ytong of spouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn vrindin en ik gaan deze zomer starten met het bouwen van een woning. We hebben gekozen voor een woning met quasie volledige beplijstering.

Is het aan te raden deze te bouwen met cellenbeton ytong (masieve muur of niet?)of doen we er beter aan te kiezen voor 2 lagen snelmetsbrikken met isolatie in de spouw?

Alvast bendakt voor de hulp,

Hans

Reacties

Dat betekent dus dat ik met mijn cellenbetonmuur van 8-9 cm als dragende muur waar nog een etage op moet hellemaal fout zit en daar een muur o.i.d. voor zal moeten(laten) bouwen?
Graag reacties,ook hoe ik dit probleem op kan lossen zonder te hoge kosten.

Al dat gemekker over koudebruggen, 0,26 of 0,28 enz...

Volgens mij heb je meer kans dat he Ytong huisje "warm blijft" tegenovern een traditioneel huis omdat de bouw minder complex is zodat fouten (koudebruggen) minder voorkomen.

Niet iedereen heeft nood aan een supergeisoleerd huis. Bij een nieuwe aanbouw heeft het geen zin om veel geld te spenderen aan extra isolatie,of je oude huis moest al zeer goed geisoleerd zijn.

Ik woon in een rijwoning, en achteraan wil ik 7 meter dieper bouwen. ( 7meter op 7meter ongeveer) aan de zijkanten bouw ik voor 50% tegen een andere gevel. en die bestaande gevel heeft zelf nog een spouw.

Bouw ik met ytong en bepleister het boetje gewoon ? Of is er een betere oplossing? Het is gewoon recht op recht, zonder ramen, zonder iets. De kant naar de tuin toe wordt voorzien met ramen.

totaal oppervlakte muren = 42 m²

Ytong kost €60 (?) = € 2500.

Kan iemand me een ruwe schatting geven wat een bijbouw me kost ? ( 50 m² grond oppervlakte ) incl muren, ramen, vloer en dakisolatie, afwerking enz. € 1000 m² ?

merci !

Hoi heren,

Ik heb vol interesse jullie berichten zitten lezen.

Wij staan namelijk zelf voor een moeilijke beslissing, wel of niet een ander huis kopen. Datgene we op het oog hebben dient serieus verbouwt te worden.

Zowel renoveren binnenin als aanbouwen.
De aanbouw zal zijn: achter het huis een stuk van 4m (10m breed), en dan naast de woning ook nog eens 4m erbij van in totaal 12m diep. dus dat wordt zo'n 220m³. Dit alles met plat dak.
Maar nu de vraag is dit financieel haalbaar en waar zijn we het beste mee.
Nu zit ik zelf op internet vanalles uit te pluizen, zodoende dat ik ook de ytong tegenkwam.

Wie kan er meer advies geven.

Hoi,

Ik zou volgend jaar beginnen met bouwen en was (nog steeds eigenlijk) zinnens om cellenbetonblokken te gebruiken van 30cm met een spouwmuur ervoor (gezamelijke dikte +/-44cm).
Zou dit voldoende zijn om de normen te halen voor een LEW of moet er ook nog extra isloatie aangebracht worden?

Of zijn er betere manieren om die LEW normen te halen, wel nog steeds gebruik makende van cellenbeton want ik zoek het grotendeels zelf te doen.

Waarom geen 20cm cellenbeton, 10cm isolatie die dampopen is (=noodzakelijk), 3cm spouw en dan 9cm gevelsteen. Totaal: 42cm dik en daarmee haal je zeker de waarden voor een LEW, toch wat de waardes voor de muur betreft. Als je gebouw half in glas is zal je het niet halen.

waarom een gevelsteen ?
kost je extra aan fundering, is nergens voor nodig .
spouwconstructies zijn achterhaald ; je kunt beter een buitenbezetting toepassen rechtsreeks op de gevelisolatie ,
zo win je plaats en wordt de bewoonbare oppervlakte groter,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Jan, een uitspraak van iemand die recent nog een aantal info avonden gegeven heeft:

stenen zijn om te metsen, isolatie om te isoleren. Stenen zijn niet om te isoleren.

Zelf willen we bouwen met 20 cm Ytong en 30 cm isomo aan de buitenzijde, en dan crepi. Maar er zijn andere mogelijkheden.
Bart schrijft dat de spouwmuur achterhald is, daar heeft ie helemaal gelijk in. In principe kan je een met een HSB een maximale isolatie bekomen, je moet dus een keus maken, HSB of traditioneel, maar daarom geen spouwmuur.
kijk eens op www.passiefhuis.info, daar kan je misschien al veel vinden.

Paul,

Mbt deze uitspraak:
stenen zijn om te metsen, isolatie om te isoleren. Stenen zijn niet om te isoleren.

Kan jij me dan eens de definitie geven van een steen?

nee, ik ga geen eindeloze discussie beginnen, je snapt de bedoeling denk ik.

Feit is dat Burcht jou graag de ytong blokken wil verkopen als isolatiesteen, en dan liefst geen isolatie meer plaasten. Inderdaad voldoe je met een flinke ytong aan de norm. Alleen de norm ligt in B nogal laag.........
Ik weet inderdaad in de buurt van Brugge een woning staan die gebouwd wordt met een 36 cm dikke ytong, en waarschijnlijk gaat daar nog crepie tegen, maar meer niet.
Erg jammer vindt ik dat, wat een muur van 40 cm kan bijzonder goed isoleren, veel beter dan het ytong blok alleen.

hans,
een definitie van een steen , dat ligt moeilijk denk ik .
maar de definitie van een isolatiemateriaal : daar lukt het beter :

een bouwproduct met een lambda-waarde van maximaal 0.060 W/(mK) .
de meeste gangbare isolatieproducten zitten tussen 0.035 en 0.050 W/(mK) .

voor ytong is dat : 0.100 W/(mK) voor C2/400, 0.120 W/(mK) voor de C3/450 blokken ,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dan kom je met een halve meter ytong aan een aardige isolatiewaarde ter vergelijken met 15cm isolatiewol.

Het is maat net wat je voorkeur is.

Zonder de discussie te willen starten of de huidige norm nu al dan niet voldoende is moeten we durven onderkennen dat de grote hoop mensen, allicht niet zij dit dit forum lezen, nog steeds een huis bouwt dat net aan de normen voldoet of er iets onder gaat. Getuige het grote aantal huizen dat men heden ten dage optrekt met 4 tot 6cm isolatie. In die context weet ik niet of de keuze om Ytong te gebruiken wel zo slecht is. Je kan de isolatie tenminste niet verkeerd aanbrengen.
Voor aan de norm te voldoen of iets er onder te blijven is Ytong mi een goed keuze, zeker als er veel zelfbouw aan te pas komt. Om aan K30 of lager te doen dan weer niet, dat geef ik grif toe.

Daar kan ik het volledig mee eens zijn Hans.

Besten,

In de context van ytong of spouw had ik volgende vraag:
Wij gaan verbouwingen uitvoeren in onze woonkamer waarbij alles, van vloer tot plafond vernieuwd wordt.
De zijgevel, de grootste muur van onze woonkamer, meet 20 cm dikte zonder spouw.
Ik had daar nu graag een muur langs binnen bijgezet, evt. in ytong.
Waarom ytong, misschien ook in silicaatsteen, wel vooral om in combinatie met onze nog te plaatsen speksteenkachel een zo hoog mogelijke warmte-accumulerende werking te krijgen van deze muur.
Een voorzetwand met minerale wol en een gipsplaat heeft denk ik niet deze eigenschappen, dus vandaar.(ook qua stevigheid!)
Is zo'n muur nu voldoende bijkomende isolatie of laat ik daar best nog én een spouw, én extra isolatie maar graag toch een zo dun mogelijke wand, kwestie van niet te veel binnenruimte te verliezen.
Huidige breedte van de ruimte is +/- 5m op 8m diep.
Ik zit echt met een dilemma over wat nu het beste is.
Graag wat extra uitleg AUB

Groeten, Manu

Als je goede isolatie hebt (steenwol,isomo) blijft de lucht warm. Dan hoeft de muur niet eens warmte te behouden. De warmte blijft binnen.
De verhalen over voordelen van bepaalde stenen is grotendeels folklore. Bouwvakkers praten elkaar na, en mensen de bouwvakkers.
Het is inderdaad veel beter dan baksteen, maar daar is alles mee gezegd.
Het enige wat telt zijn de waardes, lambda, k of r.

In Nederlandse nieuwbouw is al jaren alles ruim 10 cm isolatie(k0,4) en gebruiken ze maar 750m3 gas per jaar, terwijl half vlaanderen nog aan 2500 m3 zit.
Nou moet je niet alles volgen wat Nederlanders doen, maar als het om geld besparen gaat dan staan ze voorop.

Deze muur moet een bepaalde temperatuur krijgen dat kost ook energie. OK hij houd wat langer de warmte vast, maar een kamer met een dunwandje is weer sneller warm. Minder energie. Misschien is het comfort wat beter met een muurtje Ytong of iets dergelijks, ik weet het niet. Buiten de stevigheid van Ytong zou ik toch voor de voorzetwand kiezen. Lijkt mij thermisch beter. Is de zijgevel is ook buitenmuur. Moet er nog aan een dampscherm worden gedacht????
Wat kan een berekening kosten.
*Wim*

Ik heb niet de hele discussie gelezen, dus met het gevaar van in herhaling te vallen:

Ytong is geen isolatiemateriaal maar het is een goed isolerende steen. Ik denk dat het kan passen binnen een LEW, maar het is alleszins niet voldoende.
(Zelf hebben we gekozen voor Ytong binnenmuur van 15cm. + 8 cm. XPS+ gevelsteen)

Nadelen zijn onder meer:
- leidingen en andere ingeslepen toestanden (en dat zijn er nogal wat) verlagen de U-waarde van je muur
- de lateien van Ytong isoleren niet zo goed als de Ytong zelf.
Voordeel is dat een gelaagd isolatieconcept in de praktijk vaak beter werkt dan één dik pak isolatie met dezelfde U-waarde (luchtdichtheid, fouten minder impact).

Bert

Goedendag,

Even over de opmerking "een spouwmuur is achterhaald". Nu vraag ik mij af waar deze 'wijsheid' vandaan komt... een spouwmuur is niet achterhaald, er zijn alleen meerdere mogelijkheden. Natuurlijk is een spouwmuur niet de enige goede mogelijkheid om een degelijke en isolerende muur neer te zetten, maar onthoud even waarom een spouwmuur een spouw heeft...in eerste instantie gaat dit om ventilatie tbv het buitenspouwblad, geenszins om isolatie. Verder gaat het hier gewoon om een reguliere wandopbouw...dragende wand-isolatie-regenjas/esthetische huid.