopen camera's over heel de Benelux, maar informatie geven kost niets. Heeft u een vraag over thermografie en de mogelijkheden ervan. Mail me gerust, en ik zal u graag beantwoorden op mogelijke problemen. Ook kan u altijd terecht bij ons voor informatie over een blowerdoor.

Als 't nou richting 300 euro of minder zou geweest zijn, maar 3000 euro is toch nog een smak geld voor zo'n ding...