Verwarming / ventilatie / isolatie in verbouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij plannen een verbouwing van een huis van 1945. Het is een grote verbouwing waarbij ongeveer de helft nieuwbouw zal zijn.
Wat betreft verwarming ventilatie zie ik momenteel door het bos de bomen niet meer.
In eerste instantie zal het huis zeker goed geïsoleerd worden. Ons streefdoel is K 30, echter aangezien het een verbouwing is zullen we dit in de praktijk nooit kunnen halen. Het is een halfopen bebouwing waar echter niets is tegengebouwd, hier gaan we langs de buitenzijde isoleren. De voorgevel echter blijft bestaan en heeft een spouw zonder isolatie, hieraan is weinig te doen...

Wat betreft ventilatie zou ik opteren voor een systeem met warmterecuperatie. Wie heeft ervaring met deze systemen al dan niet positief.
Aangezien de tuin zeer lang is zouden we een grondbuis steken van 50 m lang, diameter 200. De warmterecuperatie zou in de zomer moeten kunnen gebypassed worden.

Voor verwarming zitten we met het grootste probleem, ik dacht te opteren voor een ATAG zonnegascombi, echter we zijn niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. Een ondergrondse tank lijkt mij economisch een zeer slechte keuze.
Om deze redene had ik gedacht aan een warmtepomp, maar ik merk op het forum dat dit systeem toch niet zo economisch en ecologisch zou zijn als de fabrikanten wel beweren.
Moet ik dan toch kiezen voor mazoutverwarming ? Dit is echter een uitputtelijke energiebron, en de prijzen hiervan zullen zeker niet dalen !
Wat met de combinatie PV-cellen en warmtepomp ? Of de combinatie zonneboiler en mazoutbrander ?
Wie kan mij raad geven ? Alvast bednakt !