Uitlaat ventilatie achter de buitenunit van de warmtepomp plaatsen?

Hi, ik was aan het denken om de uitlaat van een ventilatiesysteem D uit de gevel te laten komen achter de buitenunit van de warmtepomp. Redenering: in de winter komt er warmere lucht uit, dus verhoogt het de efficiëntie van de WP buitenunit, en in de zomer komt er koudere lucht uit, dus idem als de WP gebruikt wordt voor koeling. De ventilator van de WP blaast de lucht van de ventilatie ook nog eens verder van de woning weg, dus leek mij een extra voordeel (kleintje wel). 

Iemand hier ervaring mee? 

Reacties

Je maakt redeneringsfouten...

- de uitblaastemperatuur van je warmtewisselaar is maar zeer beperkt kouder of warmer dan de buitenlucht.  Want dat is net wat de warmtewisselaar probeert te doen: alle energie van de binnenlucht afgeven op de aangevoerde buitenlucht. Ergo, de afgevoerde lucht is bijna zo warm als de buitenlucht zelf.  Tov de buitenlucht zit er dus weinig extra lucht in de afgevoerde lucht.  

Maar wel zeer belangrijk: in de winter heeft die afgevoerde lucht een zeer hoge relatieve vochtigheid; zodanig dat je het risico hebt dat er extra condens/ijs in je buitenunit kan ontstaan en er extra ontdooi cycli nodig zijn.  Daardoor is het niet zo dat je absoluut een energiewinst zal hebben door de uitvoer voor de buitenunit te laten uitkomen.   

Of ook; hoewel de filter in de warmtewisselaar meeste stof er wel uithaalt, zie ik het toch realistisch dat door deze opstelling je extra vuil in je buitenunit binnenbrengt en deze zijn rendement hierdoor verlaagt.  

Deze 2 opmerkingen komen rechtstreeks uit een handleiding van Ochsner (vrije interpretatie),  fabrikant van warmtepompen.  Zij hebben een kleine lucht-water warmtepomp met als doel sanitair warm water te maken.  Omwille van deze 2 redenen raden zij af hun warmtepomp achter een balansventilatie te zetten.  

Er bestaan idd alles-in-een-balansventielatie-santair-warm-water-warmtepompen.  Deze toestellen moeten met bovenstaande opmerkingen rekening houden (dus extra filter of extra regelmatig proper maken en een zeer goede invriesbeveiliging ).  

Ik zou het absoluut afraden.  

Ook al omdat je het risico hebt de ventilator van de buitenunit zijn werk moeilijker te gaan maken als een vrije luchtstroom belemmert.  

Bedankt. Ik dacht dat een ventilatie systeem 85% efficiëntie had, dus toch nog wel wat verlies in haar afvoer heeft. 

Vochtigheid kan inderdaad een issue zijn in de winter. Iemand daar ervaring mee?

De vrije luchtstroom wordt net verbeterd, want een buitenunit blaast normaal weg van de woning, dus krijgt aanvoer in helpende richting.

Stof lijkt mij een minder probleem tov de normale buitenlucht is de gefilterde lucht uit je ventilatie waarschijnlijk properder.

Bedenk ook dat het debiet van je warmtepomp (natuurlijk afhankelijk van je vermogen) vele malen groter is dan debiet van je balansventilatie. Op die manier is de bijdrage  van de BV altijd beperkt.