VVW-buizen in gipsblokken

Hallo Iedereen,

Het betreft een nieuw te bouwen HSB.

Er bestaan reeds meerdere gipsvezelplaat-systemen zowel voor vloer als wand te gebruiken voor VVW en/of WVW.

Geïnspireerd door deze meestal geprefabriceerde, al dan niet voorgevormde platen van geringe dikte, (sommige platen worden gefreesd) dacht ik om gipsblokken van 50mm dikte, groot formaat, horizontaal te leggen, alles te lijmen met Soudal blokkenlijm om alzo één horizontaal stevig geheel te bekomen.

Eenvoudig gezegd deze muur staat niet verticaal, maar rust op een PE-folie en perfect horizontaal vlak van 25mm OSB met eronder de nodige geïsoleerde stabiliteit om het gewicht op te vangen.

Gipsblokken zijn, dacht ik, te situeren tussen cellenbetonblokken en kalksteenblokken.

In deze gipsblokkenplaat worden vervolgens sleuven gefreesd waarin de VVW-buizen worden aangebracht.

Na het aanleggen van de VVW-buis worden de sleuven gedicht met aangepaste specie en hierover komt een tegelvloer.

Heeft iemand enig idee of deze werkwijze mogelijk is of misschien ervaring heeft ?

Groeten

Klusser

 

Reacties

Ik zou zeggen de OSB, daarop folie en dat een vv systeem (vv-buizen op netten of in zijn EPS platen met sleuven of...) en dan chappen.  Dat lijkt me de meest eenvoudige manier.  Of Anhydriet chape als het idd maar 5cm mag zijn. 

Wel even laten uitrekenen of 1xOSB genoeg is (hangt af van afstanden balken onder de OSB).  

Mij lijkt dit eenvoudiger.  Omgekeerd heb ik ook wel een sympathie voor jouw idee.  Al lijkt het me veel werk dat uitfreven... Misschien voor een kleine opp ok (als je het zelf doet bespaar je zoeken aannemer voor de anhydriet vloer), maar voor een hele verdieping lijkt het me vermoeiend ;-).   Een vloer heb je echt graag mooi vlak.  Ik zou nog minstens een egalisatielaag over je stenen leggen om ongelijkheden weg te halen die er volgens mij zeker gaan zijn.   Schrijnwerk is immers nooit helemaal nauwkeurig.  

De ganse opzet is om op niemand te moeten wachten, zoveel als mogelijk tijd te winnen en dus na de egalisatie van de gipsblokken te starten met tegelen.

De gipsblokken zijn eenvoudig zelf te leggen/lijmen en de speciale freesmachine met aangepaste stofzuiger kan je voor een prikje huren. Frezen in deze blokken neemt +/- 2 dagen (130m²) in beslag. De legafstand voor een 18mm VVW-buis bedraagt volgens de berekende warmteverliezen 20cm. Koeling wordt hier niet voorzien met het VVW-systeem.

Ik heb reeds meerdere systemen bekeken maar met deze werkwijze, dacht ik, creëer ik alsnog een hoeveelheid inertie gecombineerd met een redelijk gewicht en hoef ik geen rekening te houden met de droogtijd (+/- 6weken) van de toch wel zware anhydriet gietvloer. Alzo hoef ik ook niet te wachten op een vakman om deze te gieten.

een opmerking is misschien de druksterkte van je blokken.  Ik begrijp dat die wel dienen om gestapeld te worden; maar als vloer moeten ze een redelijk druksterkte aankunnen.  Geen idee of je zo een waarde vindt voor een neerliggend gipsblok.  

En gipsblok eens opgezocht: het is toch iets anders dan ik dacht: grote blokken grofweg 50x50cm in verschillende diktes, zwaartes en sterktes (en grootte).  

De egalisatielaag blijf ik aanraden: de droogtijd zou beperkt zijn.  

Een idee van een prijsverschil met 'echte' vloerplaten?  Vergeet de prijs van de lijm niet ;-).

En als je doel inertie is: dan is het gewicht natuurlijk een voordeel van de anhydriet vloer; waarbij natuurlijk de vraag is welke graagkracht je voorziet die de constructie aankan.