Welk verwarmingssyteem voor een historisch geklasseerde pastorie?

Geachte ecobouwers,

De gasverwarming van onze vrijstaande historische pastorie te Denderleeuw ( 1767) is aan vervanging toe. Welk verwarmingssysteem is heden en in de toekomst verantwoord? De huidige gasketel is 30 jaar oud en niet condenserend. Is gasverwarming nog relevant, installeren van een condenserende ketel, of opteren we voor een hoge temperatuur warmtepomp t.o.v. de plaat radiatoren of een hybride installatie? Lage temperatuur verwarming is niet mogelijk. Er is een elek. doorstromer voorzien voor de keuken en de badkamer. Het systeem zorgt alleen voor verwarming.

De vensters zijn voorzien van dubbel glas. De zolder wordt niet gebruikt en de vloer kan bovenop geïsoleerd worden. Het kelderplafond kan eveneens nog geïsoleerd worden. Het is niet mogelijk de buitenmuren aan de binnenzijde en de buitenzijde te isoleren ( geklasseerd gebouw).

Graag een positieve reactie,

Groetjes

Mon Jansegers

 

 

 

Reacties

Naar de toekomst toe zou ik zeker afstappen van fossiele brandstof en dat is volgens mij enkel maar mogelijk met elektriciteit.

De meest verantwoorde toepassing hiervan is dan door middel van een warmtepomp. En in het geval er geen grondige renovatiewerken gewenst of gepland zijn zou ik dan overwegen om lucht lucht toe te passen.

Eén en ander hangt ook af van de vraag wat het gebruik van die pastorij is: constante bewoning in het ganse gebouw of een sporadisch gebruik.

 

 

Dag Mon,

Probeer tijdens de vriesdagen de watertemp van je gasketel op 50° te plaatsen. Krijg je nog voldoende temperatuur in je woning dan kun je je afgifte systeem behouden (vroeger meestal over gedimensioneerd en zeker als je extra gaat isoleren). Met dubbel glas en dak of zoldervloer isolatie van minstens 30 cm minerale wol en kelderplafondisolatie = R4,5 is afgezien van de muurisolatie je huis beter geïsoleerd als de gemiddelde woning. Verbruik je 3000m³ gas (na extra isolatie)= +/- 24000KWh dan is het verbruik van een WP met scop 4 6000Kwh x 0.3€/Kwh = 1800 € per jaar. Even een warmteverliesberekening laten maken en opletten als je goed dubbelglas hebt en vloer en plafondisolatie plaatst dan zijn je muren de koudste oppervlakken waartegen condensatie kan ontstaan met schimmel als gevolg. In oude woningen met houten vloeren is het mogelijk langs binnenzijde te isoleren zonder koude bruggen. Iedere woning is anders en dus moeilijk van op afstand en met weinig gegevens een degelijk antwoord te geven.

Lowtech 

Ik zou monomentenzorg en diegene die het label historisch gebouw geeft ook aanschrijven met de vraag of ze mee willen betalen voor de verwarming.  Uiteindelijk zijn zij deels mee verantwoordelijk dat de woning moeilijk naar hedendaagse normen geïsoleerd kan worden en mee blijft zorgen voor uitstoot allerhande.  

Los daarvan; een optie te delen wat je nu aan energie verbruikt voor welke opp?  Om te begrijpen hoe erg de situatie is ;-).