Welke wandobouw voor gemene muur houtskeletbouw.

Dag iedereen.

Wat is de ideale wandopbouw voor 2 aanpalende houtskeletbouwwoningen.
Het betreft 2 nieuwe aanbouwen die symmetrisch tegen elkaar aankomen.
Er is een spouw van 5 cm. Zou ik deze spouw best opvullen met bijvoorbeeld Isover Party-wall isolatie?
Ik zie de wandopbouw als volgt (van binnen naar buiten toe en opnieuw naar binnen):

  • 15mm osb
  • 14cm skelet met houtwolisolatie
  • celit 3d
  • spouw 5cm gevuld met partywall isolatie
  • celit 3d
  • 14 cm skelet met houtwolisolatie
  • 15mm osb

Is dit een aanvaardbare opbouw of zitten er hier gevaren voor condensatie/vochtproblemen?

Alvast bedankt voor de hulp!

Reacties

Dat lijkt mij een aanvaardbare opbouw zoals er wellicht nog tientallen variaties hierop te bedenken zijn die evenwaardig kunnen zijn.

Vermits het een woningscheidende binnenmuur betreft hoef je niet te vrezen voor condensatie/vochtproblemen. Dat risico bestaat enkel bij buitenmuren waar er een groot temperatuurverschil kan zijn tussen binnen- en buitenkant van de muur.

Geen idee of het relevant is, ik had ooit eens gehoord/de tip gekregen dat om (drie)dubbel glas stiller te krijgen het beter is om glazen panelen van verschillende diktes te nemen. Elke dikte laat gemakkelijker bepaalde geluidsgolven door. Als het volgende paneel een andere dikte heeft en daardoor die eerste geluidsgolven moeilijker doorlaat zou dat dempend werken.

Dezelfde techniek zou ook toe te passen zijn bij wandopbouw, bv bij een binnenwand hier plaatsten we gyproc langs de ene kant en OSB langs de andere (met glaswol tussenin).

Het klinkt me allemaal al behoorlijk dempend, maar mogelijk kan het nuttig zijn om verschillende materialen of diktes te gebruiken in de dubbele wandopbouw ipv perfecte symmetrie?