Zeer Lage Temperatuur Verwarming
Onze woning is geisoleerd met een Rd-waarde van 6,8.
We hebben een zonneboiler voor zowel tapwater als ruimteverwarming.
Als afgiftesysteem willen we graag Zeer Lage Temperatuur Verwarming (=ZLTV). Wandverwarming, vloerverwarming of plafondverwarming.
Ik heb 2 leveranciers gevonden: BioClina en Uponor minnitec. Nadeel van Uponor vind ik dat het alleen als vloerverwarming te gebruiken is.
Kennen jullie meer voorbeelden van Zeer Lage Temperatuur Verwarming (wand, plafond of vloer)? Welke?
Wat is de reactietijd?
Bij welke aanvoertemperatuur functioneert het systeem goed?
Wat is de kwaliteit?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Groeten,
Ineke
Reacties
Ja.
Vloerverwarming.
Geen idee.
30-45°C.
A.
Van zeer lage temperatuur verwarming had ik nog nooit gehoord. Maar 45 lijkt mij al zeer hoog. Wij hebben als het zeer koud is (-10, -15) een aanvoer van maximum 32-34 graden, in iets wat een grote LEW genoemd mag worden, met vloerverwarming.
Reactietijd : hoe lager de temp hoe trager natuurlijk. Als je tot een zeer geisoleerd scenario komt met VV, Wv en plafondV, dan kan ik mij voorstellen dat je aanvoertemperatuur zooo dicht bij je gewenste binnentemperatuur komt te zitten dat de reactietijd oneindig groot wordt, dwz verwarming draait bijna altijd.
Inderdaad, in een zeer goed geisoleerde woning met een groot afgifteoppervlak kan je werken met aanvoertemperaturen van 25 tot 27 graden. Ik spreek dan over een PH dat overal vloerverwarming heeft. Maar een LEW met overal VV EN wandverwarming zal vergelijkbaar zijn. Deze toepassingen lijken mij ook eerder gemaakt om permanent eenzelfed temperatuur aan te houden. Het voordeel bij ondersteuning van een zonneboiler lijkt me groter dan de besparing die een eventueel nachtregime zou kunnen maken. Dat laatste is echter mijn buikgevoel en niet onderbouwd.
Mvg, Marc
De reactietijd is ook sterk gerelateerd aan de wijze van opbouw...
vloerverwarming in de chappe heeft eigenlijk een bufferende laag, nl. de chape zelf. Als de chape een beetje afgekoeld is zal de VW eerst die chape moeten opwarmen.
wandverwarming heeft over het algemeen minder buffer om het pleisterlaagje erover minder dik is.
bij HSB is de wandverwarming ook nog mogelijk met opbouw van metalen profielen waarin de verwarming wordt geplaatst en daarboven de afwerking met gipskarton/gipsvezel plaat. Deze opbouw zou nog sneller reageren.
voor een beschrijving hoe deze opbouw gebeurt kan je kijken op de website van begetube
Je moet ook nadenken of die buffer geen voordeel kan zijn ipv een nadeel (trager reageren). Misschien wil je wel een constante warmte voelen op sommige plaatsen ....
De BioClina verwarming heeft een reactietermijn van 15 minuten en een aanvoertemperatuur nodig van 28 tot 32 graden Celcius.
BioClina is een verwarmingsmat die bestaat uit kunststoffen buisjes met een buitendiameter van slechts 4,3 mm die op hun beurt uitmonden in twee 20 mm dikke verdeler-/verzamelaarbuizen. BioClina is te gebruiken al vloer- wand- en plafondverwarming.
Ik ben op zoek naar producten die te vergelijken zijn met BioClina. Kunnen jullie merknamen noemen van producten die vergelijkbaar zijn?
Wat is er mis met een 'gewone' meander als vloerverwarming of wandverwarming? Noppenfolie, op isolatie prikken, kliksystemen, ... Ze bestaan allemaal en er zijn (10 keer) zoveel merken als systemen. Bij mijn weten zijn het allemaal buizen van 16mm buitendiameter, circulatielussen tot 100m lengte. De echte installateurs en verdelers mogen me corrigeren.