vensterbutylband

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand me vertellen of bij de vensterbutylband van Illbruck de butyllaag en de kleeflaag voor aanhechting op het vensterframe zich op dezelfde zijde bevinden of dat de butyl op de ene zijde en de kleeflaag zich op de andere kant bevindt?

Francis

Reacties

krijg je een goede luchtdichting door na plaatsing van het raam alles dicht te spuiten met PUR schuim ? we hebben balansventilatie, en hebben de schrijnwerker er op gewezen dat de ramen (worden ingepleisterd) luchtdicht moeten worden geplaatst. volgens hem gaat dat prima met PUR. butylband is volgens hem niet nodig. klopt dat ???

sam

Sam, PUR is bij mijn weten niet luchtdicht. En bij het opspuiten van de ramen zijn de hoeken meestal de zwakke punten. Ik heb overal butylband gebruikt en alles is nu ingepleisterd : je ziet er niets meer van en er komt geen tocht meer door (gevelsteen moet nog gevoegd worden en ramen moeten langs buiten ook nog opgekit worden).

Wout

Sam

Inderdaad, PUR-schuim is niet dicht, absoluut onvoldoende. Ook afkitten met silikonen e.d. volstaat niet. Enkel afkleven met hiervoor gemaakte kleefbanden (ook geen elektriekerstape e.d.) kan voldoende luchtdichtheid geven.

Hans

ok. bedankt voor de bevestiging van mijn vermoeden.

hoe plaats ik die tape ? een randje op de binnenkant van het raam (een centimetertje ? als dat meer is dan moet er een dikkere laag gepleisterd worden ?) en dan mooi aansluiten in een hoek van 90° op de binnenmuur (steen) ?

en hecht het pleisterwerk daar goed op ? is dat daarvoor gemaakt, of moet de stukadoor dat nog voorbereiden met een ander produkt voor hij aan het pleisteren kan gaan ?

sam

Sam,

"een randje op de binnenkant van het raam (een centimetertje ? en dan mooi aansluiten in een hoek van 90° op de binnenmuur (steen) ?"

Ja, een centimeter is m.i. zelfs ruim, ik heb het meestal met minder gedaan. Zolang de band maar goed op het raam kleeft. Ik vond het vrij moeilijk om mooi recht te plakken, maar alles verdwijnt toch achter de pleister. Op alu plakt de tape zeer goed, op steen en isolatieschuim (waarmee de plakker soms dagkanten uitvult) iets minder maar nog steeds voldoende, zolang je niet te lang op voorhand plakt. Ik heb ondervonden dat langer dan een week op voorhand in een zeer vochtige werf (per definitie is de plakker bezig...) de tape terug doet loskomen van isolatieschuim en erg ruwe stenen.

"en hecht het pleisterwerk daar goed op ? is dat daarvoor gemaakt, of moet de stukadoor dat nog voorbereiden met een ander produkt voor hij aan het pleisteren kan gaan ?"

Is er voor gemaakt, hij kan er zo op pleisteren.

Voor een fotootje, zie : http://users.pandora.be/dewachter/Bouw/slides/184.html

Nog even meegeven dat de tape in verschillende breedtes bestaat : 7,5 en 10 cm breed heb ik gehad, waarbij je de breedtste gewoon met de schaar kan halveren. Best even kijken welke breedte je best uitkomt. Ik heb ook alle kleine openingen die er nog waren tussen raam en dagkant opgevuld met restjes rotswol, dat kan nooit kwaad.

Wout

Wout,

geeft het geen problemen bij het pleisteren dat je de hoekprofielen niet kan bevestigen op de PES? Lijkt me toch een praktisch probleem.

edit:

op de EPS

Nicolas,

de hoekprofielen zijn bij ons hier en daar op de EPS bevestigd met snelgips. Ziet er allemaal prima uit, maar ik weet niet of dit een aanvaardbare werkwijze is ? Over onze bezetter kan ik een boek schrijven, maar z'n werk is OK.

Ik geef wel een seintje als de hele zwik naar beneden dondert.

Wout

goede dag,
ik sta op het punt om butylband te bestellen,
en ben niet helemaal zeker welk type ik moet nemen. En de leverancier weet er precies ook niet zoveel van af.
Zou er eens iemand met praktijk ervaring kunnen helpen ?

De pvc ramen worden vooraf met ankers geplaatst in klassieke gevelsteen/snelbouw opbouw.
Dan wens ik ze luchtdicht te verbinden met de snelbouw ( vooraan het pvc profiel gekleefd).
Dan worden de hoeken bezet.

Klopt het dat ik dan best butylband vlies gebruik ? ( en niet fenster butylband of bitumenband )

Iemand ervaring met het kleven op PVC ? in de technische gegeven van butylband vlies staat dit niet vermeld.

En men vermeld ook dat de minimum kleef zone 4cm is. Volstaat het dan volgens u om slechts 1cm op het profiel te kleven ?

dank u

hoeveel kost zo'n butylband eigenlijk?

Een groothandel in de buurt vraagt 62€ incl btw voor een rol illbruck butylband vlies van 75mm breed (15m) . En 74€ incl voor 75mm fenster-butylband (ook 15m).

Maar via bv Krakow & Sohn Gmbh ( Duitsland, ook via Ebay) zit je je ongeveer op de helft van die prijs voor hetzelfde materiaal. vb 34.9€ incl voor fenster-butylband 75mm. (-15% vanaf 4 rollen).

Ik vraag me af waar professionals kopen, en welke prijzen zij betalen.

Pol

Kan er iemand bevestigen of butylband vlies het juiste product is a.u.b. ?

Sorry voor het opjagen, maar het is een beetje dringend ...
mvg Pol

beste Pol,

ik heb mijn vensters afgetaped met Pro clima Contega PV, speciale tape met een plastiek netje dat kan ingepleisterd worden.
Ik heb aluminium schrijnwerk en merk wel dat deze tape soms wat loskomt. Ik heb de indruk dat hij maar matig kleeft. Het minder goed kleven kan ook wel wat te maken hebben met de rotswol isolatie die soms wat pluist en op de kleefzijde terechtkomt. Ik heb mijn aannemer pleisterwerken de aansluiting met de ramen laten voorzien met een PVC-profieltje gekleefd op de luchtdichte tape. Eenmaal de pleister er tegen zit, drukt die de losgekomen tape wel terug (hoop ik). Bijkomend spuit ik de zone tussen PVCprofiel en raam af met siliconen als extra zekerheid.

Voor rol van 15m betaal je ongeveer 35 euro dacht ik bij Ecomat in Zoersel.

ben zelf niet bekend met de butylband, dus daar kan ik weinig over zeggen.

mvg,

ben

beste Pol,

ik heb mijn vensters afgetaped met Pro clima Contega PV, speciale tape met een plastiek netje dat kan ingepleisterd worden.
Ik heb aluminium schrijnwerk en merk wel dat deze tape soms wat loskomt. Ik heb de indruk dat hij maar matig kleeft. Het minder goed kleven kan ook wel wat te maken hebben met de rotswol isolatie die soms wat pluist en op de kleefzijde terechtkomt. Ik heb mijn aannemer pleisterwerken de aansluiting met de ramen laten voorzien met een PVC-profieltje gekleefd op de luchtdichte tape. Eenmaal de pleister er tegen zit, drukt die de losgekomen tape wel terug (hoop ik). Bijkomend spuit ik de zone tussen PVCprofiel en raam af met siliconen als extra zekerheid.

Voor rol van 15m betaal je ongeveer 35 euro dacht ik bij Ecomat in Zoersel.

ben zelf niet bekend met de butylband, dus daar kan ik weinig over zeggen.

mvg,

ben

Hans,
"Inderdaad, PUR-schuim is niet dicht, absoluut onvoldoende. Ook afkitten met silikonen e.d. volstaat niet. Enkel afkleven met hiervoor gemaakte kleefbanden (ook geen elektriekerstape e.d.) kan voldoende luchtdichtheid geven."

Kan je Pol en mezelf de specs opgeven van het soot butylband dat we nodig hebben aub?

Ook voor mezelf is dit vrij dringend. Ik zit met houten en alu ramen die ingepleisterd worden. De plakker is bezig, _zonder_ butylband; onze expert op het gebied van luchtdichting (plaatser isofloc) heeft ons verteld dat het inpleisteren de ramen luchtdicht maakt.

Hoe los je de luchtdichting trouwens op ter hoogte van de tabletten?

KarelW

Karel,

de aansluiting tussen plakkerij en raam zal altijd barsten op termijn, zodat je luchtdichtheid niet gegarandeerd is.

Voor de onderkant van de ramen (tabletten) ga ik tussen raam en blauwe steen ook butylband kleven, dan een strook XPS ertegen en dan het tablet. Die worden uitgevoerd in hout van 3 cm dik, en aan de zijde van het raam laat ik enkel de bovenzijde van het tablet tot net niet tegen het raam komen, de onderste 2,5 cm worden 2 cm ingefreesd zodat daar dan die isolatiestrook in valt. Ik hoop dat dit een goede oplossing is, indien niet hoor ik het graag.

Wout

Pol, KarelW

Die groothandel rekent dan flink door.
Illbruck butylband vlies van 75mm (15m) 2,02 per meter
Illbruck fenster-butylband 75mm (15m) 2,40 per meter
prijs vorig jaar, excl. btw, is recent een paar % opgeslagen, heb de juiste prijs niet direct bij de hand.
Jou expert op het gebied van luchtdichting (plaatser isofloc) heeft het fout. De bezetting is normaal gesproken luchtdicht, maar deze komt altijd terug los aan de vensters. Daarom is dat afkleven zo belangrijk, de wind blaast er los door. En ook silikonen houdt niet eeuwig. Ook aan de onderkant moet je de tape plakken tot tegen de steen, dus voor je de tablet plaatst.

Ben

Contega PV is daar helemaal niet voor bedoeld, de bedoeling is dat je deze met Orcon kleeft aan de muur (venster in jou geval), en dat je dan de damprem op de kleefstrook kleeft. Dus net andersom!
Die heeft dus nu eigenlijk geen zin, weggegooid geld vrees ik. Zonde, want het is prachtig materiaal.
De tape terugduwen heeft geen enkele zin, dat is nooit luchtdicht. En zoals vroeger al aangehaald, silikonen komen vroeg of laat (eerder vroeg) altijd terug los.

p.s. de officiele prijs is nu 40,84 incl. btw

Hans

Hans, zou je ons de naam van die groothandel kunnen geven per email ?
Want in die van mij heb ik niet zoveel vertrouwen meer ...

bedankt,
Pol

Hoi Hans,

Zou je mij de naam van die groothandel ook eens even willen door mailen?
Ik moet mijn pvc ramen ook nog aftapen voor dat de plakker komt.

Alvast bedankt

Hans,

Volgens isoproc is de Contega toch bedoeld voor de luchtdichting rondom ramen, staat ook zo in hun documentatie. De Contega PV heeft bijkomend een netje om in te pleisteren. Paul Eyckens heeft het me zo aangeraden, dus ik ga er toch van uit dat ik geen kat in een zak heb gekocht!

mvg
ben

Ben

Wat ik geschreven heb, is wat in de dokumentatie van Proclima staat, niet meer of niet minder. Daar staat duidelijk in dat je de Contega PV met Orcon aan de muur kleeft, en de damprem op de kleefstrip van de Contega. En ik kan me best voorstellen dat dat streepje lijm (want meer is het niet) niert houdt op de ramen, trouwens je hebt zelf het bewijs geleverd. Maar waar het mij in de eerste plaats om ging, is dat je op die manier nooit een duurzame luchtdichtheid maakt.

Hans

Ben

Heb het net even met Paul doorgepraat, en het kan wel, al staat het nergens in de dokumentatie, kon ik dus niet weten. Maar alles staat en valt met goed kleven, anders heeft het geen zin. Ik weet niet welke raamprofielen jij hebt, maar zeker bij PVC en ALU kan je in de bouwfase makkelijk hebben dat die wat vochtig zijn, en dan kan je het wel vergeten. Het is dus een kwestie bij het afkleven dat de ondergrond goed droog en stofvrij is. Truckje, maar voor jou te laat: eerst de strip op je raam kleven, en dan pas de holle ruimte erachter opvullen met isolatie.

Hans

Hans,

wij hebben inderdaad eerst de ondergrond met een doek schoongeveegd zodat vocht en stof verwijderd waren.
Maar inderdaad is het probleem een beetje de isolatie. Ik heb maar een aanslag van 3 cm laten metselen voor mijn ramen, waardoor de spouwisolatie praktisch tegen mijn raam zit. Denk dat ik bij toekomstige projecten de aanslag 5 cm neem en de opening tussen spouw en isolatie opvul met een harde isolatieplaat waarop de luchtdichting kan gekleefd en gepleisterd kan worden (bij traditionele spouwmuur).

mvg,
ben

Hans (Delannoye),
Dit lees ik in de infobrochure voor Butylband Vlies:
1/
"Verwerking
Butylband vlies wordt afgerold van de spoel en op de gewenste lengte gesneden. Nadat het scheidingsfolie
eraf is getrokken wordt de band op het hechtvlak geplakt en zorgvuldig aangerold met een aandrukrol. Het minimum kleefvlak van het butyl moet 4 cm zijn."

->In de fodler spreekt men van 4 cm, ik veronderstel dat ook minder wordt gekleefd op de ramen want 4 cm lijkt me nogal veel... wat denk jij van deze opmerking? Is dit echt een potentieel gevaar indien minder?

2/
"Belangrijke aanbeveling
Voor het illbruck “i3” kozijn-afdichtingssysteem moet een grondlaag op de stabiele ondergrond worden aangebracht
met de illbruck Butyl- & Bitumenprimer. In principe moet de Butylband vlies spanningsvrij worden ingebouwd. Bij
vensteraansluitvoegen moet de band conform DIN 4108 T7 lusvormig worden aangebracht. Omwille van de variërende omstandigheden kan de Butylband vlies bij de afdichting bovenhands alleen met extra bevestiging worden aanbevolen."

a/Kan je ook zonder primer gewerkt worden, heb jij reeds met die primer gewerkt en geeft dit een beter resultaat, loont het de moeite om deze extra investering te doen?
b/Het lusvormig aanbrengen, wat moet ik me daar bij voorstellen, heel die band plakt toch , hoe kan je dat lusvormig aanbrengen?
c/Welke extra bevestiging wordt hier bedoeld voor het bovenhands afdichting?

Ik ik bij jou deze producten inkopen?

Alvast bedankt voor de info

dag allemaal,

Hoe breng je butylband aan op alu profielen? Als ik de brochure van illbruck bekijk, zou deze moeten aangebracht worden op de zijde die naar de spouwmuurisolatie gericht is, en dus na plaatsing vh raam niet meer zichtbaar. Nu hebben alu profielen daar allerlei uitsteeksels, waardoor je de band daar niet mooi vlak kan op aanbrengen. kleven op de naar binnen gerichte zijde van het profiel lijkt mij ook geen goed idee, dan blijf je toch steeds die band zien, niet? hoe deon jullie het?

ps: als PUR niet luchtdicht is, wil ik graag butylband plaatsen, alleen heb ik nog nergens deze bewering weten staven met feiten. Waarom is PUR niet luchtdicht?

groeten,
thomas

Thomas, wat betreft de vesterbutylband zit ik met exact dezelfde vragen als jij, dus ik ben benieuwd naar het antwoord.

Ik ben nog wel op een ander product gevallen van ProClima. Dat zou je op de naar binnen gerichte zijde van het profiel moeten kleven (ongeveer 1 cm). Aangezien pleisterwerk al snel 1 à 1,5 cm dik is wordt dat stukje bedekt.

Hans,

ofwel kies je voor verdoken beslag bij de aluminium ramen, dan heb je wel voldoende plaats. "Nadeel" van verdoken beslag is dat het raam "slechts" 90° open kan draaien. Voordeel is ook weer dat de rubberdichting binnen zonder onderbreking doorloopt (anders onderbreking thv scharnieren).

mvg
ben

Wij hebben alu ramen met een "verbrede kader" en daar is nog zo'n centimetertje profiel over gemeten vanaf de buitenzijde van de scharnieren. Het was goed te doen om hierop de butylband vlies te kleven. De plakker heeft hierbovenop een profieltje gekleefd dat wordt mee ingepleisterd. Tot hier toe ziet het er goed uit.

Hans,

je schrijft:
"Inderdaad, PUR-schuim is niet dicht, absoluut onvoldoende."

waarom eigenlijk niet? en even kritisch zijnde: bestaan daar wetenschappelijke rapporten van? wat zegt het wtcb? (of hinken die achterop?)
ik probeer mijn architect te overtuigen om butylband te laten gebruiken...

mvg,
thomas

hallo,

ben al een tijdje op zoek naar goede oplossing voor ramen luchtdicht in te bouwen en een snelbouw muur.
Is het vodoende om stopprofielen te gebruiken bij het pleisteren? zie link voor voorbeeld profiel.

http://www.wilmar.be/Eng/artikelen_PVC.asp

naam profiel: venster afwerkprofiel

Alvast bedankt

Jelle

Dag,

ik zit een beetje met de handen in het haar over de afwerking van mijn aluminium ramen (met verbreed kader). Die zou liefst luchtdicht zijn, maar ook zo geluidswerend mogelijk.

Het betreft een renovatie bij een klassieke woning met standaard opbouw (9 cm buitensteen, spouw van 6cm en binnensteen van 14cm). De kaders van de ramen zijn 7 cm dik en tegen het buitenblad geplaatst. Aan beide kanten van de ramen heb ik gemiddeld 4cm over, aan de bovenkant 10cm. De uiteindelijke binnenbekleding zou pleisterwerk moeten zijn.

De plaatsers van de ramen zijn juist vertrokken en hebben nadat ze de ramen geplaatst hebben en rondomrond mechanisch verankerd, de openingen rond de ramen opgespoten met weinig expanderend PUR schuim. Tussen de ramen en het buitenblad hebben ze een zwarte strip geplaatst (butyl?) en de dag daarna alles aan de buitenkant afgewerkt met silicone. Als afwerking had ik voorzien dat de pleisteraar daarna de rest zou afwerken.

Ik vrees echter dat dat niet voldoende zal zijn op voor de geluidswering, nog voor de luchtdichtheid.

De vensterbutylband tezamen met een XPS plaat, zoals hierboven beschreven, lijkt mij dan een betere oplossing op het gebied van luchtdichtheid. Het probleem is echter dat dit volgens mij niet echt goed zal scoren voor de geluidsdichtheid.

Daarom 2 vraagjes:
- Zou het mogelijk zijn de EPS plaat te vervangen door iets rotswol-achtig, of een ander materiaal dat zowel akoestisch als thermisch goed dempt. Het probleem is volgens mij dat er op de rotswol niet kan gepleisterd worden.
- Moet ik het PUR-schuim beter terug verwijderen (een hoop werk) of kan ik dit behouden als opvulling.

Groeten

Sven

Dag,

ik zit een beetje met de handen in het haar over de afwerking van mijn aluminium ramen (met verbreed kader). Die zou liefst luchtdicht zijn, maar ook zo geluidswerend mogelijk.

Het betreft een renovatie bij een klassieke woning met standaard opbouw (9 cm buitensteen, spouw van 6cm en binnensteen van 14cm). De kaders van de ramen zijn 7 cm dik en tegen het buitenblad geplaatst. Aan beide kanten van de ramen heb ik gemiddeld 4cm over, aan de bovenkant 10cm. De uiteindelijke binnenbekleding zou pleisterwerk moeten zijn.

De plaatsers van de ramen zijn juist vertrokken en hebben nadat ze de ramen geplaatst hebben en rondomrond mechanisch verankerd, de openingen rond de ramen opgespoten met weinig expanderend PUR schuim. Tussen de ramen en het buitenblad hebben ze een zwarte strip geplaatst (butyl?) en de dag daarna alles aan de buitenkant afgewerkt met silicone. Als afwerking had ik voorzien dat de pleisteraar daarna de rest zou afwerken.

Ik vrees echter dat dat niet voldoende zal zijn op voor de geluidswering, nog voor de luchtdichtheid.

De vensterbutylband tezamen met een XPS plaat, zoals hierboven beschreven, lijkt mij dan een betere oplossing op het gebied van luchtdichtheid. Het probleem is echter dat dit volgens mij niet echt goed zal scoren voor de geluidsdichtheid.

Daarom 2 vraagjes:
- Zou het mogelijk zijn de EPS plaat te vervangen door iets rotswol-achtig, of een ander materiaal dat zowel akoestisch als thermisch goed dempt. Het probleem is volgens mij dat er op de rotswol niet kan gepleisterd worden.
- Moet ik het PUR-schuim beter terug verwijderen (een hoop werk) of kan ik dit behouden als opvulling.

Groeten

Sven

Is pavatex eventueel het overwegen waard? heeft iemand hier ervaring mee bij raamkasten?
Ik dacht de pavatex tegen de binnenmuur aan te bevestigen, hierop de vensterbutylband te plakken (1cm op het raam, en dan 1.5 à 2cm pleister te zetten.

Mvg,

Sven

dag allen,
is dit de bewuste butylband met vlies die je aan de raamprofielen kunt bevestigen ? De prijs is alleszins gunstig... iemand geinteresseerd in een rolletje. Dan kunnen we transportkosten delen. Voor transport naar belgie 12€50

groetjes
Tom

http://cgi.ebay.at/Illbruck-Butylband-Vlies-Inside-100x1-5mmx15m-NEU-Rg_W0QQitemZ270190351965QQihZ017QQcategoryZ124456QQcmdZViewItem

Kijk gerust even naar onze website voor alternatieven op de illbruck butyltapes.

 

Ga naar www.casteleinsealants.be onder rubriek "folies"

 

Groeten

 

Christophe Castelein

tom

blijkbaar klopt de link niet, maar je kan illbruck butylband vlies en illbruck vensterbutylband net zo goed in belgie verkrijgen. ik weet natuurlijk niet welke breedte aan welke prijs jij op e-bay gevonden hebt.

hans d

 

Hans,

Je hebt net geantwoord op een bericht van meer dan een jaar oud.

Waarschijnlijk in verwarring doordat er recent een reclamemaker ergens op pagina 1 heeft geantwoord.

Zo zie je maar weer dat vlakke threads toch net iets handiger zijn dan deze spaghetti-weergave.

gommer

ik weet het, toen ik gisteren op "opslaan" drukte, zag ik plots dat ik reageerde op een oud bericht. maar toen was het al te laat.

en inderdaad, een vlakke tread maakt het opvolgen inderdaad veel makkelijker.