van LEW naar LEW-plus aan constante kost?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ons huidige project begint er stilaan als volgt uit te zien:

* ~K32 door 13cm rotswol (en 14cm thermoblok) in de buitenmuren zonder luchtspouw, 23cm in het dak, en 15cm EPS in de vloer; k1,1 ramen
* vloerverwarming op het gelijkvloers en mogelijks ook op de badkamer (eerste verdiep). Voorziening voor bijverwarming waarschijnlijk met (overgedimensioneerde) radiatoren. Alles op lage temperatuur, met condensatiegasketel verwarmd.

Bovendien moet het aan de volgende randvoorwaarden voldoen:
* de totale kostprijs, evenals het concept van het huis ligt vast.
* traditionele (steen)bouw omdat wij en onze connecties daar het meeste van afweten, en we erop rekenen daar een financieel voordeel mee te kunnen doen.
* kruipkelder, omdat we op plaat (gewapend beton) willen funderen en die moet op vorstvrije diepte geplaatst worden.
* er moet enige vorm van verwarming geinstalleerd zijn, omdat mijn vrouw onvoldoende vertrouwt in eender welke aannemer om een passiefhuis te kunnen realiseren binnen de bovengestelde randvoorwaarden (wat ik haar gegeven de randvoorwaarden moeilijk kan kwaadnemen)...

Ik ben mij bewust van de tekortkomingen van de randvoorwaarden, maar wens daar niets aan te veranderen. De vraag is nu: kan ik beter?

Ik zou bijvoorbeeld geen vloerverwarming kunnen zetten en geen condensatiegasketel. In de plaats zet ik gewoon radiatoren op iets hogere temperatuur (60/40 of zo), en een gewone gasketel. Die radiatoren kunnen tegen binnenmuren worden geplaatst (terwijl de vloerverwarming gegeven de randvoorwaarden altijd rechtstreeks op de isolatie tussen huis en kruipkelder ligt). Dit betekent dat ik minder warmteverliezen heb (ook al is de K-waarde van mijn huis niet veranderd), die de transmissie- en stookverliezen ten gevolge van de hogere watertemperatuur en lager-efficiente gasketel gedeeltelijk compenseren. Wel heb ik het comfort van de vloerverwarming opgegeven hierdoor...

Het uitgespaarde geld kan ik dan investeren in meer isolatie. Ik zou bijvoorbeeld k0,8 of k0,6 vensters kunnen plaatsen (~K25). Ik weet niet of het haalbaar is om de opbouw van de buitenmuren dikker te maken om meer isolatie te steken (binnen het 'traditionele' concept). Andere mogelijkheden zijn: meer isolatie in de vloer of in het dak.

Ik weet niet of het kostenplaatje wel klopt, en de warmteverliezen moet ik nog eens meer precies narekenen (mijn programmaatje is gecrashed, sniff; maar ik meen mij te herinneren dat vensters, muren, daken en vloer elk ruwweg 25% van de warmteverliezen bijdragen). Maar ik zou dolgraag jullie mening horen!

Alvast mijn dank, en beste groeten,

Stijn