Verwarming Zwembad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik meer informatie gekregen of jullie mening over de keuze van verwarming voor een zwembad van +/- 4,5m x 8 m met afdekking.

1) ofwel verwarming op aardgas, goedkope installatie (+/- 1500 €), altijd warm wanneer je wil, vooral bruikbaar op niet zo zonnige dagen.
2) Ofwel met zonneverwarming, duurdere installatie (+/- 3500 €), "gratis" energie (alhoewel ik me afvraag of je het electrisch pompverbruik niet moet rekenen) Nadeel, je kan niet zo snel van je zwembad profiteren.
3) Warmtepomp (lucht): Duur systeem (+/- 6000 €), maar volgens verkopers goedkoop in verbuik en terugverdiend in 3 jaar! Alhoewel ik sterk aan de verbruiksprijs twijfel in vergelijking met gas. (4kw gratis energie dat je met 1kw electriciteit opwekt, welke dan toch wel 4 keer zo duur is als 1 Kwh aargdas)

Voorlopig denk ik aan een combinatie van 1) en 2) dus 1) voor niet zonnige dagen en 2) voor de zonnige dagen, doch dit begint ook al een duur systeem te worden.

Graag had ik van jullie eerlijke bijkomende informatie gekregen. of eventueel gebruikservaringen van zwembadverwarming. Heeft er iemand een idee van de opbrengst in Kwh van 1 m² zonnepaneel?

Met vriendelijke groeten,

Stijn

Reacties

Geacht forum,
Wij hebben in midden Frankrijk een alternatieve camping, op een gedeelte van ons terrein waar geen fossiele energie past hebben wij een eenvoudig sanitair gebouwtje waar wij (ook expirimenteel) op een andere manier warme douches willen maken. Ik heb ooit van iemand de oplossing gehoord thyleen slangen op het dak te bevestigen en daar het douche water doorheen te laten lopen. Is er iemand die ervaring of kennis hiervan heeft?? Mijn twijfels zijn de volgende: hoe moet het als het water te warm wordt?? wellicht een mengklep? kunnen thyleen slangen dit aan of wordt de druk te hoog en hoe kan ik die overdruk kwijt?? Het gaat alleen om de maanden april-oktober dus in de winter kan ik probleemloos aftappen. Graag reacties en adviezen, ik weet niet hoe te beginnen en waar het eindigt. Elke instalateur adviseerd gas of olie of elektra maar vanwege het millieu vol ik hier weinig voor, wie laat zijn licht erover schijnen??
Arie.
stijn schreef:
> Graag had ik meer informatie gekregen of jullie mening over de keuze van verwarming voor een zwembad van +/- 4,5m x 8 m met afdekking.
>
> 1) ofwel verwarming op aardgas, goedkope installatie (+/- 1500 €), altijd warm wanneer je wil, vooral bruikbaar op niet zo zonnige dagen.
> 2) Ofwel met zonneverwarming, duurdere installatie (+/- 3500 €), "gratis" energie (alhoewel ik me afvraag of je het electrisch pompverbruik niet moet rekenen) Nadeel, je kan niet zo snel van je zwembad profiteren.
> 3) Warmtepomp (lucht): Duur systeem (+/- 6000 €), maar volgens verkopers goedkoop in verbuik en terugverdiend in 3 jaar! Alhoewel ik sterk aan de verbruiksprijs twijfel in vergelijking met gas. (4kw gratis energie dat je met 1kw electriciteit opwekt, welke dan toch wel 4 keer zo duur is als 1 Kwh aargdas)
>
> Voorlopig denk ik aan een combinatie van 1) en 2) dus 1) voor niet zonnige dagen en 2) voor de zonnige dagen, doch dit begint ook al een duur systeem te worden.
>
> Graag had ik van jullie eerlijke bijkomende informatie gekregen. of eventueel gebruikservaringen van zwembadverwarming. Heeft er iemand een idee van de opbrengst in Kwh van 1 m² zonnepaneel?
>
> Met vriendelijke groeten,
>
> Stijn

Arie

Bij pe-buis moet je de t° beperken tot 85°C, en op lange termijn eigenlijk noch minder, want hoge t° versnellen de veroudering.
Waarom geen zonneboiler? Want met jou systeem heb je natuurlijk enkel warm water als de zon wil meewerken. En met die slangen heb je geen enkele controle op de t°, en je kan ook niet berekenen hoeveel buis je per douche nodig hebt om enigzins warm water te hebben.
Om oververhitting te vermijden heb je dan toch een boiler nodig, tenzij je met een aquastaat werkt die het water gewoon loost als het te warm wordt, maar dat is nu ook niet echt DE oplossing.

Hans

Hans,
Bedankt voor je reactie, en als ik de leidingen vervang door koper? Kan eventueel een overdrukvat de druk opvangen? En aan welke prijzen moet ik denken voor een zonne boiler?
Sorry voor zoveel vragen ineens.
Arie

Hans en anderen,
Hierbij wat meer achtergrond informatie: het gaat om een gebied in midden Frankrijk. De gemiddelde temperatuur schommelt in de bedoelde periode tussen de 20 en 30 graden
overdag en een afkoeling met 10a15 graden in de nacht. Het gemiddelde aantal zonne-uren is 7.9 per dag. het gebouwtje licht met een dakvlak pal zuid en een helling van 30%. Het gaat om twee douches en ik zat te denken aan een pijp diameter van 28mm. Aan het einde van de warmwater(slang/pijp) had ik een mengklep dedacht welke het water terugmengt naar 38 graden. Aan het begin en aan het einde een druk klep en in de leiding een expansievat van bijv. 20 liter. Dat wij graag een dergelijke installatie willen maken heeft te maken met het feit dat wij dit terrein hoofdzakelijk voor jongeren tussen de 12 en 35 jaar exploiteren en wij veel aan voorlichting doen en hierdoor dus de verantwoordelijken van de toekomst wat energie bewustheid willen meegeven. Ons terrein ligt op 350 meter boven de zeespiegel en wordt doorsneden door een riviertje waar we in de toekomst met de oude watermolin ook nog een en ander van plan zijn.
Arie

Arie

Koper kan die t° makkelijk aan, maar je moet wel de uitzettig kunnen compenseren en een betrouwbaar veiligheidssysteem inbouwen voor het geval het boeltje boven de 100° komt.
Een ander probleem is uit te reken hoe lang die buis zou moeten zijn om in doorstroom warm water te maken, want dat is wat je wil bereiken. En ik denk dat je vele tientallen meters per douche zal nodig hebben. Maar die berekening is problematisch want de buis wordt altijd maar voor een deel beschenen en koelt aan de andere kant terug af, en ook de wind koelt af. En meestal wordt er 's morgens of 's avonds gedouched, en dan heeft de zon veel minder kracht en de helling van je dak slecht als het over de morgen- of avondzon gaat.
Met een goeie 50m buis heb je 20 lt waterinhoud. Maar als die verbruikt zijn, hoelang duurt het dan voor dat water weer op t° is? Wachten?
Ik begrijp de opzet best en vindt die lovenswaardig, maar ik zie daar toch wel wat praktische problemen als iedereen al was het maar even onder de douche wil.
Daarom lijkt mij een boiler toch wel aangewezen.

Hans

Bij verwarming van uw buitenzwembad met zonnecollectoren moet je enkele belangrijkezaken in het oog houden.
-Dek je zwembad af s'nachts
-De zon geeft je maximum 1000 w/m² (in België)
-Alle collectoren (plaat-, vacuum-,of kunststof zonnecollector)geven ongeveer hetzelfde rendement per m²bij lage temperaturen(20-40°C)van 65% tot 85% zie http://www.fsec.ucf.edu/solar/testcert/collectr/tprpoolqz.htm
-prijzen liggen tussen 35€/m² tot 2000 €/m² ,dus kijk uit!
-verschillende Europese collectoren heb ik zelf moeten testen omdat overheid en milieubeweging hier tekortschieten http://www.poolheater.be/testen.asp?l=NL
-denk kritisch en op lang termijn..de zon schijnt nog 6 miljard jaar!

Wij hebben een openluchtzwembad van 6*3*1.5. Bij de installatie zijn zonnecollectoren op het naastgelegen dak gemonteerd waar het water door heen stroomt. Het kost toch wel een paar dagen heel warm weer voordat het water een lekkere temperatuur begint te bereiken van 24-26 graden.

Ik vraag mij af: hoe verwarmt mijn zwembad sneller in de volle zon: met de noppenfolie erop of eraf?

Groeten,

Koos

Beste,
Veel tips op dit forum. Ben bezig met verwarming en aanleg. Wil gewoon zonnecollectoren aanleggen en aankoppelen na het zandfilter. De boiler MOET heb ik begrepen, als voorraad vat enerzijds en anderzijds om temp te reguleren. Nergens kan ik echter vinden hoeveel M2 ik nodig heb voor een bad van 10 X 5 X 1,60. Ik kan natuurlijk collectoren gaan koppelen naar de behoefte/noodzaak, maar dat is meer trail and error. Het moet toch te berekenen zijn. Ik wil gewoon geen gas/electra/mazout. Dan wordt het wel erg prijzig als je het zwemseizoen wilt verlengen. Ik lees ergens 1000 watt/M2 opbrengst... maar hoeveel Watt heb ik dan nodig?
Gr
Hans Zwijsen

hoi
heb je al eens gedacht om het zwembad te verwarmen met hout ??
er zijn nm cv ketels die met hout worden verwarmd..

met vriendelijke groet jack

Hans Zwijsen,

Je moet de helft van de oppervlakte nemen in zonnekollektoren dus zou jij eigenlijk 25m2 zonnekollektoren moeten leggen. Komt nog bij dat je dit niet over 1 boiler kunt doen. Meeste boilers kunnen maar een kollektorvlak aan van 15m2.

Maar je zou al kunnen beginnen met boiler en kollektor van 15m2. Neem een zo groot mogelijke boiler (1000 liter)

Voor de houtverwarming kan ook gekoppeld worden aan deze boiler, dan kunt u eigenlijk kiezen.

Hans V.

Heeft iemand ervaring met warmtepompen voor totale verwarming, huis, sanitair water en zwembad. Welke is beter, warmtepomp of zonnecollector

Bedankt

Weet iemand het effect van een overkoepeling?
De mensen die overkoepelingen aanbieden spreken van een temperatuursverhoging tot ca 10 graden. Bovendien zou dit het zwembad nog zuiver houden.
Heeft iemand al gehoord van een tuinbouwserre over je zwembad?
Een tweedehandsserre is vrij goedkoop maar misschien veel te warm in de zomer?

Frank

hoi,we hebben een zwembad van 6x3x1.5 en die verwarmen we met twee zonnematten van 6x1mtr. na een dag of 4 draaien met zonnig weer en snachts goed afdekken hebben we hem op een graad of 27 komende van 17.je verwarmt ongeveer 3 graden per dag en verliest er snachts een halve.je moet echter wel de buitentemperatuur in de gaten houden,als het water namelijk al warmer is als de buiten temperatuur moet je hem blijven afdekken als je aan het verwarmen bent en hem niet gebruikt,tevens zijn er goede afdekfolies in de handel die je helpen bij het verwarmen. je moet echter wel rekening houden met het stroomverbruik en daarom adviseer ik alleen te verwarmen op het warmst van de dag , eventueel d.m.v.een tijdklok

m.vr.gr. hans blaauw

hoi allen , een vraagje ik ga binnen drie weken starten met de graafwerken voor een staalwand folie constructie in te bouwen maar ik dacht ook te verwarmen met pe buizen het zwembad is 30 vierkante meter en heb een plat dak maar dat ligt 30 meter van mijn pomp af plus nog drie meter omhoog pompen, hoe weet ik of mijn pomp dit aan kan dit zou me vrij goedkoop komen aangezien ik uitgeteld heb dat 1200 meter pe buis me maar 600eu kost alvast bedankt

"Weet iemand het effect van een overkoepeling?
De mensen die overkoepelingen aanbieden spreken van een temperatuursverhoging tot ca 10 graden. Bovendien zou dit het zwembad nog zuiver houden.
Heeft iemand al gehoord van een tuinbouwserre over je zwembad?
Een tweedehandsserre is vrij goedkoop maar misschien veel te warm in de zomer?"

Temperatuursverhoging is afhankelijk van de inhoud, oppervlakte en de warmteverliezen van de wanden en bodem.
Een klein bad met een relatief groot oppervlak zal snel zijn warmte verliezen.

Het grote voordeel is dat je water niet zo snel afkoelt door verdamping. Het verdampte water moet ook weer bij gesupleerd worden en moet ook verwarmt worden.
Een dubbel verlies dus.

Check www.zwembad.eu & www.rudy-shop.com eens , hierop staat allerlei info mbt zwembadverwarmingen ..

Al rondsurfend op deze site uitgekomen: www.aqua-verdi.com

Iemand al proefondervindelijke bevindingen met dergelijke design zonnebol installatie ?

Volgens de verdeler zou je 1 bol per 10 000 liter water nodig hebben, vraag is hoeveel tijd erover gaat om in ideale omstandigheden die 10 kuub met 1 graad Celsius te laten stijgen. Prijs zou 490 Euro excl. BTW het stuk zijn.

Hoog tijd dat er eens een testaankoop van de zonne-zwembadverwarmers wordt uitgevoerd.

Ik overweeg ook om een buitenzwembadzwembad te installeren (50 m3) en ben op zaak naar de meeste ideale verwarmingsmethode.

Wat is nu het goedkoopste systeem (na nemen normale voorzorgsmaatregelen zoals s'nachts afdekken enz) rekening houdend met investeringskosten en werkingskosten. Kan men een schatting maken van deze werkingskosten?

warmtepomp
zonnecollectoren (vacuum)
verwarmen met gas

MVGR
Jan

Ik wil goedkoop maar ook energiezuinig mijn zwembad verwarmen (duuh wat deed ik anders op dit forum
Nu wil ik een deel verwarmen door gebruik te maken van zon/daglicht in combinatie met warmtepomp.
De warmtepomp is als backup voor het geval ik niet genoeg haal uit zonnepanelen. Is het een optie om achter de warmtepomp nog zonnepanelen de plaatsen ?
De warmtepomp kan je regelen dat die stopt op 28 graden, stel nu dat je pomp water van 26 graden opwarmt tot 27 en de zonne-energie er nog een graad bij kan doen.
Dan is het water in zwembad 28 graden, en stopt de warmtepomp, het water zal echter steeds verder opwarmen door de zonnepanelen omdat het water constant doorstroomt (filterpomp)
Waarschijnlijk bestaat er een systeem dat dit met een kranen kan omschakelen en het water niet meer langs deze panelen stuurt.
is dit een goede oplossing of lijkt jullie dit nutteloos ?
Ik zou zoiezo voor een warmtepomp gaan omdat ik dan voor 40-50€ per maand kan zwemmen van maart tot oktober.
Om het zo milieubewust mogelijk te houden had ik graag gecombineerd met panelen...
Iemand ?

thanks

Dit is inderdaad mogelijk , ik heb dit systeem bij mij thuis ook , altans deze zomer zal ik mijn warmtepomp bijplaatsen achter mijn matten .

kijk even op http://www.rudy-shop.com/productnl.html

IK ben zelf ophaalcentrum voor limburg van zwembadprodukten en materialen , dus ik kan u eventueel wel verder helpen indien U dat wenst .

Groetjes ,

Filip

Panino,

Dus met 5 panelen warm jij een zwembad op van 60.000 liter + jouw sanitair warm water + uw woning (in de tussenseizoenen). Welk merk van panelen is dat, want die wil ik ook hebben !

vr gr
Pluto

ook ik sta op he punt een zwembad te kopen en wat Panino beschrijft lijkt erg aantrekkelijk, kun je iets meer vertellen over wat je nu precies hebt, grote van de panelen etc.etc. Ook ben ik benieuwd over hoe tevreden je bent over je zwembad zijn de afmetingen voldoende? Neemt de animo erg af na verloop van maanden?
VrGr Ferdy

Voor meer informatie over zonnepanelen,zwembadafdekkingen en andere producten waarmee je veel energie bespaart kijk ook op http://www.pooltechnics.nl Op deze site staan veel zwembadafdekkingen. Deze investering heb je erg snel terugverdient doordat je veel minder energiekosten betaald!
Hopelijk heb je wat aan de informatie!

hallo iedereen

ik heb een zeer degelijke zwembadverwarming liggen.30m2 voor een zwembad van 8 bij 4 en 1.5 diepte.ik heb zonnecollectoren liggen en automatisch gestuurd.werkt perfekt.inderdaad,kost niets in verbruik want mijn pomp draait toch om te filteren.per dag makkelijk 5-6 graden warmer indien noodzakelijk.is 2 jaar in gebruik en is te koop nu.met spijt in het hart.ik ga zonnepanelen leggen en de collector belemmert dit.het zwembad wordt dan meeverwarmd.Interesse?? LAAT MAAR IETS WETEN.veel zwemplezier nog.