Warmteabsorberende pleistering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

net gelezen in de septembereditie van Natuur en Techniek: in Duitsland hebben onderzoekers een aanvulstof gemaakt voor pleisterwerk die er voor zorgt dat een pleisterlaag van 6 millimeter dik dezelfde warmtecapaciteit verkrijgt als een stevige stenen muur.

De aanvulstof bestaat uit kleine platic kogeltjes die gevuld zijn met paraffine (was). De paraffine in de kogeltjes smelt als de temperatuur stijgt en slaat daarbij de warmte op als latente energie. Daalt de temperatuur weer, dan gaat de was weer over in vaste fase en geeft daarbij terug warmte af.

De capsules hebben geen invloed op de structuur van de pleister en 'lekken' zijn uitgesloten. Tot 1/4 van de massa van normale pleistering kan vervangen worden door de kogeltjes.

Inmiddels zouden deze aanvulstoffen in Duitsland commercieel beschikbaar zijn.

Heeft iemand daar al ervaring mee? Zou handig van pas kunnen komen om bij houtskeletbouw de thermische capaciteit van de woning op te krikken en zo de kans op oververhitting te verminderen.

Groeten,
Lieven.