Ventilatie in bestaande woning

Dag iedereen 

In onze woning hadden we graag een ventilatiesysteem D geplaatst. Onze zolder moet nog afgewerkt worden dus voor verdieping 1 en 2 zijn er niet echt obstakels, we kunnen wel moeilijker met ventilatiebuizen naar het gelijkvloers. Ik vroeg mij af of er op het forum nog mensen zijn die een ventilatiesysteem hebben geïnstalleerd in hun bestaande woning. 

Reacties

Hier is een ventilatiesysteem bij verbouwing 20 jaar geleden geïnstalleerd.   

Er is nu de oude wonig en een bijbouw die als een "L" om de oude wonig gebouwd is.  En doordat Gelijkvloers van de bestaande wonig garage en berging(en)werd,  was er veel ruimte waar het niet zo erg is dat er buizen in het zicht zitten en kon zowat de hele woning relatief eenvoudig bereikt wordt met ventilatiebuizen.  

Wat foefjes hier:

- je kan buizen afkisten; als je dat doet en ze lopen waar je niet constant op kijkt zodat het niet stoort,  krijg je wel doorvoer mogelijkheden.  

Hier loopt zo een buis door een wc en boven de inkomdeur.  

Ook keukenkasten, kast in badkamer geven mogelijkheden als doorvoer tussen ruimtes.  

En bij een sarkingdak kan je in het laagste deel buizen verstoppen.  

Ideaal loopt de ventilatie zo centraal mogelijk om de lengte van buizen te beperken.  Dat zou ik altijd eerst proberen.  Maar kijk wel dat je niets doorboort en stabiliteitsproblemen veroorzaakt.  

Bedankt voor je reactie Walter. Ik dacht ook aan bv een ingemaakte kleerkast in de slaap- en badkamer en hier al buizen in verwerken. Onze verdiepen zijn opgebouwd uit potten en balken. Zou de werken wel laten uitvoeren en helpen waar kan. 

Vaak kan je ook een centraal gelegen inkomhal, nachthal, badkamer of berging gebruiken om daar het plafond te verlagen in functie van ventilatieleidingen die van daaruit kunnen uitmonden in aangrenzende ruimtes.

Er zijn ook alternatieve oplossingen/experimenten waarbij bv de (trappen-)hal als afvoerkanaal gebruikt wordt waardoor er met veel minder buizen gewerkt kan worden; zie "D-cascade" in https://www.architectura.be/nl/nieuws/technische-info-innovatieve-venti…

Hier kan je dezelfde info als pdf downloaden: https://www.buildwise.be/nl/publicaties/buildwise-artikels/2021-06.09/

Hier zijn enkele video's over die alternatieve/eenvoudiger systemen: https://www.livinglabs-brusselsretrofit.be/nl/prio-climat_nl/