waterontharder of -verzachter

Ik wil een waterontharder installeren.

Welke types zijn een aanrader?

Hebben jullie goede ervaringen met een bepaald type?

En welke types zijn niet schadelijk voor je gezondheid als je kraantjeswater drinkt?

Heeft er iemand ervaring met een toestel met polyfosfaatzouten?
 

Reacties

Ik zou in de eerste plaats een hardheidsmeting uitmeting uitvoeren.  

En kan je benoemen op welke manieren je probleem hebt met kalk.  Ook al is ons water redelijk hard hebben we nauwelijks problemen.  

En een douchekop, kraankop of espressomachine af en toe ontkalken noem ik geen probleem. 

En ons warm water is op relatief lage temperaturen opgewarmd en daar hebben we ook geen probleem mee.

En dan het belangrijkste; er zijn projecten om het kraanwater in centrales te ontharden.   Komt dat binnenkort bij jullie ook? 

Walter 

Dag Walter,

Bedankt voor je reactie.

Het water is hier echt te hard met als gevolg dat ik kranen na x aantal jaar moet vervangen omdat ze te sterk zijn aangetast. Dit ondanks het regelmatig ontkalken van de kraankoppen. 

Ik heb geen idee of er hier gewerkt wordt aan een centraal project. Ik woon in Oudenaarde.

Indien er geen centraal project is, dan kan ik niet anders dan zelf te ontharden.

Dorien

Er bestaan inderdaad verschillende types of toestellen om leidingwater te ontkalken, het ene al twijfelachtiger dan het andere.

Tot hier toe is er maar één type toestel dat de kalk effectief uit het water haalt en waarvan de goede werking bewezen is en dat is een ionenwisselaar. Een ontkalker met zout dus.

Drinken van zulk ontkalkt water brengt geen gezondheidsproblemen mee. Je mist enkel dat kleine beetje kalk dat voor uw gestel onontbeerlijk is. Echter het gedeelte kalk dat je via kalkrijk drinkwater zou binnenkrijgen is echt wel te verwaarlozen ten opzichte van de kalk die je via voeding binnenkrijgt. 

Toch nog even melden; de hoofdreden van kalkaanslag is het opwarmen van water; 

Door je water minder hoog op te warmen zal er minder aanslag zijn.  Het is zeker de moeite waard dat eens tijdelijk te testen.  Want uiteindelijk zal zo een installatie jaarlijks best wat geld gaan kosten; over de komende 10 jaar zal het enkele 1.000den euro's zijn.

Je watermaatschappij geeft idd aan dat er in Oudenaarde best hard water is.    Ze hebben ook blijkbaar geen plannen water te verzachten.   Al is het zeker de moeite je plaatselijke politici eens aan te spreken omdat het maatschappelijk veel meer zinvol is dat de watermaatschappij voor minder hard water zorgt dan dat ieder huishouden dat moet doen.  

In Oostende heeft jouw watermaatschappij bv wel gezorgd voor zachter water.  

Walter

Ik woon ook in Oudenaarde en ik heb òòk een waterontharder laten installeren. Het is hier echt nodig ! Na vijf jaar was mijn doorstromer compleet dichtgekalkt, de thermostaatkranen eveneens. Het heeft me eerst enkele honderden euro's gekost om die ketel terug 'min of meer' proper te krijgen. En dan nog een kleine 2000 € voor de ontharder. Maar het is de beste beslissing die we hebben genomen !

De waterontharder heeft dus een kleine € 2000 gekost en nu jaarlijks 15 kg aan zout. Mocht ik zonder de ontharder hebben verder gedaan, dan had ik ondertussen een andere ketel mogen bestellen. Wachten op de politiek is zoals wachten op Godot. Misschien dat de politiek nog nét iets sneller is maar evengoed zou het toch de kost van een nieuwe ketel zijn.

@Dorien: je mag me een PM sturen voor het merk. Maar ik denk dat je vooral moet kijken naar een goeie installateur.

En is er iemand met ervaring met een toestel met polyfosfaatzouten?

In ons vorig huis hadden we een waterontharder van BWT. We konden die met een korting krijgen van een zaak omdat we er veel aankochten. Deze leek zijn werk te doen, hij stond wel op een ongelukkige plek, nl laag kolenhok. Niet zeker of het deze versie is, maar hier leek hij op: https://onlinewaterontharders.nl/p/bwt-aqa-perla-bio-10-waterontharder/

Maar je moet regelmatig kilo's zout kopen en aanvullen, en wekelijks (of was het maandelijks) spoelt hij een massa water weg tijdens een regeneratiecyclus.

Nu gebruiken we voor alles behalve koken en tanden poetsen regenwater. Daar moeten we ook nu en dan een filter voor vervangen. We zijn toch blij dat we van zo'n groot lomp toestel af zijn.

Ik vind dat 'regelmatig kilo's zout kopen' en 'massa's water om te regenereren' best meevallen. Onze ontharder staat er nu dik een jaar en ik heb maximaal 2x 15kg zout verbruikt. (wij verbruiken, inclusief spoelen, 7 m3 water per maand). Best een groot ding maar gelukkig hebben we een ruime kast waarin die weggestopt staat.

schreef: In ons vorig huis hadden we een waterontharder van BWT. We konden die met een korting krijgen van een zaak omdat we er veel aankochten. Deze leek zijn werk te doen, hij stond wel op een ongelukkige plek, nl laag kolenhok. Niet zeker of het deze versie is, maar hier leek hij op: https://onlinewaterontharders.nl/p/bwt-aqa-perla-bio-10-waterontharder/… je moet regelmatig kilo's zout kopen en aanvu

 

Het toestel deed wat het moest doen en dat zout kostte de wereld niet. Door de ongelukkige locatie binnen in ons huis heb ik er niet zo'n goede herinneringen aan.

Een goede locatie voorzien waar je je toestel deftig kan bedienen en onderhouden, en enkele zakken zout kan opbergen is belangrijk. En als je regenwater kan gebruiken dan kom je toe met een veel kleinere of zelfs geen waterverzachter.