wat met muur bij HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een stuk bouwgrond voor halfopen bebouwing. Momenteel zijn we nog niet van plan van te gaan bouwen, maar onze buren al wel. Nu stellen zij voor om onze muur al mee te zetten, vlak tegen hun muur (wij zouden hem dan wel betalen uiteraard). Zij zeggen dat als we later een muur zetten tegen hun muur dat we dan in hun muur moeten boren en dat het beter is (en makkelijker) om die muur nu ineens mee te laten zetten.

Nu twijfelen wij nog tussen houtskeletbouw en traditioneel. Maar als we dan al één van onze muren in steen zetten, kunnen we dan nog wel in houtskelet verdergaan? Of is het niet nodig om die muur nu al te zetten?

Kan er iemand ons hierover wat goede raad geven?

Uiteraard willen we energiezuinig bouwen...

Reacties

Een goede raad: laat de scheidingsmuur door uw gebuur optrekken zoals de wet voorschrijf!!! Volle steen!!!. De tijdelijke afscherming die hij nodig heeft tegen de neerslag is natuurlijk een meerkost voor hem en die wil hij vermijden. Laat zeker geen spouwmuur plaatsen want achteraf hebt u dan supplementaire kosten om er nog een muur tegen te plaatsen voor de draagkracht van de gewelven. (ik heb hetzelfde voorgehad, daarmee!!!!). U mag toch , na overname van de halve muur, in uw eigen muur kappen. Uw buur ziet natuurlijk zijn eigen profijt!!

Johan,

ik weet niet wat jij hier allemaal durft schrijven maar staat vol fouten.

elk één muur bouwen en op grens isolatie tussen de 2 muren is voldoende volgens belgisch recht

als elk zijn muur bouwt is dit meer dan voldoende, wie eerst bouwt moet wel zorgen voor isolatie en regendichtmaken van deze tijdelijke wachtgevel

Stefan

Ik zie hier heel wat tegenstrijdige informatie verschijnen.

Mijn advies is dus, raadpleeg een architect, die zal wel weten wat er wettelijk moet en wat er functioneel aan te raden is. Kies da best ook een architect die ervaring heeft met houtskeletbouw.

Beste,

Wij gaan in Dendermonde een rijwoning bouwen in houtskelet (LEW). Aan de linkerkant is er zeer recent al een traditionele nieuwbouw gezet, waarbij de stenen scheidingsmuur volledig op de grond van de buurman staat. Wij moeten dus geen muur overnemen en volgens onze architect (specialist houtskelet en LEW), die contact opnam met de dienst stedebouw van de stad, mag onze houtskeletwoning hier direct tegengeplaatst worden, dus zonder nog een extra stenen muur te moeten optrekken. Er komt tussen de 2 woningen wel een isolerende houtvezelplaat (uiteraard ook aan de rechter zijgevel: deze plaat gaan we dan wel moeten afschermen tot er rechts ook een nieuwe woning komt).

Gino.