welke slimme sturing op een batterij geeft meeste rendement? flexio, briq, smart-e-grid....

naast de klassieke verhoging van eigen verbruik van geproduceerde energie, gebruik maken van dynamsiche tariefen, spelen met de variatie in kwartierprijzen, vergoeding voor netbalacering....... Wat heeft nut, wat is enkel in theorie mooi?

Reacties

Voor wat voor jou nut heeft, moet je wat vertellen over je gebruikersprofiel als electriciteitsgebruiker.

Ivm de verschillen tools; de uitdaging is daar vooral of een tool een integratie heeft voor de toestellen  die jij hebt.  

De algoritmes in de tools zijn veelal gelijkwaardig.  Maar als je bv een warmtepomp hebt, zal de tool die jouw warmtepomp kan sturen de beste zijn.  

Als Ecopower klant kan je al een een simulatie draaien van je historische verbruik tegen hun dynamisch tarief (zinvol als je al een jaar lang je de monitoring van je kwartiertarieven hebt).

Maar ben je bv een kleinere elektriciteitgebruiker zal sturing niet veel extra brengen.  

Walter

 

walter, de sturing van deze tools zit hem vooral op de batterij en niet toestellen.

 

 

Dat is dan een antwoord; geen van die systemen zou ik als zinvol benoemen... ;-).  

Maar dan komen we snel terug op de vraag hoe jouw profiel als gebruiker eruit ziet om te begrijpen wat zinvol kan zijn voor jou. 

walter, dus een batterij die pieken in je verbruik vermindert of die in de winter bij lage prijs laadt zodat je aankoop op dure momenten laag is en gans het jaar bij dure prijs ontlaadt wat je niet nodig hebt heeft volgens u dus marginale opbrengst. Ik neem aan dat je dan ook van mening bent dat een batterij in 99% van de gevallen nooit rendabel kan zijn.

Hoi Patrice,

Ik verstond je vraag als een vraag hoe die tools je kunnen helpen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.  Dan zeg ik; als die tools niet andere toestellen in je huis gaan sturen is volgens mij de meerwaarde beperkt.  En wat ze dan aanbieden is voor ieder zowat gelijk.  Iedere tool zal grofweg met zelfde algoritme je batterij sturen En zelfde resultaat geven.

Standaard zal een batterijsysteem de batterij laden als er overschot is en de batterij ontladen als er netto een energievraag is van het huis.  Dit algoritme zal volgens mij al de grootste opbrengst voor je batterij produceren zonder dat je iets extra 'doet' of extra sturing hebt (Of een dynamisch tarief hebt).  Echt je verbruik en batterij gebruik verder optimalisering zit volgens mij in sturing van je toestellen.

Je blijft daarnaast met het gegeven dat een pv-systeem in de zomer een grote overschot heeft.  

Een batterij kan dat afvlakken.  Maar een beetje pv-systeem heeft in de zomer op dagbasis snel 15kwh over; en een gemiddelde batterijsysteem wordt niet zo groot uitgevoerd. Volgens mij moet je voor maximalisatie  slimmere algoritmes hebben die zware gebruikers als verwarming , warm water productie en een EV auto sturen.  Oa door bv in de toekomst te kijken hoe de zonneopbrengst zal zijn.

Je kan bv een simulatie draaien op https://mijn-thuisbatterij.be/ om te zien wat de impact is van een batterij en bij Energyid met een ecopower abonnement of een betalend abonnement een simulatie maken van een dynamisch tarief.  Beide zonder gewijzigd gebruikerspatronen of slimme sturingen.

Wanneer je naar 'grotere' installaties gaat (+20kwh aan batterijvermogen, huishouden helemaal elektrisch, elektrische wagen) wordt de sturing belangrijker.  Maar dan nog denk ik dat je een sturing moet hebben die toestellen kan sturen.  

Bv een warmtepomp met vloerverwarming is van zichzelf een gigantisch batterij (snel 30kwh aan energie die je er in kwijt kan); een beetje warm water boiler is een batterij van 5kwh.  Naar optimalisatie zijn hier veel opties.  

En voor wat relevant is voor jou, moet je wat vertellen over gebruiksprofiel.  Heb je bv zelf maar een netto verbruik van bv 2.000kwh zal een winst van zo een tool altijd beperkt zijn.  Ben je een grote verbruiker is misschien de beste oplossing dat verbruik te verlagen zonder eerst aan batterijen te denken.

Merk op dat die tools die je vermeldde dikwijls met een soort abonnement werken.  Wat daarvan de financiële impact is, weet ik niet; daarvoor ken ik ze niet goed genoeg.  Je hebt wel een risico dat ze netto beperkt.  Maar om dat te beoordelen zou ik eens een goede simulator moeten vinden die een bepaald algoritme simuleert tegen historische prijzen en gebruik.  En zoals ik al zei; aan de opbrengstzijde zullen ze allen min of meer gelijk zijn.  

Walter