Warmteberekening

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Is de warmteberekening voor de installatie van cv dezelfde voor - convektoren
- radiatoren
- vloerverwarming
of is het resultaat anders daar bv. met vloerverwarming de temp. in de leefruimte's iets lager mag staan dan met de 2 vorige?
Heeft dit invloed op het nodige vermogen van de ketel?

Bij onze warmtestudie komen ze aan een totaal vermogen van 37.4kw en raden ze ons een ketel van ongeveer 34kw aan.
Beneden hebben we vloerverwarming en boven radiatoren voorzien. Is deze ketel(condensatieketel) goed of te sterk.
We gaan waarschijnlijk een zonneboiler voor sanitair en cv water installeren. Heeft dit ook invloed op de sterkte van de ketel ?

Mark

Reacties

hallo,

Ik ben een 3de jaarsstudent graduaat mechanica en ik moet voor het vak toegepaste mechanica een werk schrijven over warmteberekeningen. Hierin moet ik zeker vermelden welke factoren van belang zijn bij de keuze van mijn verwarmingselement en ook welke soorten verwarmingselementen er beschikbaar zijn.Evenals een voorbeeld van een warmteberekening. Is hier iemand die mij hierbij kan helepen met nuttige informatie.

alvast bedankt,
dries

Beste

Hoe wordt de lage temperatuurs factor juist bepaald (cfr. de 1.6 in het rekenblad van Bjorn)? Is dat een omzetting van 75/65/20 standaard naar lage temperatuur, en naar welk regime juist.

Volgens mijn info is vb een omzetting van 75/65/20 naar 60/40/20 al minstens een factor 2 en het verschil in die factor zorgt voor significante verschillen in de warmteberekening.

Alvast bedankt

Groetjes

Lode

Lode

Die wordt proefondervindelijk bepaald voor zover ik weet, en verschilt dus van leverancier tot leverancier. Zo kan je verschillende factoren vinden bij de verschillende merken.

Hans

Ik kan er allemaal niet meer aan uit
Ik heb een huis waar het volgende berekend werd :
warmteverlies : 203 W/K
Globaal isolatieniveau : 0.36 W/m²K
K32

Wat voor verwarmingsketel moet ik dan nemen ? (met hoeveel kW-waarde) ?

Awel, je (theoretische) warmteverlies is 230 Watt per Kelvin (en 1 Kelvin = 1 graad Celcius). Dus stel dat het buiten -10 is en binnen is het 22 graden dan heb je een warmteverlies van 230 x 32 = 7360W. Kortom, om je huis in zo'n omstandigheid op 22 graden te houden heb je een 7.36kW nodig. Bij -8 en +20 is dat dan nog 6.44 kW en in het meer voorkomende geval +5 en +20 heb je 3.45kW nodig.

Merk op: dit is enkel om de situatie te behouden. Zet een deur open en je hebt meer energie nodig, wil je bijwarmen heb je meer energie nodig, wil je warm water heb je meer energie nodig,...

Ik zou dus direct denken aan een modulerende ketel van een 10kWh a 12 kWh met (zonne)boiler.

ok, verkeerd gelezen je hebt 203kW/K verlies en niet 230. De berekende waarden zijn dus respectievelijk 6.45kW, 5.68kW en 3.05kW...

Een zonneboiler gaat me wat duur worden nog denk ik.
Maar ik zag et op een prijslijst van condenserende gaswandketels dat de 13 17 25 kW evenveel kosten. DE 9kW zelfs meer.
Waarom kosten die maar evenveel, waar zit het verschil dan in ?

Qua materiaal en werk zit er niet veel verschil tussen een 9kW en een 24kW. Daarbij moet je nog de research bij tellen ook. Ik kan me ergens wel inbeelden dat een modulerende brander tot 25% op 9kW al iets moeilijker is dan voor 24kW. De regeling bij de ene moet dan gebeuren op 2.2kW terwijl bij de andere dat 8kW is. Als je dan moet regelen op een afwijking van 5% dan is dat in het ene geval 0.11kW en in het andere geval 0.4kW. Vertaal dat naar sturing van hoeveelheid gas en je merkt direct dat hoe lager het vermogen hoe fijner de sturing moet gebeuren en da's niet simpel.

Dus ik kan beter een ketel van 30kW nemen dan eentje van 12kW als de prijs van de ketel hetzelfde is ?
Scheelt dat dan niets in het verbruik ?

nee, je neemt beter een ketel waar je genoeg aan hebt maar zeker niet TE ruim.

Om in condensatie te gaan heeft je ketel tijd nodig om op regime te beginnen draaien. Daarbij kost een "start" altijd extra energie en slijtage.

Een ketel van een bepaald type heeft altijd een zeldfe modulatie. Stel dat dat 25% is, dus het laagste vermogen is 1/4 van het hoogste vermogen. Je ketel van 30kW kan dan dus als laagste vermogen een 7.5kW leveren (maar ook niet minder) terwijl eentje van 12kW kan gaan tot 3kW.

Stel nu dat je warmte vraag 3kW is (wat zeer veel meer zal voorkomen dan je maximale vraag van bv 7kW). Dan moet de 30kW ketel de hele tijd aan en uit gaan omdat hij telkens 7kW geeft als er maar 3kW nodig is. Dus 2 tijden uit en 1 tijd aan. Dus veel energie verbruikende "starts" en geen regime. De ketel van 12kW netjes continu draaien. Dus lekker in regime gaan en geen onnodige starts. Kortom: de ketel van 12kW zal voor een lager verbruik zorgen dan de 30kW.

En daarom neem je dan beter een 12kW ketel, zelfs al kost die ietske meer.

btw, ik zou zelfs durven zeggen dat een 12kW ketel technisch geavanceerder is dan een 30kW ketel. Niet zomaar getallekes vergelijken want soms zijn die dingen omgekeerd evenredig.