Weerstand in boiler Viessmann-warmtepomp

Wij hebben een Viessmann vitocel boiler met een warmtepomp vitocal. Die warmtepomp draait enkel op de eco stand en we kunnen hem niet op 'auto' inschakelen om te kunnen afwisselen tussen de weerstand en de warmtepomp. We kunnen wel een boosterstand opzetten maar het lijkt ons dat het water maar heel langzaam opwarmt, ook met die boosterstand. Hoe kunnen we zeker zijn dat er echt wel een weerstand is aangebracht in de boiler? Onze installateur heeft ons al zoveel wijsgemaakt (en verkeerd gedaan) dat ons vertrouwen helemaal zoek is. 

Reacties

- wat is het vermogen van de warmtepomp?

- wat is het volume van het voorraadvat?

Dit omdat opwarmen van veel water best lang kan duren met een warmtepomp.     Als je buffer groot is kan het meerdere uren zijn, ook met een weerstand.  Dus "langzaam" opwarmen kan wel eens normaal zijn.  Of ook; benoem wat je langzaam noemt.

Ik hoop dat het duidelijk is dat je die weerstand vooral niet wil gebruiken.   Dat is én zeer duur verwarmen én weinig ecologisch.  Het is hoogstens een noodoplossing.  

Als ik in de Viessmann handleiding kijk (maar er zijn verschillende warmtepompen onder de naam Vitocal, 't kan de verkeerde zijn...) is het mij niet duidelijk of een weerstand bij de booster functie een weerstand is in warmtepomp of in de buffer....

Kan je terugvinden wat het vermogen is van de weerstand?

Als je slim was had je een energiemeter op de elektrische aansluiting van de warmtepomp en boiler en kan je gewoon aflezen wat het verbruikte vermogen is van het systeem (of misschien zit die in de warmtepomp).  En de elektrische weerstand overtreft veelal enkele malen het normale elektrische verbruik van de warmtepomp. Het zou dan ook duidelijk moeten zijn dat bij aflezen van het gebruikte vermogen dat een elektrische weerstand actief is (maar is het die dan van de warmtepomp of de boiler is een andere vraag...). 

Bij een digitale elektriciteitsmeter zou je het vermogen ook moeten kunnen aflezen.  Inschakelen van booster met de weerstand zou een grote langdurige piek moeten geven.  

Je kan het vermogen ook aflezen op een analoge teller maar dat is nogal omslachtig...

Los daarvan is het natuurlijk vervelend dat je het vertrouwen hebt verloren in de installateur.   Gezien de installatie de komende jaren toch onderhoud of nazicht nodig kan hebben zou ik je aanraden die relatie te herstellen of iemand anders te zoeken die de installatie kan opvolgen.  Eventueel kan je zo iemand dan voor deze 'test' eens laten langskomen. 

Los van je twijfels of die weerstand er in steekt (volgens mij moet je die op de boiler gewoon zien zitten...); het lijkt me logischer een weerstand te hebben in de warmtepomp.  Of nog beter gewoon een installatie ontworpen om zonder weerstand te werken.  

En heb je momenteel een praktisch probleem dat je wil oplossen?  Of ben je echt enkel op zoek naar de info of de weerstand geplaatst is in de boiler?  Bij Viessman heb je eenvoudig toegang tot installatiehandleidingen en kan je de positie zien waar de weerstand in de boiler zou moeten zitten.