Wat is een alternatief voor PUR spuiten na het plaatsen van (dak)ramen?

Dag iedereen,

Ik zie dat PUR tegenwoordig voor heel veel dingen gebruikt wordt, waaronder ook het toemaken van luchtspleten na het plaatsen van (dak)ramen. Gezien ik supergevoelig ben voor alles dat chemisch is, zou ik dat graag vermijden. 

Ik woon in een oud huis en ik heb eens gekeken in het éne kleine dakraampje dat hier al jaren zit en het lijkt erop dat alles mooi opgevuld is met massief hout. Was dat vroeger de manier om luchtspleten op te vullen?

Alvast bedankt!

Voor wie vragen heeft over mijn gevoeligheid voor chemische middelen: hoe raar het ook klinkt, maar ik krijg pijn aan mijn ogen als er iets chemisch in mijn huis komt. Zo kan ik niet tegen een nieuwe zetel (daar zit schuim in) dus die moet eerst wat "uitgassen". Ik kon niet tegen onze nieuwe binnendeuren die uit MDF en spaanplaat bestonden, die heb ik moeten wegdoen en vervangen door massief eik. Het is een vreselijk iets waar ik moet mee leren leven maar het zorgt er voor dat alles wat hier in huis komt zo ecologisch mogelijk moet zijn, wat dan weer goed is voor de planeet. En voor die reden wil ik graag ook PUR mijden uit mijn huis.

Reacties

De betere manier is gewoon rots/glaswol gebruiken voor het opvullen en een luchtdichtingstape die raam en muur verbindt.

Opvullen met hout lijkt me meer werk en isoleert minder.

Ok, goed om te weten.

Ik vermoed dat ik ook iets als hennepwol of schapenwol kan gebruiken hiervoor?

Een ecologische luchtdichtingstape zal niet bestaan vermoed ik? Maar dat is niet zo erg.

Hoi Sam, 

andere isolatie producten kunnen zeker ook.

Ivm Ecologisch luchtdichtingstape: die komen nogal eens uit het schap van fabrikaten met een redelijk ecologisch bewust zijn.  Je kan eens kijken bij bv Pro Clima.  Of kijken wat Ecologische bouwproductverkopers aanbieden zoals bv Ecomat.  

Walter

Ps; eigenlijk zou de architect moeten voorschrijven hoe dit moet worden afgewerkt.   

Ps bis: iemand stelde hier even terug dezelfde vraag; ik kreeg het toen moeilijk uitgelegd.  Het lukt deze keer blijkbaar beter ;)-.

Beste Sam, 

Ik kan u niet antwoorden op jou vraag maar ik zie dat andere mensen hier wel jou wel konden in helpen. 

Meervoudige chemische overgevoeligheid daarentegen, ik weet er alles van. Wij zijn omwille daarvan al 3x moeten verhuizen, ook via huisarts aanvraag voor woning onderzoek door agentschap zorg en gezondheid ingeschakeld om te weten wat precies zo parten speelt elke keer. Je raadt het vast, geen hulp, geen metingen, geen advies. Gassen meten, formaldehyde etc, fijnstof met chemische componenten. Dit is duidelijk iets iets wat onder de mat moet blijven en we werden echt totaal niet geholpen om uit te zoen en als we vito aan te spreken kregen en de persoon op het departement binnenlucht kregen we helaas ook het deksel op de neus. Ondanks dat verschillende Belgische Universiteiten de koppen samen staken om te kijken of er iets die schadelijke moleculen (die wij niet met het blote oog zien maar wel, ook bij gezonde mensen kanker veroorzaakt, hart en vaatziekten want ze gaan tot op celniveau in ons lichaam binnendringen, zijn ook xeno-oestrogeen wat wil zeggen dat het zodanig inwerkt op het hormonaal systeem dat in studie's bv kikkers van geslacht veranderden in maar in het lichaam zich manifesteren als hormonale kankers, borstkanker, prostaatkanker ea. Ook leukemie van pleister (de chemische afval pleister), sommige moleculen gaan de electrische geleiding van het hart gaan inwerken etc etc,). Na veel rondzoeken en vragen werden we gewezen op het feit dat België aparte sites heeft voor bouwmaterialen als pleister etc die naar bepaalde landen niet mogen uitgevoerd worden. België is geen koploper betreft gezonde bouwmaterialen. Staat er geen pur fabriek hier ergens ?  

Ofwel was het de giftige pleister, ofwel pur (in situ, naden en kieren, purplaten) ofwel spaanderplaat, laminaat, mortellijm etc. Formaldehyde lijmen die zo goedkoop zijn in tegenstelling tot dierlijke lijmen, caseïne lijmen die vroeger ook heel doeltreffende werkten maar intensiever productieproces hadden, lees het was duurder en het is uiteraard de bedoeling dat aandeelhouders steeds verder winsten boeken, dus er moet ergens op bespaard worden, nietwaar.

Mijn vrouw kreeg de diagnose MCS in uz leuven maar helaas omwille van haar borstkanker ligt het wat moeilijker om een woning aan te kopen. Het is een huzarenwerk of een naald in een hooiberg zoeken naar een woning ver van verkeer want daar wordt ze meteen héél duizelig, onpasselijk, heel erg misselijk van en industrie etc. Even ter zijde, de beste regio in België is de Ardennen en dan meer de streek Vresse - sur semois etc, zolang het niet in een dal is.

Het feit dat PUR wel degelijk niet onschuldig is, zoals soms eens wordt beweerd weet ik aangezien wij voor een tijdje noodgedwongen in een B&B verbleven tot we een geschikte woningen vonden, waar bij navraag waarom zij daar totaal geen last had van ademnood, hoge hartslag etc alleen yton muren met natuurpleister en schuine grenen wanden en als isolatie glaswol werd gebruikt. De vloer was een tegen 30x30 in mortelbed, dus niet in de mortellijm, het is een lange weg geweest om uit te vissen waarom in plaats A het totaal niet leefbaar was, immens kortademig, hele hoge hartslag, ziek, misselijk, duizelig, bloedneuzen etc. Toen men in de B&B alle ramen moest vervangen omwille van de brandveiligheid werd zonder ik het wist met pur afgedicht, het hek was van de dam, zij kon er gewoon totaal niet meer verblijven en geen puffer of allergie pil kon er tegenop. Immens kortademig, totaal niet leefbaar en hele hoge hartslag, de slaap vatten was onmogelijk, bloedneuzen etc. Bij navraag hebben we nadien geweten dat er met pur geïsoleerd werd. 

Ook wij hebben onze lederen salon moeten verkopen wegens de behandeling van het leder en andere salons zijn vaak met houten spaanderplaat binnenframe. De firma PR living heeft echter salons met een beukenhouten frame en de zitkussens met veren en keuze qua stoffering uit synthetisch of katoen. Al onze meubelen met MDF of spaanderplaat zijn de deur uit gemoeten. Gelukkig heeft ikea de serie hemnes die niets van spaanderplaat bevat.

Het is eigenlijk te herleiden naar de Petro-Chemie die veel zaken in handen heeft, medicatie, bouwmaterialen, voeding etc. en die bepalen, die staan boven de politieke besturen, politici die hier tegengas zouden geven zouden geen lang leven beschoren zijn. Dan hebben we partijen als nv-a waar gezondheid ondergeschikt is aan economische belangen en die zelfs helaas middels claims moesten en arresten gedwongen bepaalde zaken aan te pakken zoals nu bv het stikstofarrest etc. De greendeal werd door België en Demir heel koeltjes onthaald. Ook de verwittingen dat kinderen kregen aan Antwerpse scholen werden volledig van tafel geveegd, burgers lieten studie's uitvoeren door wetenschappers en al dat was een maat voor niets. Ty Bollinger legt haarfijn uit hoe dit allemaal ineen zit en met naam en toenaam. Zelfs de artsenopleidingen etc zijn gestuurd door, universiteiten als Yale hebben daar al hun ongrieven over geuit BV. Het zijn helaas moleculen die niet te zien en in veel gevallen te ruiken zijn, dus komen degenen die het aan de man brengen er helaas mee weg..... 

Dus helaas, wie huurt met MCS is de klos en voor alle gezonde mensen is het gewoon wachten tot je kanker krijgt of een hart/longziekte waar je gans je leven niet meer van af komt. En los van het feit dat men niet zorgt voor zijn burgers, als je dan MCS krijgt als Belg dan is het in tegenstelling tot de meest andere landen (Duitsland, Oostenrijk, Australië, Japan allemaal wel herkend)  niet herkend als ziekte en zitten mensen pas echt in de miserie. MCS op wiki kan je die info vinden. Ik had al een diagnose borstkanker en asmta/allergie maar er zijn mensen die hier echt zonder inkomen vallen. 

Tot zover de info, mss boeit het u, misschien niet. Ik wou het toch even mee geven en misschien hebben ook andere mensen er iets aan.

Mocht u ons voor verdere vragen willen contacteren willen wij gerust ons e-mail adres achter laten. 

NB @ Walter-8 bedankt voor de verduidelijking en de uitleg :-) ik had uw vorig berichtjes niet goed gelezen/begrepen vrees ik maar toch bedankt voor de info.

NB zeker ook opletten met bepaalde labels zoals bv natureplus, ooit dachten we laminaat te vervangen door een parket van Ber&Berg en wellicht die lijm was een echte no go voor haar. Meteen kortademig. Zelf iemand van de vrienden die hier kwam kreeg last van de lenzen en die mens had geen astma/allergie en of MCS. Qua bakstenen zou ik deze van ploegsteert aanraden, persoonlijk heeft mijn vrouw daar geen last van want de huidige woning heeft deze bakstenen en als zij in een berging waar die bakstenen bloot staan heeft zij geen last en een vorige woning die met de bakstenen van wienerberger waren opgetrokken was totaal niet te doen, van als zij die berging in kwam kreeg zij zo'n last en snoerend gevoel op de borstkas, pijn aan ogen, hele hoge hartslag dat als ze zich niet had verwijderd dit een catatstrofe was geweest. Just saying. Volgens mij zijn die labels afgekocht net al bij de visserij, je kan er ook niet altijd op voortgaan. Neem gewoon massieve zaken, echte eik, het goedkoper grenen, qua vloeren natuursteen, terracotta etc.. zonder label, een goed product vraagt geen label..

Met vriendelijke groet,

Lindie & Patrick

Dag Patrick, bedankt voor je wel zeer uitgebreid bericht. Heel veel dingen van uw vrouw zijn zeer herkenbaar! Zo staat onze nieuwe leren zetel ook al een hele tijd in de garage omdat ik anders last heb van mijn ogen. Wat bij mij wel het geval is, is dat sommige chemische zaken na een bepaalde tijd "uitgegast" zijn waardoor ik er geen last meer van heb. Dat was bvb het geval met onze stofzuigerrobot. MDF/spaanplaat deuren (vastgemaakt met PUR) waren voor mij ook een hel, die hebben we moeten vervangen door echte eik (vastgemaakt met schroeven).

MCS, Meervoudige chemische overgevoeligheid, daar had ik nog nooit van gehoord. Ergens ben ik blij dat er een term voor bestaat :-) 

Ik probeer zoveel mogelijk van mijn chemische overgevoeligheden bij te houden op mijn blog: https://allergictoplastics.blogspot.com Je moet die maar eens lezen.

Het doet deugd om te horen dat ik niet de enigste ben. Mijn collega's noemen mij de kanarie in de kolenmijn ;-)  Als het voor mij goed is, dan is het voor hen zeker goed. Want zoals je zegt, wie weet zorgen al die chemische bestanddelen bij hen op lange termijn wel voor problemen. 

Over de politieke kant van het verhaal heb ik geen uitgesproken mening. Het percentage van de bevolking die dit soort problemen ondervindt, is zo verwaarloosbaar dat het logisch is dat daar geen aandacht aan besteedt wordt.

Mijn grootste probleem is momenteel een goeie matras vinden. Ik slaap op een matras uit de jaren 60 want bij nieuwe matrassen heb ik het ongetwijfeld zitten. Stuur me anders een persoonlijk bericht via dit forum, dan kunnen we via mail verder ervaringen uitwisselen.

Dag Sam, 

Heel graag gedaan en net daarom wou ik eens reageren omdat niet iedereen hiermee naar buiten komt of hebben astma en zijn zich totaal niet bewust dat hun woning, spaanplaatsgas en formaldehyde (laminaat, mdf, osb) etc hier de boosdoener van zijn, mijn vrouw is aangesloten bij nogal wat lotgenoten groepen betreft astma en allergie, wel geen mcs maar what's in a name , isocyanaten etc. Of het verwaarloosbaar is zou ik niet zeggen omdat er ontzettend veel studie's zijn en héél veel zieken door pollutie (giftige stoffen zijn giftige stoffen, of ze uit bouwmaterialen komen of uit een wagenuitlaat of uit de schouw van de industrie). De WHO vermeld jaarlijks 7 miljoen doden en longfondsen die alarm slaan. We zitten in een tsunamie van giftige stoffen die we dagelijks in onze woningen in ademen. In België had professor Guy Joos zijn voordracht op een congres online geplaatst met de hoge longmortaliteit in België, guess what, het youtube filmpje is verwijderd. 

Mijn huisarts, sportars van een wielerploeg heeft zijn voordracht mbt borstankers BeIgië waar ze ook de koploper zijn door jarenlang gesubsidieerde bedrijfs dieselwagens, gebrekkige wetgeving betreft bouwmaterialen, etc.

Die blog ga ik zeker eens op piepen want ook voor mijn vrouw is het altijd aangenaam iemand te treffen die beseft dat de problemen aan bouwmaterialen liggen :-). Vaak denken mensen dan aan huisstofmijtallergie en dierenallergie etc, dat wordt ook vaak zo naar voor geschoven bewust. Toen ik de toxicoloog recht in de ogen keek wist ik wel hoe laat het was, die potjes moeten bedekt blijven, kost wat kost. Als ik een toxicologische onderzoek onlangs aan de huisarts vroeg om eens te weten waarom zij bv hier in West-Vlaanderen zich steeds zo moe en ziek voelt en in de Ardennen dit een wereld van verschil is, haar borstkanker gaat niet weg uiteraard maar ze wordt verkwikt wakker en kan meer inspanning, ook geen voortdurende hartoverslagen daar (die iwatch zelfs registreert en aangeeft als ze terug is dat de hartslag en trend veel hoger is) etc zei de huisarts, ik mag het zelfs niet aanvragen omwille van de belangen die ermee gemoeid zijn... Misschien heb je de Pano reportage omtrent de giftige stoffen gezien.

Betreft de diagnose, wel goed dat je die hebt. Er zijn mensen die ziek zijn door "enkel" deze diagnose en niet kunnen werken, die mogen op straat slapen of het ocmw opzoeken. Just Saying... 

 

Wat mij nog het meest raakt, een feutus heeft hier allemaal geen verweer tegen, het zijn vrije radicalen die zwaar het DNA beschadigen, immuumsysteem verlagen, Natural Killer Cellen en stamcellen doen afnemen en die wil je optimaal houden want die ruimen kankercellen in het lichaam op. Die stoffen werken generaties door is bewezen in studie's en kankerresearchers (Dr. William Li uit Harvard, onze professor 'T Sjoen eens googelen). Zo ken ik zelf persoonlijk iemand die altijd heel gezond en sportief was en ineens van de ene op andere dag, hij was een veertiger, ziek werd, hij had een harttransplantatie en levertransplantatie nodig, de papa was alcoholist, dus het gaat DNA al van in het sperma aantasten, toxische stoffen.

 

Maw, echt niet denken dat het allemaal zo schaars en miniem is, België en Nederland staan zelfs vermeld in het boek van Dr. William Li waar de epidemiologische studie's aantonen hoe hoog de percentages kanker zijn in België en Nederland en dan somt hij dan de clusters op in welke steden het nog hoger is. Etc.

 

De volgende berichtjes richt ik dan rechtstreeks via een persoonlijk bericht ;-)

 

Hou je goed en we houden contact. 

 

Vriendelijke groet, 

Patrick

Amai, dit is wel een hele negatieve gedachtengang die je daar maakt. Dokters en politici zijn ook maar mensen. Het is logisch dat zij daar weinig aandacht aan besteden. Iedereen kent wel iemand met een gebroken been en beseft dat dat pijn doet. Maar hoeveel mensen kennen iemand die van MDF pijnlijke ogen krijgt? Tel maar eens hoeveel mensen je in je leven al ontmoet hebt en hoeveel daarvan deze problemen hebben, het percentage is uitermate klein.

Ik verwacht ook niet dat iemand dit voor me oplost. Ik los het zelf op. Ik let op met wat ik in huis haal. Zo heb ik net met mijn ramenplaatser afgesproken om geen PUR te gebruiken. De afdichting van de kieren zal ik zelf doen met natuurlijke materialen. Ook met mijn architect bespreek ik dit openlijk. Zo eenvoudig is dat! Ik beperk mijn blootstelling aan chemische stoffen zodat het leven dragelijk blijft. Een groot voordeel is het thuiswerk, zo heb ik mijn omgeving onder controle. Ik werk en leef in gezonde lucht. Mijn huisgenoten genieten hier van mee.

Forums zoals deze zitten vol mensen die in gezondere lucht willen leven en wonen. We zijn goed bezig om dit soort problemen aan te pakken! En het is nog eens goed voor onze planeet ook.

Nog één iets dat misschien interessant kan zijn voor uw vrouw: ik draag enkel katoenen kledij, want van polyester krijg ik ook pijnlijke ogen. Hetzelfde geldt voor mijn beddengoed: een natuurlijke matras met veringen zonder schuim, lakens uit katoen, kussen en dekens uit dons & veren, bed uit massief hout. Mijn slaapplaats verbeteren, is voor mij een grote game changer geweest. Ik draag ook lenzen ipv een bril, want die bestaat ook uit kunststof. Al deze kleine aanpassingen zorgen ervoor dat ik een redelijk normaal leven kan leiden.

Als je mij wilt mailen om verdere ervaringen uit te wisselen: sam.decrock@gmail.com

Mijn excuses aan ecobouwers voor de uit-de-hand-gelopen discussie. Zaken over dokters en politiek horen hier eigenlijk niet thuis.

Beste Sam, 

 

We hebben een communicatieprobleem :-) 

Mij ga je zeker niet horen zeggen dat "alle' artsen hun best niet doen, integendeel, mijn vrouw leeft nog dankzij "sommige" artsen.

Van de huidige politici ben ik zeker niet overtuigd, integendeel... alle info van wetenschappers en artsen researchers ivm de kinderen die astma en ziekte krijgen van in de baarmoeder of aan scholen aan drukke wegen etc werd telkens, nooit aflatend van de kaart geveegd van "sommige" partijen. Niet voor niets heeft zelfs Ivan Devadder een boek geschreven om op te roepen voor integriteit bij politici. De aanbevelign van het GRECO (anticorruptiewaakhond) om cursusen integriteit te volgen voor onze politici. Lees het boek en de columns eens van onderzoeksrechter Walter De Smedt.

Beterft de artsen, het zijn net artsen die hun nek uitsteken en die potjes openen die "bepaalde" politici dicht houden... vandaar dat ik zei, het boek van Dr. William Li, een fantastische arts die in Harvard is opgeleid door Judah Folkman die de nobelprijs kreeg voor een ontdekking waar nu de meeste kankermedicijnenen zijn op gebaseerd. Het is in deze arts het boek dat België en Nederland vermeld staan wat ze zagen in epidemiologische studie's en research, maw waar artsen, wetenschappers wereldwijd van op de hoogte zijn. Ook mijn huisarts heeft ons héél veel info verschaft waardoor we wisten wat er aan de hand was en wat te doen aangezien er 3 x verhuisd moest worden en de woningen nieuw of renovatie een echte no go waren. 

Vandaar ook dat ik vermeld, goed voor u dat je met uw architect kan overleggen en het zelf oplossen. In onze situatie, zoals duidelijk vermeld in mijn vorig bericht is het door borstkanker moeilijker om een eigen woning aan te kopen, onmogelijk is het nooit maar toch.

Goed te lezen dat het voor u perfect manageable is,maar het is helaas wel een progressieve aandoening, het begon bij mijn vrouw ook met dragelijke klachten en het werd toch alsmaar erger omdat er gebrek aan info was, die dan gelukkig via via mij een goeie huisarts aanwees die eveneens streeft voor de goeie zaak en een uitgebreide expertise heeft en die er bovendien achter kwam door zijn renners waarvan er hier heel wat astma kregen en in de buitenlandse renners niet. Je hebt uiteraard de sterke beren met de beste genen, maar dit geldt niet voor de meeste mensen.

Er zijn helaas héél wat mensen met astma in België, longmortaliteit die hoog is, bevestigd door proffen die nu de info moesten verwijderen want de voordracht in he congres werd verwijderd van youtube, kankers door giftige stoffen. Ik ken mensen die door MCS voor euthanasie kozen. Helaas zijn de giftige stoffen niet gereguleerd geweest in "sommige" landen waar er toch volgens de grondwet een bescherming voor burgers dient te zijn. Vandaar dat gelukkig veel mensen de overheden via gerechtelijke claims moeten dwingen om iets of wat te veranderen, zie oa ook het pfos schandaal etc. 

Misschien kan het boek van onderzoeksrechter Walter De Smedt een eye opener zijn en hoe het hier in België geëvolueerd is.... Dr. William Li zijn boek en voordrachten op youtube, Dr. Servan - Schreiber die ook die studie's mbt pesticiden en alle hormoonverstoorders in zijn boek opsomt, professor 'T Sjoen zijn internieuw op radio 2 mbt die giftige stoffen bouwmaterialen etc. Gelukkig zijn er artsen die hun nek uit steken want in België moet men krampachtig de lippen op elkaar houden omdat ze weten dat er nauwelijks regulering is en men burger niet beschermt.

Ik kan u zeggen, geen enkele woning op de huurmarkt vanaf 2020 heeft gezonde bouwmaterialen.... Puur gif..dat gif die inwerkt tot op celniveau.... en doordat er nauwelijks regulering is zagen ze in epidemiologische studie's hoe frequent kankers hier voorkwamen. 

Op de TEDTalk van Dr. William Li kan je duidelijk zien op een slide hoeveel percentage kanker door deze stoffen komt, ik geef het u mee, 95%, dat is niet ik die dit hier even beweert, dit is een gerenomeerd arts en kankerresearch centrum heeft die met wetenschappers wereldwijd de koppen samen staken. 

 

Maar ik hou het hierbij, i made my point already :-) i rest my case. 

Fijne avond, fijn weekend... no hard feelings ;-) 

Toi toi !

 

 

Als allerlaatste, de film Dark Waters bv, verfilming van PFOS ea schandalen in de states die zich voordeed in de jaren 70 als ik mij niet vergis, een advocaat die het lede ogen aanzag en zag hoe ziek mensen werden waar het geloosd werd etc. Dit bleef hier al die jaren wel mogelijk tot pas anno 2021 in België...

Ook Pano heeft er gelukkig onlangs een reportage aan gewijd.... slechts een paar weken terug keren in de tijd en je kunt die vinden.

Ik zou graag tips uitwisselen. Uit uw berichten kon ik de volgende tips destilleren: 

mijden:

  •  spaanplaat, mdf, osb
  •  pleister
  •  pur
  •  laminaat
  •  mortellijm
  •  formaldehyde lijmen
  •  parket verlijmen
  •  bakstenen van Wienerberger
  •  isocyanaten

te gebruiken:

  •  dierlijke lijmen
  •  caseïne lijmen
  •  ytong muren
  •  natuurpleister
  •  glaswol
  •  mortelbed
  •  zetels in beukenhout met veringen en katoen (PR Living)
  •  massief hout (ikea hemnes)
  •  bakstenen van Ploegsteert

Zijn er nog dingen die u kan aanraden?

Wat is natuurpleister? Is dat leem of zijn er nog andere?

Ik vraag me af wat er in de Wienerberger bakstenen zit die niet in de bakstenen Ploegsteert zit. Ik dacht dat bakstenen sowieso altijd natuurlijk waren?

Hey Sam, 

 

Ik zou je heel graag vooruit helpen want mij heeft heel veel geld, tijd en frustratie opgeleverd. Echter, ik heb ook niet alle kennis en waarheid in pacht, ik ben geen architect of wetenschapper. Wat je eruit gefilterd hebt is al een heel goeie leidraad. Behalve betreft pleister. 

Kijk eens op fiches van VIBE ivm pleister en alle andere materialen, daar vond ik ongelooflijk veel info, met verlijmde parket moet je echt wel oppassen, het wordt gelabeld als ecologisch, ik denk wel dat de herkomst en grondstoffen met het grootst respect voor natuur geproduceerd worden en daarom een Ecolabel kreeg maar de gerbuikte lijm (3 lagen massief hout, bovenste laag is eik en 2 onderste vuren hout) is echt een no go en ik ben zeker dat het voor jou niet anders zal zijn. Vynil en laminaat moet je absoluut niet proberen ondanks ook bepaalde labels etc. 

Betreft pleisters, niet alle pleisters zijn problematisch, wel de afval pleister uit de energie industrie (degene die waarvoor België een site apart heeft die naar veel landen niet mag uitgevoerd worden) natuurpleister, fermacel etc zouden normaal denk ik geen probleem geven, al zijn er overal denk ik wel biociden aan toegevoegd. Ik ben wel geen architect of wetenschapper om te weten wat dan precies het verschil is. Leempleister heb ik geen ervaring mee, als je dit doet heel goed informeren en niet bij de verkoper zelf........ proberen samenstelling te weten.

De studie van Tom Haerinck van WTC bouw ea studies hebben mij gelukkig veel antwoorden verschaft waarom er (ondraaglijke) hartklachten ontstonden in een woning die landelijk gelegen is ver van verkeer en industrie. En eens de woning buiten de woning pas alle klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Zelfs haar huid brand als ze in een woning moet verblijven die met in situ pur geïsoleerd is en vloeren in mortellijm etc. VOC voltile organic compounds.

In 1 woning bv, waar dan overal wel vloer lag moest ik letterlijk naar buiten omdat mijn hart zo bonzde elk keer en alles dicht snoerde op mijn borstkas, mijn luchtwegen die dicht gingen. 2 Bergingen in blote bakstenen, de rode snelbouwers... en pleister muren ongeschilderd (wellicht toxische pleister, zij herkent inmiddels de typische geur als je zo'n woning binnenkomt). De mensen voor ons, de mevrouw had nooit astma gehad en vertelde dat haar huid helemaal in uitslag kwam en dat zij met neussprays en puffers voor longen moest rondlopen. In die woning kon mijn vrouw niet meer binnen op de duur. Tijdens verhuis hebben vrienden helpen als afsluit de woning nog eens dweilen en wij dachten nochtans, oef een woning zonder mdf of laminaat? Zucht.

Ik ben maar een leek die helaas door ondervinding al heel veel geld kwijt is door telkens te moeten verhuizen, in een B&B te moeten wonen omdat het simpelweg niet vindbaar is/was op de huurmarkt een gezonde woning. 

De regel die ik nu aan houdt is niets van lijm, ook geen ecologische, voor mij persoonlijk, dat is niet allemaal zo correct hoor die labeling, en of jij dit ziet als samenzweringstheorieën dat is uw volste recht, maar ik heb die info helaas door ondervinding en zelfs van iemand die een (groot) bedrijf heeft die vloeren in Linoleum doet. Ik ga geen namen noemen maar het bedrijf plaats vloeren in alle ziekenhuizen. Ik kan u die mail eens doorsturen indien gewenst.  

Geen verlijmde lagen houten vloeren ook al is het vuren, eik etc. Enkel massief, ofwel eik of grenen of vuren. Woning waarvan naden en kieren en isolatie niet met pur gedaan zijn. Van architecten weet ik dat dit vanaf jaar bwj 2000 quasie alle woningen met pur geïsoleerd zijn. En qua vloeren, ook al hangt er een label aan, niet doen zou ik zeggen, neem gewoon terrracota, natuursteen etc. Het label alleen al doet mij al huiveren omdat ik er nare ervaring mee heb en naïef vertrouwde op. En natuurproduct is niet gelabeld..... 

 

Ik hoop je voldoende antwoorden te hebben verschaft, mocht je nog zaken willen weten, steeds bereid om te helpen. 

 

Succes met uw werken, verbouwingen. 

 

Groet

Dag Sam, 

Wij hebben de spleten langs de dakvensters opgevuld met schapenwol; werkt uitstekend. We kozen trouwens voor Fakro-dakvensters, en zij raden het zelf aan/je kan het erbij kopen (in een pakket 'onderdakkraag', om je dakramen zo goed mogelijk te laten aansluiten op je onderdak, o.a. te vinden bij Eurabo).

Succes ermee!

Maureen

Bedankt Maureen. 

Ik had ondertussen de schapenwol voegenband gevonden hier: https://www.dubomat.nl/schapenwol-voegenband.html

Een ander vraagje: waarom Fakro en geen Velux. Zijn die op één of andere manier ecologischer misschien?

Groeten,

Sam

Ahja, Isolena, die wol (in matten) gebruiken wij ook om onze muren te isoleren.

over de Fakro vs Velux kan ik geen echt uitsluitsel geven; wij kozen voor Fakro omdat

1. ze modellen hebben met een handvat onderaan, Velux doet dat niet (meer?).

2. Ze worden verkocht bij Eurabo, dé plek waar we zowat al onze eco bouwmaterialen vandaan halen (en waar we kei tevreden klant zijn, zowel voor prijs, kwaliteit als professioneel advies) + ze hadden een kortingsactie omdat we 3x dezelfde nodig hadden.

3. Ze zijn naar het schijnt iets makkelijker plaatsbaar als DIY'er; en dat is inderdaad heel vlot gegaan (hier 2 personen omwille van de grootte & gewicht, maar anders qua logica simpel & alleen te doen).

4. Ze zijn iets goedkoper, en Eurabo geeft mee dat er qua kwaliteit geen verschil is met Velux; dat het vooral ligt aan een goede plaatsing (en aansluiting onderdak) of je dakvenster al dan niet jàren meegaat.

Anderzijds ga je veel professionele plaatsers tegenkomen die al heel hun carrière met Velux werken en nooit iets anders zouden willen, dus ja. Het is een keuze die je moet (durven) maken. Na 2 jaar nog geen enkel probleem mee; binnen 20 jaar zullen we meer weten ;-)

Groetjes,