weersafhankelijke zone-regeling met radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben al geruime tijd bezig met de bouw van een LEW (K-27, zonnecollector voor sanitair water, mechanische ventilatie met WTW). Voor de verwarming heb ik gekozen voor radiatoren.

Tijdens een BouwTeam in Hasselt heeft men me overtuigd van een zone-regeling: per kamer een (programmeerbare) thermostaat met thermo-elektrische ventielen op de collectoren naar de radiatoren. Men vertelde me toen dat dit nog beter was indien gecombineerd met een weersafhankelijke regeling.

Uit wat ik op internet vind bij verschillende producenten van condenserende gasketels blijkt echter dat bij een weersafhankelijke regeling de circulatiepomp van de radiatoren steeds draait (toerental is wel afhankelijk van de belasting). Maar ik wil met mijn zone-regeling net bekomen dat als er in geen enkele ruimte warmte-vraag is, mijn pomp niet draait om verliezen te vermijden!
Ook kennen de meeste systemen een spaar-stand (voor 's nachts) waarbij de pomp zeer langzaam of niet draait. Maar als ik het dan in een ruimte warm wil hebben, kan dit weer niet met mijn kamerthermostaat.

Als ik 'vakmensen' in de buurt aanspreek over dit regel-concept, kunnen ze me echter geen antwoord geven.
Vandaar dat ik me wend tot dit forum...