Warmtewering rijhuis

Op de bovenste verdiepingen van mijn rijhuis kan het in de zomer heel warm worden, dus ben ik op zoek naar een oplossing voor warmtewering.
We hebben al een airco staan, maar dat is remediëring en die slorpt elektrictiteit, meer dan de opbrengst van mijn zonnepanelen.
Ik ben nu op zoek naar een oplossing die het probleem aan de bron aanpakt met zon/warmtewering.
Volgens mijn info mag zonwering langs de buitenkant niet wegens beschermd stadsgezicht. Klopt dit ?
Eén oplossing die ik kon vinden was het plaatsen van zonwerende glasfolie aan de binnenkant van de ruiten. Iemand hier ervaring mee ?
Nog andere suggesties ?

Reacties

het belangrijkste aspect van oververhitting is via opake (doorschijnende) delen zoals (dak)ramen.

dus zonnewering (hetzij via buiten, hetzij via gordijnen, hetzij via folies) is van primordiaal belang (meer dan 30% van de oververhitting).

als je folies plaatst, die je te kijken naar het type glas: bij sommige ruiten MOET de folie op de buitenkant, bij andere types glas mag het ook op de binnenkant.

Ga je ong. 3°C mee winnen.

Het andere aspect tegen oververhitting is passieve nachtkoeling: 's avonds eenraam beneden deels open (schuif/kip) en boven ook en dit laat je open tot in de voormiddag.

Ook weer goed voor meer dan 30% beperking van de oververhitting. 

"Volgens mijn info mag zonwering langs de buitenkant niet wegens beschermd stadsgezicht. Klopt dit ?"

=> je zal eens moeten gaan praten met de ambtenaren van ruimtelijke ordening.  Er zal niet specifiek staan dat zonnewering niet mag, maar aanpassingen aan de buitenzijde niet mogen.  En waar stopt/start dat; is een tijdelijke zonnewering toegelaten?  Een 'verborgen' zonnewering die enkel te zien als ze afgelaten is... is zelfs een verduistering van de ramen niet toegelaten etc...

Zoek eens op wat je juist nodig hebt; op het zuiden misschien enkel een kleinere oversteek, Oost en west moet je eventueel raam volledig afdekken (wegens de zon die lager/hoger staat).  

De folies -permanente- hebben dezelfde problemen als 4-seizoensglas; beperking zonnewinst in winter en te weinig afscherming in de zomer.  

Wel zou ik altijd maximaal zon afschermen langs de buitenkant; dat is veel efficiënter dan alle 'langs binnen' verbeteringen.  

Merk op dat je altijd kan testen wat zonnewering kan brengen.  Zet tijdelijk alu folie langs de buitenkant, knutsel iets met zuignappen en doeken , of breng een doek op een andere manier voor je raam.  Je kan je voorbereiden op de volgende hittegolf en eens een weekje testen wat zonnewering kan brengen.  

En zoals iv64 aanbrengt; zorg voor een goede nachtkoeling zodat je iedere ochtend met een koel huis kan starten.  Kijk of je ergens een schoorsteeneffect kan creëren zodat koele lucht van de benedenverdieping naar boven kan gaan.

Walter

 

Hoi Bart,

Ik had begrepen dat reacties op je vraag eerder niet werkten -bug in forum.

Komt deze reactie wel in je mailbox?

Walter