warm dak vochtperikelen?

Dag,

Korte intro over mijzelf:
Bouwfysica is een vak apart. ik heb ±35 jaar gewerkt als onderhoudsdeskundige (in de breedte en alle niveaus denkbaar) en ben goed op de hoogte van veel kennis. Ik heb zelf ook aardig wat kennis gegenereerd (ik ben 1 van de ontwerpers van de onderhoudskwaliteitsmeting, later bekend als de RGD-methode en weer later werd dat een NEN-norm). ik heb een aantal jaren gewerkt als kostendeskundige en materiaaldeskundige, rond aan de wieg van onderhouds-besteknormeringen … , waarbij ik veel kennis heb verworven en gegenereerd. Bijzonder mooie tijd, maar ik vond de uitvoering - begeleiden en managen van onderhoud van gebouwen toch het mooiste. ik heb dan ook voor diverse overheden brede mjo-advies gegeven (laatste gemeente R-dam voor de dir. van Gemeentewerken)
Dat was 'vroeger', nu doe ik iets heel anders. Ook heel bijzonder: begeleiden van jonge mensen bij hun studie: wij runnen een onderwijsondersteunend bedrijf (huiswerkbegeleiding en bijles, coaching).

De situatie:
Op ons huis heb ik 27 jaar geleden een hsb- opbouw geplaatst. De buitenschil is doorgemetselde gele steen.
Toentertijd (± 1995) was het ontwerp volledig DUBO, inclusief hemlock kozijnen. een keuze die ik later heb moeten berouwen). We hebben echter een geweldige opbouw, en de kozijnen, op wat aanpassingen na, zitten er nog steeds in (zonder houtrot!!)

De opbouw is redelijk standaard, van binnen naar buiten (wanden): dubbele gipsplaat, dampremmede PE-folie, houtconstructie met glaswoldekens 10cm, kleine luchtspouw, baardvrij metselwerk.
Het dak is iets anders (uiteraard): van binnen naar buiten: stucwerk, gipsplaat, balkenlaag, underlayment 18 mm, damremmende PE-folie, steenwol dakplaten (hoge persing) 10 cm, 2 laags bitumen.
Na ong. 14 jaar hebben we het dak overlaagd met EPDM, eenvoudige reden was dat de bitumen aardig craquelé begon te vertonen en ik niet wilde wachten op lekkages. Het dak was en is dus om die reden nog steeds waterdicht.

So far so good.

Vorig jaar pv-panelen laten plaatsen.
We verdienen nu echt geld - we zien letterlijk de meter terugdraaien met een flinke snelheid (oude draaischijfmeter). 😎 zolang het duurt (salderingsregeling …).
Toch is er een probleem ontstaan. Ik vermoed dat de heren pv-dakhazen tijdens het plaatsen wat wild geweest zijn en een lekje hebben gemaakt in de EPDM. (kan ik helaas niet bewijzen).  Er zit dus nu vocht tussen de bitumen en de EPDM,
Dat zou voor het dak niet veel uitmaken, ware het niet dat ik de oude afvoeren wel heb moeten verwijderen en aldaar nieuwe heb ingeplakt in de EPDM. Dit is dus nu een plaats waar vocht, zij het in niet heel grote hoeveelheden (gelukkig) toch de constructie in kan lopen. Ook wordt zo (waarschijnlijk) ook mijn isolatie nat, en dat is natuurlijk zeker niet goed!

Kortom: we zitten nu aan de vooravond van een (gedeeltelijke) dakrenovatie. Flink balen natuurlijk, m.n. vanwege de kosten, maar ook omdat ik dit dak eigenlijk nog 50 jaar zou zien liggen, mede omdat ik toch een sterk vermoeden heb dat de dampremmende folie niet voldoende zijn werk heeft kunnen doen door ongewilde perforaties: omhoogedrukte plinters, veroorzaakt door roest in de schroeven waarmee het dakbeschot geschroeft zit (wie denkt daar nou aan, tijdens ontwerp?: voortaan rvs gebruiken dus - bestek aanpassen).

Toch rijst dan nu de vraag, nu ik dan toch (gedeeltelijk) ga renoveren/vervangen: is een warm dak nou eigenlijk wel zo'n goede optie?
Als dan nu daar meer over nadenk dan is de buitenste laag wel heel erg waterdicht!. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar er knagen vocht door de hele constructie heen, terwijl er van onderaf altijd wel vocht in het pakket kan komen: een dampremmende folie is maar zo goed als de de totale dichting toestaat: er zijn altijd perforaties …
Klein dilemma dus: theoretisch zou dus een 2-zijdig volledig dampdicht pakket uitstekend zijn. het probleem schuilt dus in het feit dat je achteraf nooit kan controleren of de onderste (dus binnenzijde) dampremmende laag zijn werk voldoende doet.

We willen nu gaan renoveren en de gedacht is om ong. 2/5e van het dak te vervangen omdat ik denk dat daar ergens een lek zit.
het hele pakket er af en vervangen voor miofol folie, PIR-plaat, EPDM.
We kunnen gelijk het pakket wat upgraden door er een goed afschot in te maken en dus de laag enkele cm's dikker te maken. de aanheling op bestaand lossen we op door een goede overlap met EPDM, stevig en breed gekit.

Mijn vraag is dus:
Willen de hier aanwezige (mede)experts even hun gedachten laten gaan over bovenstaand en mij voorzien van enig repliek, dat zou ik bijzonder waarderen!

Ik stuur wat foto's mee om een indruk te geven.
ook een foto van mijn nieuwste aanwinst: een Facro dakraam, waardoor ik nu van binnenuit het dak op kan. Een prachtig ding met een uitstekende isolatiewaarde!

Ik zie reacties met grote belangstelling tegemoet.

(PS: we gaan eind september een mooie weekend uitzoeken en het dak 2 a 3 dagen openen en weer sluiten.) 

 

Bestanden als bijlage
Reacties

Ik zou eerst laten onderzoeken of er wel een lek is.  Volgens mij moet zo een epdm firma in staat zijn gaten te vinden.   

En ik gok dat in hun garantievoorwaarden niet staat dat je niets op je dak mag zetten.