Uw PC is een energieslokker!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Let op! PC's on line zijn de nieuwe energieslokkers. Laptops zijn een flinks stuk zuiniger. Wie meet even het verbruik van zijn PC-toestel? Beter misschien niet reageren op dit bericht want het schaadt uw energierekening!

Reacties

Ik schakel mijn telenet-modem altijd uit als ik niet online ben, dus deze staat meer uit dan aan.

reeds een vol jaar, geen enkel probleem

Stefan

Stefan,

M'n modem schakel ik ook uit. Maar meet eens het verbruik van het kastje dat hangt waar de kabel (en evt telefoon) van Telnet binnenkomt. Dat onding verbruikt 9W continu of +- 78 kWh/jaar.

Ik heb m'n verbruik verminderd van 3200 kWh/jaar naar nu (geschat) tussen de 1700 en de 1900 kWh/jaar maar begin stilaan op het punt te komen dat de wet van de afnemende opbrengsten begint toe te slaan (exponentieel hogere investeringen voor een steeds kleinere besparing). Als ik alles van Telenet zou utschakelen is 't oorlog met m'n vriendin. Ik heb hier ooit ergens gelezen dat je een "A"-label krijgt als je met 400 kWh/persoon/jaar toekomt. Maar ik zou graag eens zien wie daaraan geraakt, althans zonder zelf stroom aan te maken.

Werner

Werner,

Ik heb de 9W ook al gemeten, dat is de versterker, deze schakel ik niet omdat de kinderen meer TV-kijken dan ik op internet doorbreng.

400 is goed haalbaar vanaf 4 à 5 kinderen in een LEW of PH tenzij natuurlijk iedereen in zijn eigen kamer zijn eigen TV en DVD laat spelen met verlichting, ...

wij zitten momenteel op 440 maar wel een beetje geholpen door PV

Stefan

beste,

dat een moderne pc heel wat verbruikt weet ik nu dus .
Maar veel andere moderne technieken hebben energie nodig.Zo denk ik er aan om de oude stereo te vervangen door een modernere met o.a. surround. Maar aangezien ik toch wat energiebewust wou zijn bekijk ik het energieverbruik in de documentaties en zie cijfers van 5X 70watt edgl!! Betekent dit nu dat deze versterkers continu 350w zouden verbruiken of is dat enkel bij het maximaal ( en dus oorverdovend ) geluid? Bij een continu verbruik van 350w kan ik deze zaken enkel als energieverslindersbeschouwen in vergelijking met mijn oude stereo van 2 x 30 watt.

met groeten, Jan

Jan,

tenzij je een echt goede installatie gekocht hebt, is die 5x70Watt zowat het piekvermogen. Dus met volume op 10 en dan nog eens een piek in het muziekstuk dat gespeeld wordt. Het praktische vermogen zal 3 tot 10 keer kleiner zijn.

Walter

beste,

Ik kan aflezen dat mijn pc +/- 300 watt verbruikt.
Kan er iemand zeggen hoeveel mij dit kost moest deze 24/24 uur aanstaan ?
mvg

laat je scherm uit: dan verbuikt je PC al heelwat minder. het is namelijk je scherm die de verslinder is, niet je computer...

@jimmy hangt van je PC af he, een 17" verstookt een 45W dacht ik er zijn PC's die met 400 nog niet toekomen .

Als je niet op je pc speelt/ speciale dingen doet (ik denk aan films maken, programmeren, ...) Kan je perfect een superzuinige pc maken hoor. Mensen kopen tegenwoordig maar erop los hoe sneller hoe liever met een dikkere voeding en heel de zooi om dan wat te emailen...

Enkele tips:
-Neem liever een goede kwaliteitsvoeding met een hoog rendement à la Antec/Tagan/OCZ...
-Als je niet speelt neem een onboard videokaart dit verbruikt maar enkele Wattjes meer in tegenstelling tot de high end's van tegenwoordig (+200W voor de 2900XT's)
-Neem een zuinige CPU bv AMD X2 BE-2300 met Cool & Quiet aan hierdoor clocked je CPU terug als je niets/weinig aan het doen bent. TDP is 45W maximum, let hier ook op, AMD toont de maximale belasting van de CPU, Intel toont de gemiddelde belasting met TDP. Als je echt weinig wil heb je nog de AMD Geode's rond de 1.5W en Via CPU's maar dan heb je al wat meer last om een geschikt moederbord te vinden en deze zijn wel voelbaar trager .
-Zet de energie features van Windows op, laat uw schijven uitvallen, scherm uitzetten,... enfin alle beetjes helpen

En installeer LocalCooling (http://www.localcooling.com/). Zie je ook direct wat je inspanningen opleveren.

Groetjes,
Frank

CherryPal C100

deze zou maar 2 wat verbruiken

Ik heb onlangs een kleine HP laptop (14,1" scherm) gekocht.
Deze heeft een ingebouwde UMTS-kaart.

Ik betaal 35€ per maand voor abbonnement (2maand gratis als je tekent voor 1 jaar) voor 2GB per maand.

Ik en mijn vriendin surfen en mailen dagelijks op deze laptop en we komen ruimschoots toe met 2GB en het is zeker snel genoeg.

En vooral: geen vaste modem en draadloze switch nodig die veel stroom verbruiken!

De oude pentium II laptop staat nu aan de kant. Nu werk ik op een doosje met een via C3 erin (1GHz), zonder ventilator = lekker stil.

Is die VIA C3 geen verouderd design, of vergis ik me ? Draai je linux erop? Ik ben momenteel overgestapt op Kubuntu, zeker een aanrader voor lichtere hardware, en bijgevolg milieuvriendelijker dan windows...

Op zich verbruikt een PC op Linux al redelijk wa minder dan een op Windows. Vraag me ni waarom. Ik heb dit een jaar geleden zelf uitgemeten en het scheelt bij mij al gauw een 30W dat hij minder verbruikt. Op jaarbasis bij een PC die dagelijks 3 uur draait is da 33kWh, ni om achterover te vallen mor alle beetjes helpen heh...
Tevens ook ne stekkerblok met schakelaar tussen het stopkontakt en de PC gehangen. M'n PC'tje verbruikte namelijk nog steeds 15W als hij uit stond. Toch dik 100kWh/jaar bij dagelijks 21 uur 'uit' staan...

Ik gebruik nu een jaar Linux Mint, een afgeleide van Ubuntu maar met het voordeel dat alle mediacodecs er ineens bij geinstalleerd zijn en het is voor mij persoonlijk nog net iets gebruiksvriendelijker dan (k)Ubuntu.

@Mathias: Ik betaal € 29 voor 40 GB. Je kan beter eerst vergelijken alvorens een abonnement bij telenet of belgacom te nemen, want dat zijn afzetters.

ik heb diene localcooling ne keer geinstalleerd en dat spel wist me te zeggen dat mijn machien toch wel een 100W zou verbruiken. detail: 't is een laptop die het 3u uithoud op een 45Wh batterij...

@ eric

De VIA C3 is inderdaad een oud beestje maar voor 50€ per stuk (2de hands thin client) kon ik het toch niet laten liggen. Een C7 doet meer met evenveel energie.
Hoeveel mijn PC nu verstookt heb ik nog niet gemeten.
Maximaal 36W + LCD monitor.

@DigitalOverdose

Door installatie van ubuntu-restricted-extras, kubuntu-restricted-extras of xubuntu-restricted-extras kan je - afhankelijk de distro die je gebruikt - ook redelijk eenvoudig de juiste mediacodecs ed. installeren. Bij Mint heb je deze natuurlijk dírect vanaf de installatie, maar ik wou dit toch even meegeven.

Installing this package will pull in support for MP3 playback and decoding, support for various other audio formats (gstreamer plugins), Microsoft fonts, Java runtime environment, Flash plugin, LAME (to create compressed audio files), and DVD playback.

Daarnet iets off topic, dus tijd voor iets on topic:

Interessante ontwikkeling: Nieuwe Fujitsu Siemens-monitor verbruikt in slaapstand geen energie, zie http://tweakers.net/nieuws/55109/nieuwe-fujitsu-siemens-monitor-verbruikt-in-slaapstand-geen-energie.html

Mss een bron van inspiratie voor de draad "[NWS] Digitale TV = energievretend": http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1216838327&replies=29

Hij hebben een verdeelstekker met een master slave functie. De PC sluit je via de master aan en ook via een USB kabel. Enkel de master heeft voeding. Als de PC opstart zal onmiddelijk spanning aan de USB uitgangen gegeven worden, waarbij de slave stekkers van spanning voorzien worden. Daar je modem op en alles gaat automatatisch.

Momenteel zijn we bezig aan onze nieuwbouw ... aan elke internetaansluiting in de slaapkamers is er een schakelaar voorzien. Zijn alle schakelaars uit valt de modem uit. Hierdoor kan je niet per ongeluk de modem uittrekken zonder dat je iemand vergeet.

den Steeef

Ik heb reeds heel wat sluipverbruikers in huis geweerd en ben reeds 35% in verbruik gedaald, zonder comfort in te leveren.
Wat mij nog stoort is de modem/router. Deze staat ver van de computer(die met al zijn accessoires via een priezenblok is aangesloten), en moet dus apart uitgezet worden. Neem daarbij dat zijn voeding achteraan in een kast zit en het komt er dus nooit van om hem uit te schakelen.
Ik heb hier echter een aan/uit zendertje-ontvangertje liggen en zou dit willen gebruiken om de router op of af te zetten.Het zendertje werkt met een accu en het ontvangertje moet ik nakijken op zuinigheid.Dat kan ik dan bedienen of laten bedienen door de prizenblok vanaf de computer.