verbluffend
Hallo,
Vandaag gelezen in "Konstructief" een tijdschrift uitgegeven door Ytong en RC.
Het gaat over een verbouwing in Gent door architect C. Rudi
onder de titel "Goede isolatie staat :
"... de 20 appartementen worden elektrische verwarmd op drievoudig uurtarief, wat goedkoper bleek uit te vallen dan gas. ..."
Dit is nog altijd de dagelijkse realiteit.
Stefan
Reacties
Als je eens in de oudste vraagstaarten op dit forum kijkt dan zie je toch dat we er op vooruitgegaan zijn.
De Vlaamse regels over energieprestatie en binnenklimaat maken het sinds 2006 zo goed als onmogelijk om elektriciteit als hoofdverwarming te gebruiken in nieuwe woningen.
groeten
rik
Nochtans...
Wat is er terecht gekomen van die K45 en EPB?
Ik zie nog elke dag nieuwbouw werven met 4 of 5cm spouwisolatie!
ZELDEN een spouw met 10cm gezien...
groeten!
JB
@ Dirk & Dirk
Ik zie in deze vraagstaart een paar dingen staan zoals "als men de
kerncentrales wil sluiten" en "advies aanvragen bij de intercommunale...die
dan hopelijk een goede oplossing voorstelt".
Noem mij gerust een cynicus, maar de meeste (zeker gemengde)
intercommunales gaan toch zeker Sint-Electrabel niet tegenwerken (of is het
nu Saint-Suez ?) die zo goed zorgt voor allerhande goedbetaalde postjes en
sponsoring voor de politieke vrienden ?
Electrabel gaat nog miljarden verdienen aan zijn al lang afgeschreven
kerncentrales, en daar gaat niemand iets aan veranderen zolang de lokale
politiekers niet beter worden van het tegendeel.
(en prijs jullie maar gelukkig in Vlaanderen, waar dan af en toe nog iets
gedaan wordt om de publieke opinie te kalmeren ; hier in het zuiden des
lands heb ik bijvoorbeeld over de laatste jaren op de E411 de onverlichte
stukken autosnelweg zien verminderen van een dikke 100 km naar misschien
nog 20 km op het traject tussen Arlon en Namur ; ah ja, 's nachts is er ook
productie, dan moet er ook maar vraag gecreëerd worden...)
Jeroen
Het antwoord is m.i. tweeledig:
1) Er zijn vandaag nog heel wat bouwwerven van gebouwen waarvoor de stedenbouwkundige aanvraag dateert van voor 1 januari 2006 en daarop is de EPB niet van toepassing.
Ik hoorde van sleutel op de deur firma's die eind 2005 hun woningen aanprezen met het argument dat het straks allemaal duurder zou worden. De stedenbouwkundige aanvragen van eind 2005 zijn in de loop van 2006 vergund. Die vergunningen blijven 2 jaar geldig, dit wil zeggen dat de bouwwerken moeten aanvangen binnen 2 jaar.
2) Ik las vorig jaar in de krant dat de eerste gegevens over de controles niet positief waren, maw heel wat inbreuken.
Of er intussen beterschap is weet ik niet.
groeten
rik
Det ligt ook een beetje aan de bouwheren die zig beter zouden moeten laten informeren eer ze iets beslissen en niet altijd uit zijn op de winst, ik ben ook uit op winst maar vindt ook dat de wereld, millieu, gezondheid en verstand daar niet moeten onder leiden, ook al hebben we het moeilijk
is het niet logischer om verwarming op gas en mazout te verbieden ipv verwarming op electriciteit,...
lijkt mij de logica zelve als we verder kijken dan onze neus lang is,....
Jimmy, ik heb een korte neus. Leg me da ne keer es uit. HEt ganse verhaal van dust to dust bij voorkeur.
Guido
Het erge is eigenlijk dat de bouwheren die de energieprestatieregelgeving niet respecteren helemaal geen winst maken. Integendeel, hun energieverbruik zal in de loop der jaren veel meer kosten dan hun besparingen tijdens de bouw.
Volgens mensen die dit veel beter kunnen berekenen dan ik, is het huidige maximum E-peil (E 100) zelfs te hoog voor een optimale verhouding investering/opbrengst. Dit "economische optimum" zou - aan de huidige energieprijzen - eerder E60 tot E70 zijn.
Er is dus nog veel werk aan de winkel om al die bouwheren daarvan te overtuigen.
groeten
rik
@jandc: fossiele brandstoffen zullen ooit op zijn.
elektriciteit zal nooit op zijn (indien we ze op natuurlijke wijze produceren wat perfect mogelijk is...)
fosiele brandstoffen vervuilen altijd
elekctriciteit vervuilt nooit (indien we ze op,..je snapt het wel hoop ik...)
mensen die de mond vol hebben over gas, zijn mensen die zich nog altijd laten misleiden en die de kracht, waarde en mogelijkheden van electriciteit onderschatten.
hadden we vanaf het begin geïnvesteerd in deze mogelijkheden, dan had de wereld er nu heel anders uitgezien,...
eer we volledig alternatieve elktriciteit zullen kunnen produceren zal het nogal enkele jaren duren spijtig genoeg, de ontwikkelingen heden ten dage gaan wel vlug maar niet vlug genoeg om wij het nog mee te maken vrees ik, mischien de volgende generatie, maar zeker deze niet al ben je maar 30 jaar, zolang er personen zijn die louter uit zijn op enorm winstbejag, u en ik zijn misschien een beetje van gezond verstand en milieu bewust, als er geld mee gepaard gaat laten somigen veel overzich heen praten.
Ramp o ramp als de kernenergie het 'even' opgeeft, kan je best in een alternatieve backup voorzien. Recent nog de aardbeving in Japan die 's werelds grootste kerncentrale lamgelegd heeft.
NOS nieuws deze morgen:
In Japan heeft extreem warm weer aan zeker dertien mensen het leven gekost. Het kwik liep op tot recordhoogte.
De temperatuur steeg vandaag tot 40,9 graden Celsius in Gifu, nabij de hoofdstad Tokio. Dat is 0,1 graden hoger dan werd gemeten in de zomer van 1933. Inwoners van Tokio zijn wel gewend aan warme vochtige zomers, maar dit jaar krijgen ze het dus zwaar te verduren. De gemiddelde maximumtemperatuur in Tokio in augustus is 30,8 graden.
De meeste slachtoffers kwamen om door een zonnesteek. Al 886 mensen zijn naar het ziekenhuis in verband met een zonnesteek. Een 13-jarige jongen stortte in na een basketbal-training.
Problemen
Behalve de lichamelijke problemen die de zinderende hitte oplevert, wordt ook gevreesd voor problemen met de energievoorziening.
Omdat mensen hun airconditioning op volle toeren laten draaien dreigt een elektriciteitstekort. Bovendien is vorige maand de grootste kerncentrale beschadigd door een aardbeving. Deze centrale voorzag Tokio en omgeving van stroom.
De hitte heeft ook problemen op het spoor veroorzaakt, omdat rails zijn vervormd. Brandalarmen gaan spontaan af door de stijgende temperaturen.
Het zomerse weer heeft ook voordelen: de verkoop van bier en andere drankjes en airconditioners leveren extra verkoopcijfers van maar liefst 1,7 miljard dollar op.
het zou mogelijk moeten zijn om produktie te spreiden,(zoals elk een beetje voor zich) en de rest aan het net geven voor degene die het niet kunnen, dan kun je de belasting van het net ook verminderen.
@Jimmy: laten we het effe simpel houden en de efficientie bekijken. Om elentriek te maken en het uit je stopcontact te laten komen zit je in het beste geval op een 40% rendement en dan reken ik nog niet de productie van de grondstof om elentriek te maken.
Om een leuk vergelijk te geven: het is efficienter om een huis te verwarmen met thermische panelen dan met PV panelen. Idem voor warm water behoeften. Op gebied van motoren haal je met een elentriekmotor een mooi rendement maar als we daar effe terug gaan naar de bron dan is een gasverbrandingsmotor al efficienter.
Uiteraard allemaal effe te rekenen in het huidige tijdperk. Het is heel leuk om een hoop 'wat als' em 'moesten we dat gedaan hebben' en 'ooit zal' te verkondigen maar het enige wat je daar mee bereikt is een afwachtende houding en stilstand.
Leuke vraag: stel dat je vloerverwarming gaat leggen: wat gaat dan het meest efficient zijn: eentje op elentriek of eentje op water?
je water verwarmd dmv elentriek,...
(en dat bedoel ik dus met kortzichtigheid,..niet evrder kijken dan mogelijk is,...)
jimmy, water met elentriek verwarmen is zowat het onzinnigste dat je kan doen. Je moet je elentriek ergens vandaan halen en dan heb je dus in het beste geval een rendement van 40% zonder rekening te houden met de 'delving' van de grondstof om elentriek te maken. Water verwarmen met gas gaat aan 98% rendement (afhankelijk van de temperatuur die je wil bereiken).
Je kan elentriek beschouwen als een 'hoogwaarige' energievorm en die wil je gaan verknoeien door er een 'laagwaardige' energievorm (nl warmte) van te maken. Dan kan je beter gas verbranden (= warmte) om daarmee iets warm te maken.
Eigenlijk zit je met elentriek al beter met een warmtepomp omdat je dan je elentriek veeeeel efficienter gaat gebruiken.
En het beste wat je uberhaupt kan doen is zorgen dat je minder energie verbruikt en dan pas kijken naar welk soort energie je aan 't verbruiken bent.
Roover
Je jaagt op (al dan niet denkbeeldige) spoken uit het verleden.
Electrabel en de gemengde intercommunales (en de gemeenten die er in zitten) hebben niets meer met elkaar te maken.
Electrabel is een private stroom- en gasleverancier.
De gemeenten kiezen trouwens tegenwoordig (moeten kiezen) hun leverancier na een aanbesteding. Kan dus ook bv. SPE zijn en is dat voor veel gemeenten in de praktijk ook.
(Ik spreek nu over het noorden van het land, wat "jullie" er in het zuiden van bakken weet ik niet)
groeten
rik
een stomme vraag misschien. Ik snap dat als je electriciteit afkomstig van fossiele centrales gebruikt een factor 2,5 in rekening moet brengen om je verbruikte primaire energie te kennen.
Maar wat met electriciteit afkomstig van bv PV/wind/... ?
Dan kan je toch moeilijk zeggen dat je een slecht rendement hebt, of maak ik ergens een kapitale denkfout ?
Groeten,
Jeroen
Jeroen,
PV, Wind, water zijn idd een perfecte energiebronnen. Maar hun percentage tov het totaal is marginaal. Ze zijn nog niet in staat (verre van zelfs) om voldoende stroom te genereren voor de toepassingen die echt niet zonder stroom kunnen (alle electronica en elektrische aparaten). Laat staan dat we instaat zijn er mee te gaan verwarmen.
Zolang groene stroom niet dominant wordt tov vuile stroom is stroom om te verwarmen absoluut af te raden.
Walter
wel heren ik ben het er even niet mee eens.
Het is niet omdat een leverancier, vanuit het verleden al, altijd 60% van de energie de dampkring of de rivieren in stuurt dat daardoor alles wat elektriciteit verbruikt en misschien ook anders kan geen goede zaak kan of zou kunnen zijn.
Sinds de groene stroom was gaat die vlieger niet meer op en elk bepaalt of hij groen koopt of niet.
Het feit dat iemand gas neemt of niet kan ook bepaald worden door alle kosten en lasten die ermee verbonden zijn en het totaal verbruik ervan. Indien je enkel gas moet leggen om water te warmen dan ben je beter met een andere oplossing uit.
Mocht men er op hoger niveau eindelijk eens werk van maken om de overtollige warmte van die centrales te (her)gebruiken (en er staat er eentje héél dicht bij het Brusselse) dan zou een gasketel niet meer tippen aan rendement van die centrale.
Jimmy,
stroom voorzien op natuurlijke wijze (wind, PV, ...) lukt mijn inziens nu nog voor de residentiële markt (al zal het ook al een huzarenstukje worden). Maar hoe ga je dat klaarspelen voor de industrie? Allemaal uit het land gooien? En waar gaan we dan werken en centjes verdienen?
Sommige bedrijven hebben heden ten dage een STEG centrale voor zichzelf nodig. Je mag hun dak nog vol PV leggen en op de 4 hoeken van hun terrein een windmolen zetten, dan slaag je er net in om de elektronica en de verlichting te laten werken! En dan heb ik het nog niet alleen over productiehallen, ook serveropslagplaatsen gebruiken een massa energie (voor de processoren, voedingen, harde schijven en koeling).
Dus: we zullen (veel) moeite moeten doen, maar 'alles op den elentriek' moogt ge vergeten.
MVG, Piggy
@piggy, de fabriek van Nike in belgie heeft toch maar mooi windmolens op zijn terrein gezet om aan haar electrische behoefte te voldoen,..
@jandc
water verwarmen met elentriek is in mijn ogen het beste wat bestaat. Ik ken geen andere huiselijke energie die water zo snel op hoge temperatuur krijgt,...veel sneller dan bv gas of mazout,..dus snap ik echt het probleem niet om water te verwarmen met groene stroom,...
Marc,
>>Mocht men er op hoger niveau eindelijk eens werk van maken om de overtollige warmte van die centrales te (her)gebruiken (en er staat er eentje héél dicht bij het Brusselse) dan zou een gasketel niet meer tippen aan rendement van die centrale.
Volledig akkoord, in Denemarken is dit bijvoorbeeld wel mogelijk. Maar ik geloof ergens gelezen te hebben dat de energiesector ginder van de staat gebleven is, dus grove winsten zijn alginds niet de eerste en enigste motivatie.
Toch merkwaardig hé. Ik vis een oude vraagstaart op en wat een discussie volgt daar op!
Ik vrees echter dat sommigen slecht lezen wat de anderen schrijven.
Dus even herhalen en samenvatten:
- er is vandaag wel een probleem om onze volledige elektriciteitsbehoefte en nog meer te dekken met groene stroom (een praktisch en ook financieel probleem)
- in afwachting van de oplossing van dit probleem (bv. uitvinding van zonnecellen die x maal rendabeler zijn dan de huidige generatie)en zeker zo lang als er elektriciteit gemaakt wordt met gas, is het aangewezen dat gas rechtstreeks te gebruiken om bv. uw water te verwarmen
- zelfs als je thuis pv hebt is het in principe beter om uw water met gas te verwarmen, uw "buurman" kan dan uw groene stroom gebruiken voor toepassingen die enkel op elektriciteit kunnen. Enkel omdat uw negatief verbruik niet terugbetaald wordt (dus een financiële reden) kun je overwegen om u water toch elektrisch te verwarmen als je meer zonnepanelen zou geplaatst hebben dan nodig voor uw eigen verbruik.
groeten
rik
Rik,
Allemaal goed en wel, wat je zegt, je samenvatting is uitstekend..
Het blijft alleen maar bijzonder frustrerend dat de grote energieboeren in dit land jaarlijks (ruw geschat) 100.000 GIGAWATTUUR aan warmte zomaar ongebruikt loost.
vr gr, willy
Willy
Vraag is waarom ze dat doen?
Ik kan me wel iets voorstellen bij de klacht maar leg je het eens grondig uit waarover het gaat?
groeten
rik
Wel, Rik, in telegramstijl:
Bij rendement van 50% heb je 2 kWh warmte nodig om 1 kWh electriciteit te produceren.
2 kWh energie min 1 kWh electr. energie = 1 kWh verloren warmte
dit geldt dan nog vooral voor kerncentrales, want die werken met klassieke stoomgeneratoren, ipv de moderne STEG's ( vandaar die 200meters-hoge koeltorens)
Ik kan ook alleen maar vaststellen dat die warmte hier in België niet gebruikt wordt, ook al zie je dat vele projecten in het buitenland blijkbaar bewijzen dat het wél kan.
Waarom??? Ik zou het ook willen weten, ik heb er geen logische verklaring voor. Spijt me. De winstmarge zal te klein zijn zekers.
Ook verbluffend,
Momenteel bouwt de gemeente Nijlen in Kessel-dorp 16 sociale woningen/appartementen.
Aan de achterzijde is men momenteel een stuk in houtskelet aan het bouwen...
Kepertjes, daartussen rockwool en gevelplanken zonder enige winddichting!!!
Hopelijk krijgen de toekomstige eigenaars geen elektrische verwarming.
Wat kan je eigenlijk doen tegen zulke wantoestanden?
JB
passiefhuis standaard verplicht stellen........
Wrijf de vaak uit jullie ogen.
Ook eindwerken en doctoraten verwekken slaap.
Wat stelt Kzoveel of Ezoweinig in godsnaam voor ?
Die peilen zijn relatief.
1. Een K-peil zonder compactheid C zegt niets; noem beide.
2. Een E-peil zegt nog minder, en is ook relatief.
Bovendien is de inhoud van E100 verschillend voor een eengezinswoning en voor een appartement, voor een eengezinswoning verschillend volgens de compactheid, en hangt af van de systemen die je gebruikt voor warmwaterbereiding, verwarming, ventilatie.
1. en 2. hangen bovendien allebei af van hoe nauwkeurig (of foutief) je sommige dingen berekent, zoals de U-waarden van de onderste vloeren en van eventueel ingegraven muren van het beschermd volume.
Ga eens naar www.rikvanrossen.be