Warmtepompboiler ter vervanging van zonneboiler?

Wij zijn momenteel op zoek om onze huidige zonneboiler te vervangen en krijgen overal het advies om ipv een zonneboiler voor een warmtepompboiler te gaan. Zonneboilers zouden minder en minder geplaatst worden door oa de vele problemen met glycol hoor ik dan.

Maar momenteel zitten wij al met een warmtepomp van Daikin die ons van warm water en verwarming voorziet, dus vraag ik me af wat de winst nog zal zijn met een warmtepompboiler die het sanitaire warm water volledig overneemt. Nu hadden wij onze zonneboiler die in de zonnige maanden onze boiler op temperatuur bracht. 

Verder hebben wij nog zonnepanelen die momenteel nog 15% meer opbrengen dan ons eigen jaarverbruik en ben ik één van de gelukkige die nog een terugdraaiende teller heeft. Nu onze zonneboiler aan vervanging toe is, en ik in januari 2025 mijn terugdraaiende teller verlies, wil ik van het komende jaar gebruik maken om zo energiezuinig om te springen met onze geproduceerde energie. Zeker de wintermaanden wacht ik met een bang hart af...

Reacties

Kan je even duiden waarom de zonneboiler aan vervanging toe is.  Ik ken een zonneboiler van bijna 50 jaar oud die het nog goed doet...

En waarom zou je naast je warmtepomp die dus blijkbaar warm water maakt ook een warmtepompboiler willen? Ik weet dat je de vraag stelt; maar dat lijkt me even triviaal als een tweede auto aanschaffen als je al een auto hebt en maar 1 nodig hebt.  Misschien zijn er goede redenen voor; je wilt twee auto's op de oprit, je vindt die ene auto maar eenzaam...  Maar een nuttige reden kan ik niet bedenken.

Warmt de warmtepomp zelf hetzelfde boilervat op als de zonneboiler? 

 

Hey Walter, alvast bedankt voor jouw antwoord. De zonneboiler heeft nooit echt goed gewerkt, lekte van in het begin maar ondertussen is de persoon die hem plaatste niet meer te bereiken...niemand anders wil er aan werken, is blijkbaar geen normale setup. Ik zit met vaccuumbuizen waar ik op zich tevreden van ben, behalve dat nu de teperatuursensor stuk is en iedereen die ik lat langs komen er niet aan wil beginnen omdat de installatie zelf niet proper gedaan is. Ik wou dus kijken voor een nieuwe maar iedereen raad mij een warmtepomp boiler aan...

In ieder geval: als je een warmtepomp hebt die warm water maakt, heeft een warmtepompboiler geen meerwaarde.

Ps; en probeer toch nog iemand te vinden die die zonneboiler wil herstellen.  Er zal wel ergens iemand zijn die die herstelling wil doen.... geef niet te rap op.

 

Hey Walter, nog maals merci voor het antwoord, en de extra moeite voor de PS achteraf :-) wordt gewardeerd.

Probleem is, ik zit in de regio Ieper, en diegenen die ik al liet langs komen zien het niet zitten om de bestaande installatie aan te pakken. Moest je iemand weten die je kan aanraden dan hoor ik het graag :-)

Ben er in ieder geval aan uit nu dat er geen warmtepomp boiler komt, je bevestigde mijn vermoedens. Wordt case kijk ik om een nieuwe zonneboiler te laten plaatsen, als ik iemand vind om dat te doen... :-)

Hier is het tegen Leuven... voor hier in de buurt zou ik  nog eens.contacten kunnen aanspreken.  Voor het verre Ieper moet ik passen -dit gezegd zijnde... ik probeer toch eens.  

Ik denk dat je het meeste succes kan hebben met een beginnende installateur.   

Langs de andere kant; als de installatie altijd wat problemen gaf, is het misschien geen slecht idee ze eens te vervangen.  

Maar ze dan weer te moeten vervangen voor een temperatuursensor van een paar Euro is ook weer dom...

Stel zeker duidelijk dat je bereid bereid bent in regie te laten uitvoeren.   Eventueel met vervanging van de controle eenheid -als die van een minder merk zou zijn.  

 

Walter

Probleem met glycol: Eis dat men 100% zuiver propyleenglycol (nagenoeg onschadelijk) gebruikt.

Ik heb dit meer dan 10 jaren geleden toegepast in zulke installatie met uitstekend resultaat.

Nooit meer "overkoken" van de installatie (wat met alle soorten glycol/watermengsels niet uitgesloten is).

 

Wij hebben hier sinds een 10-tal jaar ook een Vaillant zonneboiler-systeem met vacuümtube-collectoren. Veel problemen mee gehad: tubes kapot door hagelbui, lek in primair circuit, kapotte overdrukklep aan de boiler die 60m³ warm water over het dak deed weglopen, het boilervat zou moeten vervangen worden wegens een lek dat momenteel steeds meer begint te druppen. Wij plannen een grondige verbouwing en stappen over naar geothermie in combinatie met meer PV panelen (degene die er al lagen van 2007 ondervonden niets van de hagelbui). De eveneens problematische condensatie-gasketel kan er ineens ook uit.  De enkele firma's die ik al aansprak, raadden af om de vacuum-collectoren te proberen combineren met de wp-boiler, het motto: Ingewikkelder en geen meerwaarde, maw. keep it simple.